• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 13.9°C
  6 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 21.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  83%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σσσσσ… Η ανάπτυξη μετακομίζει Αθήνα και εδώ κουνάμε μαντίλι

 • A-
 • A+
Η λογική της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές συναντάται εκεί που ο συντάκτης του αποφασίζει να πάρει την αρμοδιότητα για την προώθηση των επενδύσεων από τις περιφέρειες και να μεταφέρει όσες είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ απευθείας στον υπουργό με πρόφαση τις καθυστερήσεις και την υποστελέχωσή τους.

Μελετώντας τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος» όπως κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή, για τις οποίες αλλού κάποιος μπορεί να συμφωνήσει και αλλού να διαφωνήσει τεκμηριωμένα, ξεχωρίζει ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζει και την περιφέρειά μας. Το χαρακτηριστικό του υπερ-συγκεντρωτισμού.

Η λογική της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο νομοσχέδιο συναντάται και εκεί που ο συντάκτης του αποφασίζει να πάρει την αρμοδιότητα για την προώθηση των επενδύσεων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου από τις περιφέρειες και να τις μεταφέρει, όσες είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ, απευθείας στον υπουργό.

O λόγος ή μάλλον η πρόφαση;

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, αιτία είναι οι καθυστερήσεις, που τις αποδίδει στην υπο-στελέχωση. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι περιφέρειες που είχαν την αρμοδιότητα, δεν είχαν την αντίστοιχη διοικητική δυνατότητα».

Ούτε κουβέντα όμως για την ενίσχυση της διοικητικής δυνατότητας; Καμία!

Θα περίμενε κανείς να υπάρχει κάποια αντίδραση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, που μάλιστα διατυμπανίζει ότι έχει την υψηλότερη απορροφητικότητα σε προγράμματα όπως του ΕΣΠΑ.

Αλλά αντίδραση; Καμία!

Αυτή η σιωπή υποδηλώνει ότι η περιφέρειά μας δέχεται τις αιτιάσεις του υπουργού ή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κακώς εννοούμενης κομματικής πειθαρχίας;

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, με το νέο θεσμικό πλαίσιο τα επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ θα ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές - και 3-4 μήνες από την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού θα υπάρχει πλήρης αποσυμφόρηση και στις περιφέρειες.

Σημαντική η πρόβλεψη για μείωση του χρόνου απόκρισης στα αιτήματα των επενδυτών καθώς η καθυστέρηση αποτελούσε διαχρονικά «αγκάθι» στη στήριξη του επιχειρείν.

Από τη στιγμή όμως που η διαδικασία προβλέπεται να «τρέχει» από εξωτερικούς συνεργάτες πανελλαδικά… ποια η σκοπιμότητα της άρσης έστω της διοικητικής επίβλεψης από τις περιφέρειες;

Η πρακτική αυτή αμφισβητεί τη θεμελιώδη ουσία της αποκέντρωσης και της περιφερειακής πολιτικής που ασκείται μέσα από τα ΠΕΠ και αποτελεί πισωγύρισμα στα όποια βήματα είχαν γίνει με γνώμονα μιας bottom up προσέγγισης της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Δεν θα αναφερθώ στο π. υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης που πλέον φαίνεται να χάνει τον όποιο ρόλο είχε στη στήριξη επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και απαξιώνεται πλήρως.

Αλλά εδώ σιωπή… Σσσ, μην ενοχλείτε. Ολα βαίνουν καλώς, όπισθεν ολοταχώς!

* Οικονομολόγος, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ
H παρούσα Διοίκηση αποφάσισε από τα κέρδη της περιόδου 2019 να διανείμει στους μετόχους το 70%. Η διανομή μεγαλύτερου μερίσματος αποστερεί από την ΕΥΑΘ ίδια κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων.
Περί επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρικός σχεδιασμός ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης
Ποια είναι τα δύο σημαντικότερα διαρθρωτικά -και διαχρονικά- εμπόδια για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας; Ολες οι διεθνείς και εγχώριες καταγραφές συγκλίνουν στην αταξία του χώρου και στην...
Χωρικός σχεδιασμός ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναξιοπιστία, το τίμημα των υπερβολικών προσδοκιών της κυβέρνησης
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δ' τρίμηνο 2019 ήταν σε τρέχουσες τιμές μηδενική και σε σταθερές τιμές καχεκτική (0% και 1%, αντίστοιχα, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ).
Αναξιοπιστία, το τίμημα των υπερβολικών προσδοκιών της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια πορεία που οδηγεί στα βράχια
Το έργο το έχουμε ξαναδεί: χαμηλά επιτόκια, υπερδανεισμός, αβεβαιότητα λόγω ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, τράπεζες που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.
Μια πορεία που οδηγεί στα βράχια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κολυμπώντας κόντρα στο ρεύμα
Το να επιζητείς να αυξήσεις τις επενδύσεις ως θεραπεία στην ασθενική ανάπτυξη της οικονομίας σημαίνει την επανάληψη των εσφαλμένων επιλογών του παρελθόντος.
Κολυμπώντας κόντρα στο ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας