• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.3°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.7°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.9°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.6°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 10.1°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 11.0°C
  1 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.3°C / 8.3°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 9.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεύρυνση αμφίπλευρη πολιτικά, πολύπλευρη κοινωνικά

 • A-
 • A+

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία κατά την οποία η κοινωνία πληρώνει τις ακραίες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία κατά την οποία η χώρα βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και κάνει οδυνηρό πρωταθλητισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον αριθμό των νεκρών ανά εκατομμύριο. Με το ΕΣΥ διαλυμένο και το εμβολιαστικό πρόγραμμα βαλτωμένο.

Θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία κατά την οποία η οικονομία έχει εκτροχιαστεί. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται, η ακρίβεια επελαύνει, οι εργαζόμενοι πληρώνουν την εφαρμογή της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και των «μαύρων» υπερωριών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, αλλά να την εκμεταλλευτεί. Αξιοποίησε το κράτος για να υλοποιήσει το σχέδιο συγκέντρωσης πλούτου και επιρροής, στην οικονομία και την πολιτική.

Ο αντικοινωνικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της Ν.Δ. διευρύνει τη δυσαρέσκεια και ρηγματώνει τη συναίνεση και τις ανοχές που απόλαυσε η ίδια στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής της. Μια δυσαρέσκεια την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα μετουσιώσει σε ενεργό πολιτικό ρεύμα υπέρ μιας εναλλακτικής προοδευτικής λύσης για τη χώρα. Μια τέτοια εναλλακτική λύση προϋποθέτει τη συσπείρωση, την κινητοποίηση, τη στράτευση όλων όσοι την αναζητούν, όλου του προοδευτικού και αριστερού κόσμου.

Σε αυτή την αναγκαία κοινωνική προοπτική εμπίπτει και η ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου ανοιχτού, μαζικού και συμμετοχικού. Ενός συνεδρίου που θα απαντά με όρους εξωστρέφειας στα μεγάλα ζητούμενα της ιστορικής συγκυρίας. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε ένα ισχυρό κόμμα, με οργανωμένη βάση, αντίστοιχη της πολιτικής του ακτινοβολίας, ικανό να καταστήσει την παράταξη νικηφόρα, αλλά και να εγγυηθεί τη μακροχρόνια και σταθερή προοδευτική διακυβέρνηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, συναντώνται ήδη πολλαπλές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές, ιστορικές πορείες αλλά και σύγχρονες οπτικές και απόψεις. Συσπειρώνονται και θα συσπειρωθούν άνθρωποι από τη ριζοσπαστική Αριστερά ώς το προοδευτικό κέντρο. Συντελείται μια διεύρυνση η οποία είναι αμφίπλευρη πολιτικά και πολύπλευρη κοινωνικά. Για να την καταστήσουμε αποτελεσματική, χρειάζονται τομές στη λειτουργία μας και το καταστατικό μας. Τομές που θα διασφαλίζουν ότι τα μέλη δεσμεύουν την ηγεσία σε κρίσιμες πολιτικές επιλογές με καθολικές ψηφοφορίες και δημοψηφίσματα. Τομές που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των προοδευτικών και αριστερών ιδεών στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στη νεολαία. Τομές που θα αποτρέπουν τα φαινόμενα πολυθεσίας και αποκλεισμών.

Είναι επίσης αναγκαία η επιβεβαίωση, η ενίσχυση και η επικαιροποίηση προγραμματικών θέσεων που απαντούν στον πυρήνα άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Προγραμματικών θέσεων και τομών, που απέχουν από τα μεταμνημονιακά απόνερα και θεμελιώνουν μια προοδευτική πορεία για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, που θα εδράζεται:

● Σε μια δημοσιονομική πορεία που δε θα πατά επάνω στα υπέρογκα πλεονάσματα Μητσοτάκη.

● Σε μια στρατηγική για τη δημόσια περιουσία και τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημοσίου, ειδικά στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

● Στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ώστε να αποτραπεί η «πισσαρίδειος» στρατηγική εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

● Στη δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα με την ενίσχυση της αναπτυξιακής τράπεζας και μία δημόσια τράπεζα.

Με ισχυρό κόμμα και ευρεία παράταξη, αλλά και με σαφές προοδευτικό πρόγραμμα μπορούμε και θα δώσουμε σύντομα την εναλλακτική λύση στην καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

* Βουλευτής Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι προγεφυρώματα μιας ριζικής στροφής της πρακτικής σκέψης
H πρόσφατη νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές στη Χιλή πανηγυρίστηκε δεόντως από πολλούς ανθρώπους σε όλη την υφήλιο.
Είναι προγεφυρώματα μιας ριζικής στροφής της πρακτικής σκέψης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβολισμός και πραγματικότητα
Ο κυρίαρχος λαός, που είχε δώσει τα κλειδιά του Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σε εκλογές εξίσου αδιάβλητες του έκανε έξωση. Και ο σημερινός ένοικος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα υποστεί την ίδια τύχη,...
Συμβολισμός και πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας ξαναφτιάξουμε την Αριστερά
Η κοινωνική ανάγκη να επανασχεδιάσουμε μια νέα Αριστερά συνεχίζει να υπάρχει και να δυναμώνει, όσο τα αδιέξοδα της ίδιας πολιτικής θα γίνονται εντονότερα.
Ας ξαναφτιάξουμε την Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερχονται οι Μπολσεβίκοι;
Ερχονται οι Μπολσεβίκοι ή καλύτερα οι Σπαρτακιστές στην εξουσία στο Βερολίνο; Η μετεκλογική διαπραγμάτευση που θα αρχίσει το πρωί της Δευτέρας 27/9 προαναγγέλλεται ήδη ως πολιτικό θρίλερ.
Ερχονται οι Μπολσεβίκοι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανανοίξει με έντονο τρόπο τη συζήτηση για τη δημοκρατία και για τον ρόλο της πολιτικής στην οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτη φορά η Αριστερά…
Η μνήμη από τον Γενάρη του ’15 είναι ακόμα νωπή. Η Αριστερά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πήρε την εντολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά από αδιάβλητες εκλογές.
Πρώτη φορά η Αριστερά…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας