• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 20.1°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.2°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  0 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 13.0°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.8°C
  1 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.3°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  67%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνήσεις συνεργασίας

 • A-
 • A+

Τώρα τελευταία, όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος ότι στο προσεχές διάστημα η χώρα θα πάει σε εκλογές. Προσδιορίζουν το χρονικό σημείο –πέντε, έξι μήνες– και το είδος της κυβέρνησης που θα προκύψει.

Οσον αφορά το πρώτο, αυτό συνάγεται από μια σειρά φαινομένων κυβερνητικής δυσλειτουργίας, μικρότερων ή μεγαλύτερων, που συντομεύουν τον χρόνο ζωής της κυβέρνησης. Οι θιασώτες αυτής της άποψης προχωρούν και πιο πέρα: Θεωρούν σίγουρο ότι θα προκύψει πολυκομματική κυβέρνηση. Κι αυτό, γιατί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γίνεται λόγος για ίδρυση νέων κομμάτων λόγω συγκυρίας, ακόμη και αποχωρήσεων από τα υπάρχοντα. «Οι σημαίες ευκαιρίας» ήταν πάντοτε προσφιλείς σε όσους χαρτογραφούσαν το πολιτικό πεδίο και σχεδίαζαν το μέλλον τους. Καλοπροαίρετοι και ιδιοτελείς, ονειροπόλοι και τυχοδιώκτες στην… υπηρεσία του λαού.

Βέβαια, η λέξη «πολυκομματική» προϋποθέτει τη συγκατάβαση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία. Αυτά ισχύουν κυρίως για τους απλούς ανθρώπους που διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους και τις σχέσεις μεταξύ τους με εντιμότητα αλλά και εμπιστοσύνη στον άλλον. Οι πατροπαράδοτες αξίες, οι εμπειρίες της ζωής ο κώδικας κοινωνικής ηθικής δημιουργούν ένα πλέγμα σχέσεων ευεπίφορο για πρόοδο ατομική και κοινωνική.

Στην πολιτική όμως ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά: η επανεκλογή, η πολιτική επικυριαρχία, η εξυπηρέτηση συμφερόντων δίνουν άλλο νόημα στη λέξη συνεργασία. Σύμπτωση συμφερόντων, μείωση ανταγωνισμών, απάλειψη διαφορών οδηγούν τους παίκτες του πολιτικού παιχνιδιού σε συμμαχίες υπολογιστικές και πάντως ορισμένου χρόνου, αφού ούτως ή άλλως θα διαλυθούν μόλις τα σχέδιά τους αποκλίνουν των αρχικών συμφωνιών ή καταρρεύσουν κάτω από το βάρος των αποτυχιών τους και της λαїκής οργής.

Εκτός από τους παραπάνω έχουμε και τους αρνητές της συνεργασίας. Κρατημένοι από ιδεοληπτικές εμμονές και μονολιθικές συμπεριφορές κάνουν βήματα σημειωτόν. Γράφουν χιλιόμετρα όπως στον διάδρομο γυμναστικής.

Το ότι γίνεται λόγος για πολυκομματική κυβέρνηση με τις επόμενες εκλογές –παρότι διαψεύδεται από επίσημα χείλη– αυτό δηλώνει κάτι. Μια κινητικότητα υποδόρια που αποβλέπει στη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, εσωτερικές αναταράξεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής. Οι απρόβλεπτες εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η υποβολή υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στις κυοφορούμενες εξελίξεις. Θα δούμε επαναπατρισμό ψηφοφόρων ή αποσυσπείρωση;

Το εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές ευνοεί την παρουσία πολλών κομμάτων, άρα και το ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης. Το είδος αυτό κυβέρνησης αποτελεί για κάποιους ευκαιρία για ευρύτερη συνεργασία. Αλλοι μεν τη θεωρούν σκαλοπάτι για την εξουσία –με τις κατάλληλες συμμαχίες– άλλοι δε ευκαιρία για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που θα εμπεριέχει και στοιχεία από τα προγράμματα των άλλων κομμάτων. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε παραδείγματα κομματικής συνεργασίας, πράγμα που συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου και κατά κύριο λόγο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εδώ από την επαύριο των εκλογών μιλούν για τις επόμενες. Το φαινόμενο αυτό δεν υπερβαίνει τις αντιθέσεις, δεν μειώνει τους ανταγωνισμούς –πραγματικούς ή τεχνητούς– με αποτέλεσμα να έχουμε μια αστάθεια στο πολιτικό γίγνεσθαι και μια αβεβαιότητα στους πολίτες για μια σωστή πορεία της χώρας μας. Κλίμα επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας, αφού την υπονομεύει, νοθεύει τη λειτουργία της και απογοητεύει τον κόσμο.

Ετσι, μιλάμε για «κοψοχέρηδες», για μετανοημένους, για απογοητευμένους. Πικραμένοι γιατί διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους, μπαίνουν στο κουκούλι τους και αναμασούν την πίκρα τους. Τα βάζουν με τους θεσμούς αλλά και με πολιτικούς που εξελέγησαν με την ψήφο τους. Για να λειτουργήσουν σωστά οι θεσμοί πρέπει να τους υπερασπίζεσαι. Τους πολιτικούς που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σου μπορείς να τους αλλάξεις, να μην τους ψηφίσεις, να θέσεις εσύ υποψηφιότητα…

Η εξ αποστάσεως κριτική είναι ανέξοδη αλλά και αναποτελεσματική, η εκ του σύνεγγυς, γόνιμη και καρποφόρα. Τόλμη χρειάζεται και αρετή.

* φιλολόγος-συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένα μεγάλο δημοψήφισμα κοινωνικής αναδημιουργίας
Kάποια στιγμή θα πρέπει να παλέψουμε για ένα διαρκή σοσιαλιστικό μετασχηματισμό που θα περιφρουρούν με το πιο μεγάλο σθένος και οι πολιτικοί φορείς και η κοινωνική-λαϊκή πλειοψηφία.
Ένα μεγάλο δημοψήφισμα κοινωνικής αναδημιουργίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάμε για εκλογές;
Στην Ελλάδα μετά τις εκλογές σκέφτονται τις επόμενες. Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει πάλι μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. «Διοχετεύονται» πληροφορίες, «διαψεύδονται» προθέσεις, μέχρι να φθάσουμε κάποτε στην…...
Πάμε για εκλογές;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο περιτύλιγμα του παλιού
Το πρώτο μετά τις εκλογές είναι η μακροημέρευση των έμμονων εστιών βαθείας ψύξης της ελληνικής κοινωνίας. Κατά πάσα πιθανότητα, η μετανεωτερικότητα θα ισορροπεί με την προνεωτερικότητα.
Το νέο περιτύλιγμα του παλιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ε.Ε.
Σήμερα, οι 11 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν λίγο πολύ τέτοιες κυβερνήσεις. Σε παλαιότερες περιόδους πολλοί θα μιλούσαν για κίνδυνο ακυβερνησίας που απειλεί την Ευρώπη. Το γεγονός όμως ότι πολλές από τις...
Κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της Εκλογούπολης
Ο λύκος έμαθε, έγινε άσος στις σοφιστείες. Στο να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο. Διάβασε τον Γκάρνερ και τη δική του εκδοχή για την Κοκκινοσκουφίτσα. Δεν υπάρχουν λύκοι. Ολοι είναι το ίδιο. Ελάτε να ενωθούμε, οι...
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της Εκλογούπολης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βασικές κατευθύνσεις για μια πρόσφορη εκλογική μεταρρύθμιση
Μια από τις πλέον προσφιλείς πολιτικές συζητήσεις, το τελευταίο διάστημα, είναι αυτή που αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς όμως στη συζήτηση αυτή, η πολιτική αποστασιοποίηση και η νηφαλιότητα μόνο κατ’...
Βασικές κατευθύνσεις για μια πρόσφορη εκλογική μεταρρύθμιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας