• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.4°C / 16.0°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 13.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.5°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  65%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω

 • A-
 • A+
Είναι αδιανόητο να ανεχόμαστε τη διατήρηση δικηγορικών «κατέργων», όπου νέες και νέοι συνάδελφοι εργάζονται υπό απαράδεκτες συνθήκες, με ατελείωτα ωράρια και εξευτελιστικές αμοιβές. Το φαινόμενο αυτό εκθέτει τους δικηγόρους στην κοινωνία, καταστρέφει καριέρες στο ξεκίνημά τους, μας υποβαθμίζει όλους.

Στις 5 και 6 του Δεκέμβρη, καλούμαστε να εκλέξουμε πρόεδρο στον ΔΣΑ, στον β’ γύρο των δικηγορικών εκλογών. Ο α’ γύρος ανέδειξε ένα ηλικιακό χάσμα στους δικηγόρους, όπου οι προτιμήσεις των παλαιότερων συναδέλφων διαφοροποιούνται από αυτές των νεότερων. Ισως κάποιοι να θεωρούν ότι ορισμένοι προσπαθούν να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους, ενώ άλλοι ανησυχούν για το μέλλον τους.

Η παράταξή μας, «Με το Δικηγόρο», και εγώ προσωπικά δεν συμμεριζόμαστε ούτε υιοθετούμε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές. Η άποψή μας είναι ότι δεν νοείται υγιές δικηγορικό σώμα όταν κάποιες και κάποιοι περιθωριοποιούνται, καθίστανται αόρατοι, χωρίς εκπροσώπηση, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ασκήσουν το λειτούργημά τους και να βιοποριστούν.

Σε συνθήκες άλλωστε τεκτονικών πλην ταχύτατων αλλαγών, έντονης ανασφάλειας και στρεβλού ανταγωνισμού, η ασφάλεια που ενδεχομένως νιώθουν ορισμένοι, εμποδίζοντας κάθε αλλαγή, ισοδυναμεί με αυταπάτη. Καθήκον του νέου προέδρου του ΔΣΑ δεν είναι να οξύνει το ηλικιακό χάσμα με βάση φαντασιακές διαιρετικές τομές.

Καθήκον και συνάμα υποχρέωσή του είναι να παρέχει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όλες και όλους τους συναδέλφους να ασκήσουν το λειτούργημα και επάγγελμα που επέλεξαν και αγωνίστηκαν σκληρά για να το καταφέρουν, με αξιοπρέπεια, χωρίς κάποιος να τους κρίνει για το φύλο, την ηλικία τους ή όποιο άλλο ταυτοτικό χαρακτηριστικό.

Για τις γυναίκες δικηγόρους, κατήλθαμε στις εκλογές με ένα πλήρως διαμορφωμένο πρόγραμμα κατόπιν ενδελεχούς έρευνας με συμμετοχή 1.200 γυναικών συναδέλφων, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και την έμφυλη βία, την αντιμετώπιση έμφυλων διακρίσεων και την προστασία της μητρότητας.

Για τους νέους συναδέλφους, έχουμε ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων που θα συμβάλλει στην ευκολότερη είσοδό τους στον επαγγελματικό στίβο και την κατοχύρωση, επιτέλους, των αμοιβών τους: εξακόσια (600) ευρώ για τον ασκούμενο και χίλια (1.000) ευρώ για τον νέο συνεργάτη δικηγόρο ως ελάχιστη αμοιβή σε γραφείο/εταιρεία. Είναι αδιανόητο να ανεχόμαστε τη διατήρηση δικηγορικών «κατέργων», όπου νέες και νέοι συνάδελφοι εργάζονται υπό απαράδεκτες συνθήκες, με ατελείωτα ωράρια και εξευτελιστικές αμοιβές. Το φαινόμενο αυτό εκθέτει τους δικηγόρους στην κοινωνία, καταστρέφει καριέρες στο ξεκίνημά τους, μας υποβαθμίζει όλους.

Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε ότι αυτό το ζήτημα καμία διοίκηση του ΔΣΑ -ούτε η απερχόμενη- έχει θίξει επαρκώς, περιοριζόμενη κυρίως σε ευχολόγια. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι το φαινόμενο δεν τους αφορά, ίσως και να επωφελούνται από αυτό. Ουσιαστικά όμως, το να αφήνουμε απροστάτευτους τις νέες και νέους συναδέλφους είναι σαν να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι.

Στον β’ γύρο των εκλογών του ΔΣΑ για την εκλογή προέδρου, δίλημμα υπάρχει, αλλά δεν έχει να κάνει με ηλικίες, φύλο και άλλους τεχνητούς διαχωρισμούς, τουλάχιστον για εμάς. Το δίλημμα συνίσταται στο αν θέλουμε να αλλάξει όντως κάτι στον Σύλλογο, να γίνει πιο συμπεριληπτικός, πιο κοινωνικά ευαίσθητος, πιο δίκαιος ή απλά να καλύπτουμε τα προβλήματα κάτω από ένα χαλάκι απραξίας, μικροεξυπηρετήσεων και συντήρησης της κατάστασης.

Προφανώς έχουμε όλοι τις απόψεις μας, κοινωνικά και ιδεολογικά, και δεν συμφωνούμε σε όλα. Αυτό όμως είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και η υγιής αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων είναι η μήτρα της προόδου. Υπάρχουν όμως πράγματα που συμφωνούμε όλοι και ένα από αυτά είναι ότι η υπάρχουσα κατάσταση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δεν είναι βιώσιμη και δεν εξυπηρετεί το σύνολο των δικηγόρων, και αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές σε κάθε αναμέτρηση.

Σε έναν κόσμο, μια κοινωνία, μια οικονομία που εξελίσσονται ταχύτατα και ενίοτε χαοτικά, δεν υπάρχουν σταθερές, στεγανά και εξασφαλίσεις. Σε έναν τέτοιο νέο, γενναίο κόσμο, είμαστε όλες και όλοι νέες και νέοι. Στις 5 και 6 του Δεκέμβρη, οφείλουμε στους εαυτούς μας να αλλάξουμε σελίδα, από τους δικηγόρους, για τους δικηγόρους, «Με το Δικηγόρο». Και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

*Υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές ΔΣΑ: Η ορμητική άνοδος ενός ριζοσπαστικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος 
Ο κ. Βερβεσός επανεκλέχτηκε γιατί η εναλλακτική που προσφερόταν στον δεύτερο γύρο δεν νοηματοδοτούσε μια προοπτική πραγματικής αλλαγής. Γι' αυτό ο κ. Βερβεσός δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει. 
Εκλογές ΔΣΑ: Η ορμητική άνοδος ενός ριζοσπαστικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Αχόρταγοι του Μαξίμου: Επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον ΔΣΑ, τον οποίο ήδη ελέγχουν
«Η πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ αρνήθηκε επίμονα την οποιαδήποτε σύγκρουση με την κυβέρνηση».
Οι Αχόρταγοι του Μαξίμου: Επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον ΔΣΑ, τον οποίο ήδη ελέγχουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικηγόροι, εκλογές και προτάγματα για συνεργασίες
Στις 28 και 29 Νοεμβρίου και σε μια κρίσιμη συγκυρία πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Δικηγόροι, εκλογές και προτάγματα για συνεργασίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;
Πολλές και πολλοί δικηγόροι έχουν δεχτεί τις τελευταίες μέρες τηλεφωνική κλήση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούν ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, αλλά...
Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους αυτοαπασχολούμενους με τη γλώσσα της αλήθειας
Επόμενη κίνησή μας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για την προσεχή τετραετία. Ωστε οι αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο να ανασάνουν...
Για τους αυτοαπασχολούμενους με τη γλώσσα της αλήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από θέση ευθύνης
Η διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας επαναφέρει τον απόηχο των εντάσεων που εκδηλώθηκαν εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κατά το έτος 2016. Τα επιτεύγματα που...
Από θέση ευθύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας