• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.9°C / 1.9°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 4.0°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -3.0°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 1.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.5°C / -3.7°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 3.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.4°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.1°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.7°C / -0.1°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.8°C / 1.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  50%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. στους θανάτους από κορονοϊό είναι διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η κυβέρνηση

 • A-
 • A+

Σε ένα άρθρο του στην «Καθημερινή» της 28.11.21 ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, με τίτλο: «Πανδημία COVID-19: η πραγματική εικόνα και η επόμενη μέρα», προκειμένου να δείξει την –κατά την κυβέρνηση– καλή θέση της χώρας μας σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στους θανάτους από κορονοϊό, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει και τα εξής:

«Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να είναι σε εξέλιξη και να πλήττει τους ανεμβολίαστους στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζουμε να έχουμε λιγότερες απώλειες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα τοποθετείται στη 16η θέση στην Ε.Ε. σε απώλεια ζωών λόγω πανδημίας», και προσθέτει: «Είναι ωστόσο σημαντικό να τονίσουμε ότι στον ευρωπαϊκό δείκτη γενικής θνησιμότητας που συγκρίνει κάθε χώρα τους θανάτους –ανεξαρτήτως αιτίας– ανά εβδομάδα με τις προηγούμενες χρονιές η Ελλάδα εμφανίζει μηδενική ή χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2021».

Σε ό,τι αφορά το πρώτο παράθεμα, επισημαίνουμε ότι η 16η θέση στην οποία αναφέρεται ο υπουργός είναι οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Οπως, όμως, έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα μας, ο δείκτης αυτός, παρότι χρησιμοποιείται ευρύτατα, δεν δείχνει το πόσο θανατηφόρος είναι ο κορονοϊός δεδομένου ότι δεν νοσεί από τον ιό το σύνολο του πληθυσμού. Ο δείκτης που το δείχνει είναι η θνητότητα του κορονοϊού, δηλαδή οι θάνατοι από τον ιό ανά 100 κρούσματα, και στον δείκτη αυτόν η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από τη 16η που αναφέρει ο υπουργός στο άρθρο του.

Το ίδιο ισχύει και για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα το φθινόπωρο του 2021. Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, υπερβάλλουσα θνησιμότητα (excess mortality) («πλεονάζουσα» είναι η ακριβέστερη μετάφραση) από κορονοϊό είναι το ποσοστό κατά το οποίο το σύνολο των θανάτων για έναν συγκεκριμένο μήνα (π.χ. τον Σεπτέμβριο του 2021) υπερβαίνει τον μέσο όρο του συνόλου των θανάτων τον ίδιο μήνα τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Ο δείκτης αυτός, δυστυχώς, στη χώρα είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και όχι μηδενικός ή χαμηλός, όπως αναφέρει ο υπουργός στο δεύτερο παράθεμα του άρθρου του που παραθέσαμε.

Εκτός, όμως, από τους δείκτες αυτούς, ένας άλλος, πολύ σημαντικός, είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι θάνατοι από κορονοϊό σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς και στον δείκτη αυτόν η χώρα μας το τελευταίο πεντάμηνο βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τους τρεις παραπάνω δείκτες δίνουμε στον Πίνακα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, για τη θνητότητα και τον ρυθμό αύξησης των θανάτων από κορονοϊό χρησιμοποιούμε τα στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊο από τον ιστότοπο Worldometer και για δε την πλεονάζουσα θνησιμότητα, από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. (της Eurostat) (τα τελευταία δημοσιευθέντα στοιχεία είναι για τον Σεπτέμβριο 2021).

Δεδομένου ότι ο Πίνακας για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. απαιτεί πολύ χώρο, στον Πίνακα δίνουμε τα στοιχεία μόνο για τα 7 κράτη με τους υψηλότερους δείκτες.

Στις δύο πρώτες στήλες του Πίνακα δίνονται τα στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης θανάτων το πεντάμηνο Ιουλίου-Νοεμβρίου 2021 (την 30.11.21 σε σχέση με την 1.7.21), στις επόμενες δύο τη θνητότητα του κορονοϊου την 30.11.21 και στις δύο τελευταίες την πλεονάζουσα θνησιμότητα τον Σεπτέμβριο το 2021.

Από τον Πίνακα φαίνεται ότι ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Ελλάδα βρισκόταν στην:

● 6η θέση στην αύξηση των θανάτων από κορονοϊό την 30.11.21 σε σχέση με την 1.7.21 (21 κράτη είχαν μικρότερη από την Ελλάδα).

● 7η θέση στη θνητότητα την 30.11.21 (20 κράτη είχαν μικρότερη από την Ελλάδα).

● 3η θέση στην πλεονάζουσα θνησιμότητα τον Σεπτέμβριο του 2021 (24 κράτη είχαν μικρότερη από την Ελλάδα). Τον αντίστοιχο μήνα του 2020 η Ελλάδα βρισκόταν στην 7η θέση με ποσοστό 10,3%.

Αυτή, δυστυχώς, είναι η πραγματική θέση της χώρας μας ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τους θανάτους από κορονοϊό και όχι αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Δεν έχει παρά να ευχηθεί κανείς ότι η κατάσταση αυτή δεν θα χειροτερεύσει τις επόμενες εβδομάδες, παρότι οι ενδείξεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ επιταχύνει την αύξηση των θανάτων
Το βασικό εύρημα της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα ήταν ότι η αύξηση των θανάτων από κορονοϊό επιταχύνεται όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι άνω των 400.
Η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ επιταχύνει την αύξηση των θανάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος... της αρχής της πανδημίας
Ο πονεμένος από την πανδημία ελληνικός λαός έχει δικαίωμα σε υγεία και πρόνοια, ένα δικαίωμα που κατάφωρα του στερείται από τη διαρκή υποβάθμιση και την ανυπαρξία ανάπτυξης των υποδομών του ΕΣΥ.
Το τέλος... της αρχής της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δόγμα του σοκ στην υγειονομική πολιτική
Οι κυρίαρχοι εφαρμόζουν μια πολιτική η οποία δεν βρίσκεται απλώς εκτός πλαισίου για την Αριστερά και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και για την τεράστια πλειονότητα των πολιτών.
Το δόγμα του σοκ στην υγειονομική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεραξίες θανάτου
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια ποιο ακριβώς μέτρο θνησιμότητας είναι «κανονικό» ή «φυσιολογικό», όλες οι στατιστικές υπηρεσίες μετρούν με ζήλο τις υπεραξίες θανάτου που αποδίδει η ίδια η Covid-19.
Υπεραξίες θανάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχουμε ευθύνη να επιλέξουμε τη ζωή
Το νέο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας που διογκώνεται, αν δεν τιθασευτεί έγκαιρα, δηλαδή με άμεσο τρόπο, θα έχει όλο και μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, με εκατόμβες νεκρών καθημερινά.
Εχουμε ευθύνη να επιλέξουμε τη ζωή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας