• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 9.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -5.1°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 5.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πενήντα χρόνια ΣΕΚ

 • A-
 • A+

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) γιορτάζει τα 50 χρόνια ζωής και δράσης. Δεν είναι συχνό φαινόμενο μια τέτοια επέτειος να χαιρετίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα αγωνιστών και αγωνιστριών της Αριστεράς. Αλλά δεν είναι τυχαίο. Οπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Νίκος Μανιός, γραμματέας του ΣΦΕΑ 1967-74:

«Ολα αυτά τα χρόνια η συνεισφορά του ΣΕΚ στο κίνημα είναι θετική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως δεν προκαλεί συγκρούσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του κινήματος που μπορεί να έχουν διαφορετική προέλευση και καταφέρνει να συμβιώνει μαζί τους ικανοποιητικά παρά τον διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες του. Το ΣΕΚ είναι από τις οργανώσεις που συνδέθηκαν άμεσα με τα κινήματα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τα διεθνή αντιπολεμικά κινήματα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και έπαιξε ρόλο στο να έρθουν στην Ελλάδα μέσα από την αντίληψη πως η μάχη ενάντια στον καπιταλισμό δίνεται παγκόσμια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δράση του ΣΕΚ ενάντια στον φασισμό και η συμβολή του στον αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή από την πρώτη στιγμή με τη δημιουργία της ΚΕΕΡΦΑ το 2009 και με τις παρεμβάσεις του στο πλευρό των προσφύγων».

Αυτός ο ρόλος στις μάχες του κινήματος, στις πρωτοβουλίες που συνέβαλαν να πάει μπροστά η Αριστερά δεν έπεσαν βέβαια από τον ουρανό. Το ΣΕΚ ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα επαναστατών που ίδρυσαν την Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ) τον Οκτώβρη του 1971, μέσα στα χρόνια της χούντας. Γίναμε βασικό κομμάτι της επαναστατικής Αριστεράς που πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, που απέρριψε τα διλήμματα «Καραμανλής ή τανκς» στη Μεταπολίτευση, που πολύ πριν από το 1989 έλεγε ότι τον σοσιαλισμό τον χτίζουν οι εργάτες και όχι τα τανκς και οι γραφειοκράτες.

Δώσαμε μάχες ενάντια στις αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚ που είχε υποσχεθεί «σοσιαλισμό στις 18» και κατάντησε να γίνει ο πιο μακρόχρονος διαχειριστής του ελληνικού καπιταλισμού. Μεγαλώσαμε, και το 1997 ξεκινήσαμε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, πάνω στην ώρα για να στηρίξουμε τον νέο αντικαπιταλισμό στη Γένοβα το 2001 και τους μεγάλους αγώνες του 21ου αιώνα ενάντια στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Η επαναστατική παράδοση ήταν και είναι η πυξίδα μας:

● Ξεκάθαρη επιλογή στο δίλημμα «Μεταρρύθμιση ή επανάσταση».

● Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης.

● Διεθνισμός είναι η απάντηση στις πολεμοκάπηλες εξορμήσεις του ελληνικού καπιταλισμού από τα Βαλκάνια ώς τη Μέση Ανατολή. Δεν έχουμε κοινά «εθνικά συμφέροντα» με τους καπιταλιστές.

● Ο καπιταλισμός δεν είναι πανίσχυρος, δεν είναι το «τέλος της Ιστορίας».

● Η εναλλακτική είναι ο σοσιαλισμός από τα κάτω, ο συλλογικός δημοκρατικός έλεγχος των εργατών και των εργατριών στην οικονομία και την πολιτική ζωή και όχι ένας κρατικός καπιταλισμός που υπόσχεται ότι θα φέρει τον σοσιαλισμό από τα πάνω.

Την Κυριακή 5 Δεκέμβρη το ΣΕΚ οργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελλήνιου στην Αθήνα για να γιορτάσουμε μαζί αυτή την πορεία, να συζητήσουμε για «ποια κοινωνία παλεύουμε» αλλά και για την «Αριστερά της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού». Την Αριστερά δηλαδή που αξίζουν οι αγώνες μας.

* συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανισότητες στο στόχαστρο
Οι επικείμενες εκλογές για τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι ένα πολιτικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμά τους χρειάζεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα που θα σηματοδοτεί τη...
Οι ανισότητες στο στόχαστρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια σοσιαλδημοκρατική παράταξη
Στην αρχή του 21ου αιώνα και στην εξέλιξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης χρειάζονται νέα εργαλεία πολιτικής σκέψης που στηριζόμενα στις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας θα εκπροσωπήσουν επάξια τη νέα γενιά, τα...
Για μια σοσιαλδημοκρατική παράταξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
Είναι ώρα να γίνει επιτέλους μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μέχρι τώρα το πεδίο αυτό σημαδεύτηκε κυρίως από εχθροπάθεια.
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διάλογος με τον «ριζοσπαστικό ρεαλισμό»
Στο νέο κόμμα της απροσδιόριστης «προοδευτικής παράταξης», ο αριστερός ριζοσπαστισμός, ως στερεότυπο περιστασιακής χρήσης, θα επιστρατεύεται σαν ένα είδος «αναμνηστικής δόσης» για να αποτρέπει κρίσεις συνοχής...
Διάλογος με τον «ριζοσπαστικό ρεαλισμό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καταλλαγή τώρα και βλέπουμε
Γιατί ζήτησε τώρα ο Αλ. Τσίπρας εκλογές; Για να πετάξει το γάντι στον πρωθυπουργό ενώ ήξερε ότι δεν θα το σηκώσει; Γιατί δεν επέλεξε μια άλλη πολιτική, για παράδειγμα την κατάθεση πρότασης μομφής, όπως του...
Καταλλαγή τώρα και βλέπουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Habemus papam (στο ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η πλειονότητα των εκτιμήσεων ασχολείται με τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό μεριδίων του εκλογικού σώματος, όπως αυτό εκφράστηκε στις εκλογές του 2015 και του 2019.
Habemus papam (στο ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας