• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.3°C / 2.9°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.3°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.4°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -1.7°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.0°C / -3.2°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -7.6°C / -7.1°C
  4 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.1°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  6 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -1.0°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.5°C / 0.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.0°C / 2.5°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -5.7°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.3°C / -2.5°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  66%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τελευταία πρόταση-έκκληση για το αρχαίο σταυροδρόμι

 • A-
 • A+
Το υπόλοιπο μέρος του μνημείου μπορεί να μείνει «κατά χώραν». ● Καμία «λογική» και κανένας νόμος δεν επιβάλλει την απόσπαση όλου του μνημειακού χώρου για την κατασκευή του σταθμού.

Α. Το «κενό» που δημιουργήθηκε στο σκάμμα κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλου», με τις «αποσπάσεις» μερών του ανεπανάληπτου μνημείου της πόλης μας, ανοίγει πληγές, οι οποίες θα βαθαίνουν όσο μεγαλώνει το «κενό» αυτό. Καμία «λογική» δεν μπορεί να στηρίξει την άποψη ότι όσα μέρη αποσπάσθηκαν «θα είναι σαν να μην έχουν αποσπασθεί ποτέ». Ομως αυτό έγινε και δεν «ξεγίνεται». Για τα μέρη αυτά χωρεί μόνο «επανατοποθέτηση». Ωστόσο, καμία «λογική» δεν μπορεί να πείσει ότι το «κενό» αυτό δεν είναι επαρκές για να κατασκευαστεί ο σταθμός, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις των μελετών κατασκευής που υπάρχουν ήδη. Οι τεχνικές λύσεις είναι σχεδόν έτοιμες από το παρελθόν και μπορούν να αναμορφωθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. Στη χώρα μας διαθέτουμε επιστήμονες που μπορούν και θέλουν να εργαστούν και να προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Β. Συνεπώς, το υπόλοιπο μέρος του μνημείου μπορεί να μείνει «κατά χώραν». Καμία «λογική» και κανένας νόμος δεν επιβάλλει την απόσπαση όλου του μνημειακού χώρου για την κατασκευή του σταθμού. Ούτε καν η Υ.Α. της 04.03.2020, από την οποία αφετηριάσθηκε η «νέα κατασκευαστική λύση». Οταν έρθει η ώρα, για το μέρος που θα παραμείνει «κατά χώραν» θα αρκεί: α) η άψογη ανάδειξη της υπάρχουσας από τον 4ο μ.Χ. μέχρι σήμερα κατάστασης και β) η «σύνδεσή» του με το υπόλοιπο που θα «επανατοποθετηθεί».

Γ. Τα οφέλη θα είναι πολλά, καλά και μεγάλα:

1. Ενα έργο λαμπρό που θα υλοποιεί φαντασία, γνώση, δουλειά και πίστη σε αξίες και θα αποδεικνύει τις δυνατότητές μας ως κοινωνίας και έθνους. Οταν επανατοποθετηθούν τα μέρη του μνημείου που αποσπάσθηκαν ήδη, θα έχουμε ένα αυθεντικό μνημείο και όχι ένα «μουσείο» σε έναν σταθμό «κάποιου μετρό».

2. Στο υπόλοιπο μέρος του μνημείου, που θα μείνει «κατά χώραν» και δεν πειράχτηκε ακόμα, δεν θα απαιτηθούν αποσπάσεις, μεταφορές και αποθηκεύσεις ή ανασκαφές σε «υποκείμενα στρώματα», ούτε «επαναφορές» και «επανατοποθετήσεις», και μάλιστα με όλους τους κινδύνους καταστροφών που συνεπάγεται αυτό το εγχείρημα.

3. Θα εξοικονομηθούν εξαιρετικά σημαντικές δαπάνες σε χρόνο και χρήμα, θα αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη και θα πάψουν ο διχασμός και η εμφύλια πόλωση. Το όφελος της ειρήνης θα είναι πολλαπλάσιο από οιεσδήποτε «πολιτικές απώλειες» από τις αμοιβαίες «υποχωρήσεις» που απαιτεί ένα παρόμοιο «συμβόλαιο». Αντίθετα, στον πόλεμο, μια μεγάλη νίκη είναι εξίσου τρομερή όσο και μια μεγάλη ήττα.

Δ. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί πράγματι ό,τι είναι σήμερα δυνατό από το μνημείο, από τις αξίες που απορρέουν από αυτό και από τη διάσωσή του μέσα από αγώνες, θυσίες των πολιτών και κοινωνική συναίνεση. Για να το πετύχουμε, πρέπει να παύσουν άμεσα οι εργασίες απόσπασης στο υπόλοιπο μέρος του μνημείου, χωρίς να είναι ανάγκη να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού, ούτε βέβαια όλου του μετρό.

Ε. Τα δικαστήρια έχουν εξουσία να δικαιοδοτούν, όπως ορίζει ο νόμος. Η κοινωνία έχει δικαίωμα να οραματίζεται, να ελπίζει και να βρίσκει τον δρόμο για να πετυχαίνει. Σε μερικές περιπτώσεις, για τον σκοπό αυτό, αξίζουν τον κόπο «συσκέψεις» και «συμφωνίες» πολιτικών αρχηγών και πολιτικών αντιπάλων. Νομίζω ότι όλος ο πλανήτης θα στηρίξει μια παρόμοια πρωτοβουλία και πράξη.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυρία Ευταξία της Θεσσαλονίκης
«Και ήταν θέαμα οικτρό να βλέπεις τότε τη μητρόπολη της ομοφροσύνης να έχει καταντήσει θάλασσα διχονοίας». Αγίου Δημητρίου Θαύματα.
Η κυρία Ευταξία της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το έγκλημα στη Βενιζέλου και η τιμωρία των σύγχρονων Ελγιν
Ο τεμαχισμός και η απόσπαση του σημαντικού αρχαιολογικού συμπλέγματος της Μέσης Οδού που αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως «έγκλημα στη...
Το έγκλημα στη Βενιζέλου και η τιμωρία των σύγχρονων Ελγιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας
Ο Απόστολος Λυκεσάς στην Εφημερίδα των Συντακτών, σε ένα κείμενο που πρόεκυψε, προφανώς, μετά από συστηματική έρευνα των εξελίξεων στο πεδίο των αρχαιολογικών ευρημάτων και των έργων του Μετρό της Θεσσαλονίκης...
Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκλημα ή σκάνδαλο στο Μετρό Θεσσαλονίκης;
Η αλλαγή σχεδιασμού στο Μετρό Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές του 2019, με πρόσχημα την απόσπαση του βυζαντινού πολεοδομικού συμπλέγματος, ξεκίνησε σαν έγκλημα σε βάρος ενός σημαντικού αρχαιολογικού θησαυρού.
Εγκλημα ή σκάνδαλο στο Μετρό Θεσσαλονίκης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς όλους τους Ελληνες¹, από Θεσσαλονικείς, επιστολή πρώτη
Φανταστείτε να έρχονταν να ξηλώσουν το δικό σας χωριό, τη δική σας πόλη, το δικό σας αρχαίο νησί ή βουνό, για να τα «ξαναβάλουν» μετά στη θέση τους. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο. Κι εσείς θα πατούσατε σε κούφιο...
Προς όλους τους Ελληνες¹, από Θεσσαλονικείς, επιστολή πρώτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας