• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.0°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ορφανά των συμφερόντων

 • A-
 • A+

Παρακολουθώντας τις πανδημικές εξελίξεις πολλοί αναρωτιούνται τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει για την ανάσχεση και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου. Για την ακρίβεια, τι θα μπορούσε να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο που λίγο-πολύ θα καθόριζε με έναν σχεδιασμένο τρόπο τις επιμέρους εθνικές πρωτοβουλίες. Πολλά. Με βάση τις παγκόσμιες κρίσεις του 21ου αιώνα –και όχι τις παλιές, ιστορικές– ο κόσμος θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένος με λειτουργικά συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας παντού με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οχι μόνο στις χώρες του πλούσιου Βορρά αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες και, κυρίως, στις φτωχές χώρες του Νότου. Η προετοιμασία αυτή θα έπρεπε να είναι συντονισμένη και καθοδηγούμενη με διεθνιστική οπτική και βαθύ συναίσθημα αλληλεγγύης. Τέλος –και όχι τελευταίο– θα έπρεπε να γίνει ένας ελπιδοφόρος ανασχεδιασμός του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της σχέσης του με την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού – με την έννοια ότι κάθε ανθρώπινη ζωή πάνω στον πλανήτη έχει αξία.

Σε αυτό το τελευταίο, προφανώς, υπάρχει η έννοια της αγοράς, η οποία εις πείσμα των διαχρονικών οπαδών της και παρά τις «αόρατες» εξισορροπητικές της λειτουργίες, παράγει αναποτελεσματικότητες και αστοχίες – ή εν πάση περιπτώσει αυτό που αρκετοί κατ’ ευφημισμόν ονομάζουν αρνητικές εξωτερικότητες με την έννοια ότι επιβάλλουν κάποιο κόστος σε όλους.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Και δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν γιατί το παγκόσμιο σύστημα πάσχει από την ασθένεια του «παροντισμού». Δεν υπάρχει παρελθόν, και το μέλλον προδιαγράφεται από το τι θα μας πουν τα τρέχοντα στοιχεία, είτε αυτά είναι τα μερίσματα των εταιρειών είτε αυτά είναι οι εθνικοί λογαριασμοί – και σταθερά η προοπτική του κέρδους και η άνοδος του ΑΕΠ.

Παρά το ότι όλοι συμφωνούν πως οι πανδημικές και επιδημικές νόσοι δεν είναι συμβάντα της τυχαιότητας, όλες οι πανδημικές εμπειρίες έχουν δείξει ορισμένα σταθερά μοτίβα. Το κυριότερο, που το ήξεραν πολύ καλά ο Βοκάκιος, ο Nτάνιελ Nτεφόου ή ο Παπαδιαμάντης και το γνωρίζουμε πολύ καλά κι εμείς, είναι ότι οι ιοί πάντα ξεπηδούν από «σκοτεινές» και ποτέ από «πολιτισμένες» μήτρες. Ξεπηδούν από κάτι που είναι ξένο και απόκοσμο για να μας τιμωρήσουν. Για παράδειγμα ο Εμπολα, σύμφωνα με τις σχετικά πρόσφατες γλαφυρές περιγραφές του διεθνούς Τύπου, πάντα έβγαινε ξαφνικά «από τη ζούγκλα», αλλά μετά εξαφανιζόταν το ίδιο γρήγορα «στη ζούγκλα» – την οποία φρόντισαν εκ τούτου να αποψιλώσουν.

Αλλωστε, μαζί με τον Τραμπ, τον Τζόνσον, τον Ζαΐρ Μεσίας Μπολσονάρου, την Ανγκελα Μέρκελ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη «Madame Inflation» (όπως αποκαλεί τελευταία η γερμανική Bild την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ) όλοι ξέρουν ότι ο Covid-19 δραπέτευσε από την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ ο οποίος ηγείται ενός λαού νυχτεριδοφάγων και κατσαριδοφάγων και κατά 70% είναι παιδί του Μάο. Για παράδειγμα. ο δικός μας πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας είναι σίγουροι ότι ο ιός θα επιστρέψει σύντομα «στη ζούγκλα» ή στην Κίνα και θα τον ξεφορτωθούμε, και γι’ αυτό δεν δείχνουν τον προσήκοντα σεβασμό στο σύστημα δημόσιας Υγείας.

Ενα άλλο σταθερό μοτίβο είναι οι πονοκέφαλοι που προκαλούν στις εθνικές κυβερνήσεις οι πανδημικές κρίσεις. Το κυριότερο είναι ότι όλοι είναι απροετοίμαστοι, όπως απροετοίμαστοι είναι και οι πολίτες – παρά τις πρόσφατες εκρήξεις πανδημιών και επιδημιών. Ολοι όσοι είχαν λίγο μυαλό και ανθρωπιά και εμπλέκονταν σε ανάλογες εμπειρίες, φώναζαν ότι «αυτός ο κόσμος θα έπρεπε να αλλάξει τελείως και για πάντα». Ωστόσο, πάντα επικρατούσαν η λογική της περιστολής των δημοσίων δαπανών και η εξυπηρέτηση μιας δημοσιονομικής αποστείρωσης η οποία προωθεί συμφέροντα και κάθε άλλο παρά ενάρετους κύκλους.

Κατά συνέπεια, στην Ελλάδα μην περιμένετε να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα σερνόμαστε έτσι, γιατί υπάρχει απροθυμία κατανόησης των παγκόσμιων προβλημάτων, απουσία ετοιμότητας και κυρίως στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Απλά, οι πανδημικές κρίσεις του 21ου αιώνα εξέθεσαν με οδυνηρό τρόπο την έκταση της άρνησης της πραγματικότητας, μαζί με τη λογική της μεταχείρισης της υγείας ως αγοραίου εμπορεύματος και όχι ως απαράγραπτου ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή. Αλλωστε, η πανδημική κρίση δεν είναι το μόνο ορφανό απέναντι σε εδραιωμένα συμφέροντα.

Είναι η περιβαλλοντική καταστροφή και η άρνηση της κλιματικής αλλαγής, είναι η παγκόσμια μετανάστευση και η δημιουργία των δεξαμενών με σύγχρονους σκλάβους και πολλά πολλά άλλα. Και, βέβαια, πίσω απ’ όλα τα δυσάρεστα, η λογική της συγχρηματοδοτούμενης κυριαρχίας και η κρατούσα ψευδαίσθηση των συνόρων που είναι αδιαπέραστα και αδιαπραγμάτευτα για πάσα νόσο και πάσα μαλακία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προλαβαίνουμε
Αλλοι πενήντα σήμερα. Και άλλοι τόσοι χθες. Ανθρωποι που χάθηκαν να γίνονται αριθμοί της καθημερινότητας. Από πότε αρχίσαμε να επιτρέπουμε να μετατρέπονται οι άνθρωποι τόσο στυγνά σε στατιστικά στοιχεία; Είναι...
Προλαβαίνουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μεγάλα αφεντικά
Η πανδημία με τις ιδιόμορφες συνθήκες που διαμόρφωσε στις συναλλαγές έδωσε στις τράπεζες τη δυνατότητα να μετατραπούν σε... καταγραφείς και αστυνόμους, ενώ ο εκτοπισμός των μετρητών από το πλαστικό χρήμα και...
Τα μεγάλα αφεντικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα μας ξεγράψει η ιστορία;
Αρχίζουν να τσακίζουν οι άνθρωποι. Ενας ένας. Ακόμα και οι πιο σκληροί. Και πλέον δεν έχουν δύναμη να αντιδράσουν. Αμίλητοι, με σκυμμένα τα κεφάλια ακόμη περιμένουν.
Θα μας ξεγράψει η ιστορία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γένους θηλυκού
Ο σπόρος κάθε αγώνα απελπισμένων ανθρώπων, κάθε απελπισμένου αγώνα, μπορεί να μην καρπίζει ακόμα αλλά ταξιδεύει μέσα από τα υπόγεια νερά.
Γένους θηλυκού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη γιαγιά Στέλλα της καρδιάς μου…
Γιατί η Ελλάδα χωρίς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν θα ήταν η ίδια. Γιατί η Ελλάδα χωρίς τη γιαγιά Στέλλα και κάθε γιαγιά, όπως η Στέλλα, θα ήταν πολύ φτωχότερη.
Για τη γιαγιά Στέλλα της καρδιάς μου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σημασία μιας «ρομαντικής» αυταπάτης
Η τρίτη, και ευτυχώς τελευταία, δανειακή σύμβαση συνοδευόταν από σχετικώς περισσότερα χρήματα και δεσμευτικότερους όρους, όπως άλλωστε συνέβη και με τη δεύτερη σύμβαση, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, σε...
Η σημασία μιας «ρομαντικής» αυταπάτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας