• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέντρο, όχι χορτάρι

 • A-
 • A+

Στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την πανδημία, η κυβέρνηση εδώ και καιρό καταφεύγει στην επίκληση του ορθολογισμού και της ατομικής ευθύνης. Ζητά απ’ τους πολίτες ευθυκρισία και επιστημοσύνη, ενώ διαρκώς προτάσσει την ατομική ευθύνη ως θεμέλιο λίθο της εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας μέσα στην ιδιαίτερη συνθήκη που βιώνουμε αλλά και ως προϋπόθεση για την επιτυχία των πολιτικών της.

«Και ποιο το πρόβλημα;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί ο καλόπιστος αναγνώστης. Το να καθορίζει ο πολίτης τη στάση και τη συμπεριφορά του με βάση επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια, το να λαμβάνει ορθολογικά τις όποιες αποφάσεις του για τα ζητήματα που ανακύπτουν (π.χ. εμβολιασμός) και το να αντιλαμβάνεται τη σημασία και τις συνέπειες των πράξεών του για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο είναι το ευκταίο και το ιδανικό για οποιαδήποτε κοινωνία θεωρεί τον εαυτό της μέρος του εξελιγμένου κόσμου. Αντιθέτως, είναι η δεισιδαιμονία, η συνωμοσιολογία κι οι επιστημονικοφανείς θεωρίες που δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις και δυσυπέρβλητα εμπόδια στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Πώς όμως μπορεί κανείς να επικαλείται την ατομική ευθύνη των πολιτών, όταν επί σειρά ετών έχει υπηρετήσει ένα πολιτικό σύστημα που είχε ως πρώτιστο στόχο ακριβώς την αδρανοποίησή της; Πώς μπορεί να απαιτεί κάποιος κριτική ικανότητα και ορθολογικές αποφάσεις από μια κοινωνία, την οποία γαλούχησε ο ίδιος με τις πράξεις και τις πρακτικές του στον ανορθολογισμό και υπονόμευσε την ικανότητά της για παραγωγικό συλλογισμό;

Το παλαιοκομματικό σύστημα -σπλάχνο του οποίου είναι η σημερινή κυβέρνηση- διαχρονικά έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να δημιουργήσει άβουλους κι ανεύθυνους πολίτες, εγκλωβισμένους στα δαιδαλώδη πλοκάμια του και υποχείρια στις βουλές του. Πόση ατομική ευθύνη μπορεί να διαθέτει ένας ψηφοφόρος-πελάτης, ένας πολίτης που έχει συνδέσει την επιβίωσή του με κομματικούς μηχανισμούς και έχει εξαρτήσει τα προσωπικά του σχέδια με την ανέλιξη συγκεκριμένων πολιτευτών και με την κομματική καμαρίλα; Πώς μπορεί κάποιος να απαιτεί ξαφνικά ένα πρωί κριτική σκέψη και ορθό λόγο από πολίτες εθισμένους στο σύνθημα, στην επιφάνεια και στη φτηνή προπαγάνδα;

Προφανώς ο ορθολογισμός και η ατομική ευθύνη των πολιτών μπορούν να έχουν κομβική σημασία στην προσπάθεια της οποιασδήποτε κυβέρνησης να διαχειριστεί μια κρίση μεγάλης κλίμακας. Είναι όμως αρετές που καλλιεργούνται στοχευμένα και σταθερά, μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και μέσα από το παράδειγμα του ίδιου του πολιτικού κόσμου, που οφείλει να λειτουργεί με παρόμοια λογική. Είναι δέντρα για τα οποία απαιτείται υπομονή και σταθερή προσπάθεια ώστε μια μέρα να καρπίσουν κι όχι χορτάρι που φυτρώνει τυχαία με την πρώτη μπόρα, για να το φάνε εντέλει τα πρόβατα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο έλεγχος της κοινωνίας
Η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που θα έρθει αναλαμβάνεται μόνο όταν το άτομο έχει υποστεί τόση ψυχική ταλαιπωρία που έχει παραλύσει πλήρως και είναι άμεσα ελεγχόμενος.
Ο έλεγχος της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
Χρειάζεται βαθιά ανάλυση και συγκριτική μελέτη με άλλες χώρες της Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης και συμπεριφοράς των κυβερνώντων μας προς τους πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας.
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ζωές. Άνθρωποι που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους, άνθρωποι που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν βασικά είδη...
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
Δεν μπορεί το κάθε μειράκιο της πολιτικής να διεκδικεί για πάρτη του τη δημοκρατία χωρίς να γνωρίζει ποιοι έχουν αγωνιστεί για την εγκαθίδρυσή της και την παγίωσή της στο νεοπαγές ελληνικό κράτος, πόσο αίμα...
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική της κολακείας και η... τιμωρία
Αν προσπαθήσουμε να ξύσουμε κάτω από την επιφάνεια των προσεκτικά διατυπωμένων δηλώσεων που διαχωρίζουν τους πολίτες, μπορεί να ανακαλύψουμε μικροπολιτικά κίνητρα και ευτελή ελατήρια. Τι μπορεί να κρύβεται...
Η πολιτική της κολακείας και η... τιμωρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίχως συμπόνια…
Οι άνθρωποι συμπονούν, κυρίως, τους ομοίους τους. Οι κυβερνώντες πιστεύουν πως οι ίδιοι δεν θα δυστυχήσουν ποτέ. Έτσι δείχνει η όλη τους συμπεριφορά.
Δίχως συμπόνια…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας