• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 14.3°C / 19.2°C
    3 BF
    44%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.2°C / 11.7°C
    7 BF
    37%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.7°C / 15.0°C
    5 BF
    71%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 9.9°C / 11.1°C
    4 BF
    41%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 14.6°C
    3 BF
    71%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 7.0°C / 10.4°C
    3 BF
    44%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    3°C 3.4°C / 6.8°C
    4 BF
    48%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 9.6°C / 9.6°C
    4 BF
    65%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.7°C / 20.2°C
    5 BF
    54%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 12.9°C / 16.9°C
    3 BF
    55%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 17.4°C
    6 BF
    42%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.7°C / 11.8°C
    4 BF
    62%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    5 BF
    58%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 12.3°C / 13.9°C
    3 BF
    44%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 14.5°C / 17.7°C
    3 BF
    43%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    5 BF
    59%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.2°C / 18.2°C
    3 BF
    49%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.3°C / 13.8°C
    6 BF
    47%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.7°C / 11.1°C
    4 BF
    45%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    5°C 5.2°C / 5.2°C
    3 BF
    73%
AP Photo/Burhan Ozbilici
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κόστος μιας εξομάλυνσης

  • A-
  • A+

Χθες τα Εμιράτα, αύριο η Αίγυπτος και το Ισραήλ; Πέρα από την οικονομική στήριξη των Εμιράτων με επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων και την πρόθεση του Ερντογάν να στείλει πρέσβεις στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνολική εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των χωρών αυτών με την Αγκυρα;

Με άλλα λόγια, είναι ο Ερντογάν έτοιμος να περιορίσει -και πολύ περισσότερο να διακόψει- τη στήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Χαμάς;

Η λέξη «στήριξη» είναι επιεικής, καθώς από την επαύριον της έναρξης των εξεγέρσεων της «Αραβικής Ανοιξης» το 2011 η μέχρι τότε αλληλεγγύη και στήριξη της Τουρκίας προς την Αδελφότητα και τη Χαμάς μετετράπη σε ποδηγέτηση-χειραγώγηση και πρόσδεσή τους στη μεγαλεπήβολη νεο-οθωμανική πολιτική του Ερντογάν.

Μπορούν τα Εμιράτα να επενδύσουν τα 10 δισ. δολ. στην Τουρκία και ταυτόχρονα οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών στη Λιβύη να είναι έτοιμες να συγκρουστούν εκ νέου;

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για την Αίγυπτο. Θα αρκεστεί ο Σίσι στον αμφίβολης αξιοπιστίας έλεγχο των δραστηριοτήτων της Αδελφότητας και της Χαμάς από τον Ερντογάν και επιπλέον δεν θα θέσει θέμα απεμπλοκής της Αγκυρας από τη Λιβύη;

Ο κίνδυνος που διατρέχει ο Ερντογάν, μέσα στην παραζάλη τής έστω επικοινωνιακής επιστροφής στην κανονικότητα με τα Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, είναι φανερός.

Να μην μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με το Κάιρο, το Αμπού Ντάμπι και το Τελ Αβίβ και ταυτόχρονα να χάσει την αξιοπιστία του στους οπαδούς της Αδελφότητας και της Χαμάς.

Τα Εμιράτα και η Αίγυπτος αλλά και η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία έχουν ήδη δρομολογήσει την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το καθεστώς Ασαντ στη Δαμασκό, έχουν δηλαδή όπως και στη Λιβύη επιλέξει το αντίπαλο της Τουρκίας στρατόπεδο.

Ισραήλ, Αίγυπτος και Εμιράτα έχουν κάθε λόγο να ενθαρρύνουν την όψιμη ρεαλπολιτίκ του Ερντογάν αλλά ταυτόχρονα και πολύ περισσότερους λόγους να κρατούν προσεκτικές αποστάσεις ασφαλείας.

Τούτων λεχθέντων, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία θα κρίνουν αν υπάρχει προοπτική περαιτέρω προσέγγισης, έστω και στο επίπεδο μιας αμοιβαία επωφελούς αποκλιμάκωσης των εντάσεων που συσσωρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια αντιπαλότητα δύο αιώνων
Η Αίγυπτος θέτει ως προαπαιτούμενο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Αγκυρα την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη.
Μια αντιπαλότητα δύο αιώνων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οριοθετημένη εξομάλυνση
Ο Ερντογάν επιχειρεί με την Αίγυπτο και τα Εμιράτα να προωθήσει την ίδια φόρμουλα μη περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων που δοκίμασε με τη Γαλλία του Μακρόν και δοκιμάζει σήμερα με την Ε.Ε.
Οριοθετημένη εξομάλυνση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταξύ δύο απειλών
Εκ πρώτης όψεως η εξομάλυνση των σχέσεων των Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ είναι μια κίνηση που υπαγορεύθηκε από την απειλή της προβολής ισχύος του Ιράν στα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου.
Μεταξύ δύο απειλών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βεβαρημένο παρελθόν
Η αντιπαλότητα Τουρκίας-Αιγύπτου δεν είναι συγκυριακή, ούτε μπορεί να ερμηνευτεί ως παρενέργεια της υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τον Ερντογάν.
Βεβαρημένο παρελθόν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρκία: οι δύο δρόμοι
Η Τουρκία, το Ιράν και η Αίγυπτος αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά και ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου, είτε επέλεγαν τον αυταρχικό...
Τουρκία: οι δύο δρόμοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
O γνωστός αναλυτής ενεργειακών ζητημάτων, M. Κλαρ, είχε υποστηρίξει πως στη μετα-ψυχροπολεμική εποχή επίκεντρο των διεθνών σχέσεων θα αποτελέσει η πρόσβαση και ο έλεγχος επί των φυσικών πόρων. Η νέα δυναμική...
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας