• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 34.7°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.8°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 24.5°C / 30.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  1 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.7°C
  3 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.3°C / 36.1°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  3 BF
  38%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

 • A-
 • A+

Τυχαία είδα μια συνέντευξή σας στο Ιντερνετ [του κ. Θανόπουλου, προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ] και, πραγματικά, απόρησα με την τόσο λανθασμένη εικόνα που προβάλλετε για την απογραφή, και τη βαρύτητα που έχει αυτό, καθώς αναφερόμαστε στη Στατιστική Υπηρεσία που οφείλει να παρέχει σωστά, αδιάσειστα και αληθή στοιχεία.

Οντας μια «ταπεινή φιλόλογος» με μεταπτυχιακό και εργαζόμενη πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, δυστυχώς σε μη συναφές επάγγελμα, αφού η έλλειψη γνωριμιών σε αυτή τη χώρα «κοστίζει», θεώρησα την προκήρυξη για τους απογραφείς μια καλή ευκαιρία για επιπλέον εισόδημα. Παρέσυρα, μάλιστα, και τον σύζυγό μου σε αυτό, ο οποίος, όντας κι αυτός ένας «ταπεινός φιλόλογος» με διδακτορικό, προσπαθεί να δικτυωθεί στο «άβατο» των ελληνικών πανεπιστημίων, οπότε τα εισοδήματα και αυτού χωλαίνουν αρκετά.

Αυτά τα αναφέρω, όχι φυσικά γιατί φταίτε αποκλειστικά εσείς για την ανεπάρκεια του συστήματος που αδυνατεί να αξιοποιήσει τα προσόντα των νέων, των οποίων η μοίρα είναι προκαθορισμένη και βαλτωμένη, θα έλεγα, αν δεν επιλέξουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις σπουδές και τη φυγή στο εξωτερικό, αλλά για να αντιληφθείτε ότι, με αυτή σας τη στάση, αναπαράγετε αυτή την κατάσταση, ενώ απευθύνεστε, σε μεγάλη γκάμα κοινού και ηλικιών και σε αυτά που λέτε θα πρέπει να είστε πιο φειδωλοί και συγκεκριμένοι.

Κάνετε λόγο για 1.200 ευρώ μεικτά, 10 ευρώ, ανά μέσο όρο το νοικοκυριό, κι αναρωτιέμαι σε ποια Ελλάδα ζείτε, λες και δεν γνωρίζετε τον όρο «υπογεννητικότητα».

Οι αριθμοί και οι υπολογισμοί που κάνετε για την αμοιβή των απογραφέων, προϋποθέτουν ότι θα ανοίξουν όλα τα σπίτια στους απογραφείς και όλα τα νοικοκυριά θα απαρτίζονται από τετραμελείς οικογένειες. Είναι ποτέ δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο; Τότε για ποια υπογεννητικότητα μιλάμε; Ενημερωτικά, έχοντας ολοκληρώσει τη διανομή των φακέλων, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι από τα 145 νοικοκυριά, που είχα στην κατοχή μου, τα 130 ήταν κατοικήσιμα και, από αυτά, που φυσικά δεν άνοιξαν όλα, μέχρι στιγμής, έχω 49 στην οριστική αποθήκευση με 104 κατοίκους, ήτοι κάτι ελάχιστα περισσότερο από 2 κατοίκους το σπίτι.

Στα ίδια ποσοστά κινείται και ο σύζυγός μου, δεν ξέρω, τώρα, αν στις άλλες περιοχές βρεθούν μόνο πολύτεκνες οικογένειες για να ισορροπήσει το ποσοστό που αναφέρετε και τα ποσά που «ρίχτηκαν ως τυράκι» στους απογραφείς. Αντί λοιπόν, εξαρχής, να διατυπωθεί ειλικρινώς, ότι κάθε απογραφέας θα αμείβεται με το «κεφάλι», άρχισαν να βουίζουν τα μέσα, για 1.200 ευρώ στους απογραφείς, ποσό που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, για τους λόγους που προανέφερα. Και είναι, το λιγότερο οξύμωρο, η στατιστική αρχή, να ξεκινά υπολογισμούς αμοιβής, με αυτά τα εξιδανικευμένα δεδομένα!

Μιλήσατε για δουλειά δυο μηνών, με έναρξη από 22 Οκτωβρίου, κάτι που θα έκανε τους πιο καλοπροαίρετους να πιστέψουν ότι θα κάνουν μια άρτια και ολοκληρωμένη δουλειά, που όντως θα αμειφθεί με 1.200 ευρώ, για αυτό το χρονικό διάστημα.

Τελικά, οι φάκελοι μοιράστηκαν περί τα μέσα Νοεμβρίου, και ξεκίνησε το «κυνηγητό»! Πληρωμή με το κεφάλι και αποδοχές ελάχιστες (μόνο αν μιλούσαμε για απογραφή σε λερναίες ύδρες θα ελπίζαμε στα 1.200 ευρώ!). Καθημερινά, βεβιασμένα και αγχωτικά μηνύματα της τελευταίας στιγμής, από την ΕΛΣΤΑΤ, για εγκατάσταση εφαρμογών, που προϋποθέτουν την κατοχή smartphoneς από τους απογραφείς και απεριόριστων data, αφού η διαρκής σύνδεση μας στην πλατφόρμα για παροχή πληροφοριών, απαιτεί ίντερνετ, το οποίο φυσικά και επωμίζονται οι απογραφείς.

Στο σημείο αυτό, αναρωτιέμαι, πραγματικά, πόσα χρήματα έχουν δοθεί για αυτή την απογραφή, πόσα ευρωπαϊκά κονδύλια, έχουν χορηγηθεί και πώς είναι δυνατόν, να καταλήγουν αυτά τα ευτελιστικά ποσά στους απογραφείς, ενώ, συνάμα, έχουν το θράσος να τους επιφορτίζουν με το μέγιστο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων, χωρίς καν να παρέχουν, πάγια έξοδα αλλά, ακόμα χειρότερα, να απαιτώντας τη χρέωση των ίδιων των απογραφέων!

Δεν με φόβισαν, λοιπόν στην απογραφή, ούτε θύμωσα με τις πόρτες που κλείσανε(ο κόσμος φοβάται, κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες και είναι δικαίωμα του καθενός να φοβάται, πόσο μάλλον όταν μέχρι 15 Νοεμβρίου δεν είχε γίνει καμία σοβαρή ενημέρωση και διαφήμιση για την απογραφή!), ούτε οι αρνητές απογραφής (τρελοί και γραφικοί πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν και, όσο το ίντερνετ θριαμβεύει, θα πολλαπλασιάζονται). Δεν ήταν όμως τόσο πολλοί, ήταν σαν τα «μαργαριτάρια» που λέγονται, κατά καιρούς, και τα συγκρατούμε για να γελάμε.

Με φόβισε, περισσότερο, η δικιά σας στάση, ως στατιστική αρχή, που προβάλλατε, μόνο αυτή την όψη του νομίσματος και, υιοθετώντας τη στάση της άρτιας οργάνωσης από πλευράς σας, προσπαθήσατε να αποποιηθείτε οιασδήποτε ευθύνης για αυτή την απογραφή, για την ελλιπή ενημέρωση των απογραφομένων, την παραπλάνηση και εκμετάλλευση των απογραφέων, ρίχνοντας όλο το βάρος των ευθυνών σε αυτούς!

Συγγνώμη, αλλά, με αυτά τα δείγματα και τα δεδομένα που εσείς δίνετε, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα..

Μία από τους 60.000

(Τα στοιχεία της επιστολογράφου στη διάθεση της εφημερίδας)Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 29/11/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απογραφής... παραλειπόμενα
Η απογραφή και η αληθινή ιστορία μετά από την προσπάθεια να εκτελέσει το καθήκον της πολίτης που είχε επιλεγεί για τη διεκπεραίωσή της.
Απογραφής... παραλειπόμενα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η ολιγωρία προετοιμασίας της Απογραφής 2021
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η Απογραφή 2021 θα διεξαχθεί στο διάστημα από 23.10.21 έως 23.11.21, αντί της μιας ημέρας που πρότεινα. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην απογραφούν...
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η ολιγωρία προετοιμασίας της Απογραφής 2021
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πραγματικότητα και ρητορική της συνεργασίας
Η πιθανολογούμενη ισχυρή ανάκαμψη μετά το πιθανολογούμενο τέλος της πανδημίας δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι συνεχής και βιώσιμη. Είναι προετοιμασμένη η χώρα και οι πολίτες για αυτό το ενδεχόμενο;
Πραγματικότητα και ρητορική της συνεργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσκλητήριο Αλλαγής
H πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ επανέφερε στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης την εμβληματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Προσκλητήριο Αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «Εμείς» στη θέση του «Εγώ»
Αυτός ο τόπος χρειάζεται επειγόντως κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γιατί με ημίμετρα και χωρίς αλλαγές στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στην Υγεία και στη Δημόσια Διοίκηση θα φτάσουμε πάλι στα ίδια αδιέξοδα.
Το «Εμείς» στη θέση του «Εγώ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας