• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.7°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.2°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.9°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%
AP Photo/Michael Svarnias, File

Οι ανεπιθύμητοι της Ευρώπης

 • A-
 • A+

Απρίλιος 2018. Βρίσκομαι σε πρωινή πτήση από την Αθήνα για το Παρίσι. Όταν φτάνουμε στο Παρίσι και αρχίζουμε να βγαίνουμε από το αεροπλάνο συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Οπλισμένοι αστυνομικοί μας περιμένουν και ζητούν από τους επιβάτες να κρατούν στα χέρια τους τα διαβατήριά τους. Ξεχωρίζουν κάποιους επιβάτες και τους ζητάνε να παραμείνουν εκεί. Σε όλους τους υπόλοιπους ζητάνε να φύγουν για τον προορισμό τους. Όσοι παραμένουν είναι άντρες. 

Ρωτώ κάποιον από το προσωπικό του αεροδρομίου τι συμβαίνει και μου εξηγεί ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν σε γαλλικό έδαφος και θα επιστρέψουν στη χώρα από την οποία ξεκίνησαν, δηλ. στην Ελλάδα. Είναι μετανάστες που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, για να ταξιδέψουν. Η Ελλάδα τους επιτρέπει να φύγουν. Η Γαλλία όμως δεν τους δέχεται και τους στέλνει πίσω στην χώρα από την οποία ξεκίνησαν.

Πρόσφατα 27 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν με βάρκα από τη Γαλλία στη Μεγ. Βρετανία. Οι ηγέτες των δύο χωρών δήλωσαν πόσο λυπούνται για τον πνιγμό τόσων ανθρώπων και φόρτωσαν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ιδιαίτερα τεταμένες ειδικά μετά το Brexit. Tα συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή τους φέρνουν σε συχνές αντιπαραθέσεις.

Η Γαλλία θεωρώντας ότι τα σύνορα της είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για την τύχη των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν στην απέναντι όχθη με βάρκες μέσα στο καταχείμωνο. Το ίδιο κάνει και η Μεγ. Βρετανία.  Η ταυτότητα του πρώτου θύματος, μιας νεαρής γυναίκας 24 χρονών Κουρδικής καταγωγής, έγινε γνωστή πολύ γρήγορα. O βρετανικός τύπος δημοσίευσε φωτογραφίες της. Ταξίδευε με τη βάρκα για να συναντήσει το αρραβωνιαστικό της που βρισκόταν στο Κεντ της Mεγ. Βρετανίας. Το γεγονός ότι επέλεξε αυτόν τον τρόπο, για να ταξιδέψει δείχνει ότι δεν ήταν δεχτή με νόμιμα μέσα στη Μεγ. Βρετανία. Πίσω από κάθε θύμα κρύβεται μια ανθρώπινη τραγική ιστορία.  Μα στην ουσία αυτό δεν απασχολεί καμία ηγεσία. 

Πριν κάποια χρόνια έγινα μάρτυρας της προσπάθειας μιας φίλης από χώρα της Μέσης Ανατολής που αφού τελείωσε τις σπουδές της σε πανεπιστήμιο της Μεγ. Βρετανίας, αποφάσισε να ζητήσει άσυλο. Στην περίπτωσή της δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Αν επέστρεφε στη χώρα της, θα συλλαμβανόταν.  Είχε ενοχλήσει το καθεστώς της χώρας της με την αρθρογραφία της για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο δικηγόρος της στο Λονδίνο της είχε πει πως επειδή ήταν γυναίκα μόνη και μάλιστα υψηλού μορφωτικού επιπέδου ήταν σχεδόν σίγουρο ότι το αίτημά της θα γινόταν δεχτό.

Την κάλεσαν σε συνέντευξη, για να εξεταστεί το αίτημά της. Αυτός που έπαιρνε τη συνέντευξη ήταν ένας Βρετανός, Συριακής καταγωγής. Η συμπεριφορά του ήταν ιδιαίτερα επιθετική. Την απείλησε ότι θα στελνόταν πίσω στη χώρα της στην οποία, κατά τη γνώμη του, δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο. Την κατηγόρησε για υποκρισία, όταν έλεγε ότι διέτρεχε κίνδυνο. Της είπε να μαζέψει τα πράγματά της και να είναι έτοιμη να μεταφερθεί σε ένα πλοίο που βρισκόταν σε λιμάνι στα νότια της Βρετανίας, όπου μεταφέρονταν όσοι είχαν ζητήσει άσυλο. Από κει θα στελνόταν πίσω στη χώρα της αν το αίτημά της για άσυλο δεν γινόταν δεχτό.

Για καλή της τύχη η φίλη μου είχε καλό δικηγόρο, ο οποίος μπόρεσε να ζητήσει επανάληψη της συνέντευξης και επανεξέταση του αιτήματος ασύλου. Πολλοί άνθρωποι δεν είχαν την ίδια τύχη. Στην Ολλανδία μία κοπέλα που είχε ζητήσει άσυλο και δεν έγινε πιστευτή για τον κίνδυνο που διέτρεχε, στάλθηκε πίσω στη χώρα της με μη αναστρέψιμες για τη ζωή της συνέπειες.  

Οι χώρες υψώνουν τείχη στα σύνορά τους, για να εμποδίσουν τους μετανάστες να εισβάλλουν στο έδαφός τους. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν καθηλωμένοι στα σύνορα χωρών που τους απαγορεύουν την είσοδο. Άλλοι που έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με χώρα εισόδου την Ελλάδα, παραμένουν καθηλωμένοι στο Ελληνικό έδαφος για χρόνια, αφού ο τελικός προορισμός είναι τις περισσότερες φορές μια χώρα της βόρειας ή δυτικής Ευρώπης με το όνειρο της καλύτερης ζωής ή της ένωσης με συγγενείς και φίλους που τα κατάφεραν να φτάσουν στη χώρα που επιθυμούσαν. Η υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε είναι πολύ φειδωλή στο να δεχτεί μετανάστες στο έδαφός της ακόμα και αν είναι παιδιά.  Ακόμα και η Γερμανία, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει, έμεινε στα λόγια.

Όσο για την Ελλάδα τα hotspot στα οποία συσσωρεύονται μετανάστες από διάφορες χώρες απέχουν πολύ από το να είναι οι κατάλληλοι χώροι, για να στεγαστούν. Το 2020 το BBC επισκέφτηκε το hotspot στη Λέσβο και παρουσίασε την κατάσταση εκεί. Οι εικόνες ντροπής που πρόβαλαν -από τις  οποίες απουσίαζε ακόμα και η στοιχειώδης υγιεινή- δυσφημούσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, αν και η Ευρώπη προτιμά την εύκολη λύση, να κατηγορεί για την κατάσταση την Ελλάδα.  

Και ναι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, εκείνοι που παρά τις αντίξοες συνθήκες παραμονής σε ελληνικό έδαφος, καταφέρνουν το απίστευτο, όπως η 12χρονη μικρή Αρεζού από το Αφγανιστάν.  ‘Ένα μικρό παιδί που παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, διεκδίκησε το δικαίωμά της σε καλύτερη μόρφωση και καλύτερη ζωή και κατάφερε να πάρει υποτροφία για το Διεθνές Σχολείο της Βοστώνης αποδεικνύοντας σε όλους πως και ήθελε και μπορούσε. Πόσο παιδιά όμως έχουν αυτή την ευκαιρία;  Και πόσα παιδιά χάνονται στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή;  

Γιατί άραγε κανείς δεν μιλάει για το σημαντικό αριθμό παιδιών που έχουν εξαφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος; Tι θα πούμε για τα παιδιά που το νήμα της ζωής τους κόβεται καθημερινά σχεδόν στη Μεσόγειο; Είναι πολλά, πάρα πολλά. Πολύ περισσότερα απ’ όσο αντέχει η συνείδηση του οποιουδήποτε. Ποιος θυμάται άραγε τον μικρό Αϊλάν, το τρίχρονο προσφυγόπουλο που πνίγηκε στο Μπόντρουμ;  Kαι όσο και αν η εικόνα του ήταν γροθιά στο στομάχι, τι άλλαξε; Και όλες oι υποσχέσεις που δόθηκαν τότε, τι απέγιναν; Πόσο εύκολα ξεχνάνε αλήθεια οι άνθρωποι; Και ακόμα πιο εύκολα οι κυβερνήσεις.

Παρά τα ωραία λόγια, είναι κοινό μυστικό ότι βάρκες απωθούνται στη Μεσόγειο, για να επιστρέψουν πίσω στη χώρα από την οποία ξεκίνησαν. Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι οι λαθρέμποροι βουλιάζουν τις βάρκες με κίνδυνο να πνιγούν πολλοί άνθρωποι, ώστε να αποφύγουν να συλληφθούν.  Και αυτό δεν είναι μια κατάσταση η οποία λύνεται με το να υψώνονται τείχη και να αυξάνονται οι περιπολίες στα σύνορα.

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι κάνει έναν άνθρωπο με μικρά παιδιά να προσπαθεί να περάσει μέσα στο καταχείμωνο απέναντι πληρώνοντας μια περιουσία και ρισκάροντας την ίδια του τη ζωή και τη ζωή των παιδιών του. Με μερικά «λυπούμαστε» και «συγγνώμη» των κυβερνήσεων κανείς δεν γυρίζει πίσω, κανενός η ζωή δεν σώζεται. Ούτε μπορούν οι άνθρωποι να μπούν κάτω από τα χαλί και να ξεχαστούν, για να μη χαλάσει η εικόνα κάποιων. Η ανθρώπινη ζωή αξίζει περισσότερο σεβασμό από όλους μας.

 

*Διδάκτωρ του Παν/μίου του Βirmingham.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι άλλο
Το μεταναστευτικό ζήτημα, το ξέρουμε, παίζει παντού στην Ευρώπη καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ατζέντα. Τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο απλά όταν η συζήτηση αφορά το προσφυγικό, όμως όχι.
Κάτι άλλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό η προτεραιότητα των ευρωπαίων πολιτών
Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές συμπληρώνουν φέτος σαράντα χρόνια, η ψήφος σε αυτές παραμένει μία «χαλαρή ψήφος». Οι Ευρωεκλογές δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν εκλογές «πρώτης γραμμής», ωστόσο φέτος έχουν...
Κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό η προτεραιότητα των ευρωπαίων πολιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι γεννά την Ακροδεξιά;
Oι συνέπειες των εντεινόμενων οικονομικών δυσχερειών και ανισοτήτων της καπιταλιστικής κρίσης και η συναφής αναξιοπιστία του «πολιτικού συστήματος», συγκαταλέγονται στα αίτια ανόδου των ξενοφοβικών-ρατσιστικών...
Τι γεννά την Ακροδεξιά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απαγορεύσεις για τους πρόσφυγες, «ελεύθερο» στους δουλέμπορους
Η αντίθεση είναι όλο και εμφανέστερη. Από τη μία, η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει τα μεταναστευτικά ρεύματα, με συμφωνίες με τη Λιβύη και νέους κώδικες δράσεις για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Από την...
Απαγορεύσεις για τους πρόσφυγες, «ελεύθερο» στους δουλέμπορους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο χαμένος χρόνος και οι προκλήσεις για την πολιτική
Πολύτιμος χρόνος χάθηκε ήδη. Η μείωση των ροών ας μη θεωρηθεί ένδειξη επίλυσης του προβλήματος. Θα ήταν ένα ολέθριο λάθος. Εστω και τώρα, είναι αναγκαίο ένα σαφές πολιτικό αφήγημα. Με σεβασμό στην ανθρώπινη...
Ο χαμένος χρόνος και οι προκλήσεις για την πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιδεινώνεται τραγικά η ψυχική υγεία των προσφύγων
Ο διαιωνιζόμενος εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα, με τον εγκλεισμό των περισσότερων από αυτούς, υπό τις γνωστές, άθλιες συνθήκες, σε hotspots και στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά τη χώρα, με μιαν «υποδοχή»...
Επιδεινώνεται τραγικά η ψυχική υγεία των προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας