• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κράτος δικαίου πάσχει στην Κύπρο

 • A-
 • A+

ΑΝΑΛΥΣΗ*  

Στη εξώπορτα της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανακοίνωσε (24/11) ότι βαίνει προς ολοκλήρωση η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών για το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς: «Αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας και βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση του φαινομένου». Σε μια διπλανή αίθουσα της Βουλής, όμως, η πραγματική εικόνα: στη συνεδρίαση για τα Pandora Papers στην Επιτροπή Θεσμών κανένας έλεγχος ή λογοδοσία αυτών που ασκούν την εξουσία και διασύρουν για μήνες την Κύπρο διεθνώς.

Ο κατεξοχήν ενδιαφερόμενος, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, αρνήθηκε να εμφανιστεί και να τοποθετηθεί σε όσα τον αφορούν, λαμβάνοντας από την Guardian το προσωνύμιο «Offshore President». Την επόμενη ημέρα (25/11) και πάλι στην Επιτροπή Θεσμών, άλλο σκάνδαλο: ο Κύπριος πρόεδρος έκανε 4 στενές συνεργάτιδές του –η μία αδελφότεκνή του– υπαλλήλους του Δημοσίου με παχυλούς μισθούς, χωρίς καμία εξέταση.

Διαφθορά και υποκρισία

Η Κύπρος βυθίζεται κάθε μέρα στον βούρκο της υποκρισίας. Το σύστημα εξουσίας που κυβερνά μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά; Tο νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που εκκρεμούσε για χρόνια και βγήκε στην επιφάνεια μόνο γιατί το απαιτεί η Ε.Ε. για την εκταμίευση δόσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει την ίδρυση «Ανεξάρτητης Αρχής», η οποία όμως είναι εντελώς «ξεδοντιασμένη» και μόνο κατ’ όνομα ανεξάρτητη. Αυτό συμβαίνει και με τους πλείστους θεσμούς στο νησί που είναι υπεύθυνοι για την πάταξη της διαφθοράς, όταν καλούνται να ελέγξουν την πολιτική διαπλοκή και τη σύγκρουση συμφερόντων. Στο κραυγαλέο σκάνδαλο των 6.400 «χρυσών» διαβατηρίων, το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου βρίσκεται καταχωνιασμένο στα συρτάρια της Γενικής Εισαγγελίας. Το δε Υπουργικό συνεχίζει να εξετάζει άλλα 1.300, ασχέτως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία για να στείλει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τους πλείστους ανεξάρτητους θεσμούς και τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς; Πολύ απλά o N. Αναστασιάδης κατάφερε να τους υποτάξει, εκμεταλλευόμενος το «αποκλειστικό» δικαίωμά του στους διορισμούς. Ποιος από αυτούς είναι διατεθειμένος να τον αμφισβητήσει;

Η δήθεν ανεξάρτητη Αρχή που παρουσίασε η υπουργός Δικαιοσύνης θα δέχεται «πληροφορίες και ανησυχίες» για διαφθορά από πολίτες: «Αν εντοπίσουν πειθαρχικό αδίκημα θα το παραπέμπουν στην αρμόδια υπηρεσία κι αν είναι ποινικό αδίκημα θα το παραπέμπουν στον γενικό εισαγγελέα...». Στη διπλανή αίθουσα που συζητούσε τα Pandora Papers, όμως, ούτε ο γενικός εισαγγελέας ούτε και ο βοηθός του ούτε η ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος) ή κάποιος άλλος θεσμός εμφανίστηκαν για να πουν τι θα κάνουν με το σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δαχτυλοδείχνει τον Νίκο Αναστασιάδη. Ολοι σιωπούν! Aδιαφορούν για το καθαρό μήνυμα της Ε.Ε. να κάνουν ενδελεχή διερεύνηση στοιχείων που αποκαλύφθηκαν για ένα ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: τον Κύπριο πρόεδρο.

Ουδόλως τυχαία, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ απέρριψαν κάθε εισήγηση για ένα σύστημα διορισμού των επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς με βάση τριψήφιο κατάλογο προσώπων που θα δίνει ένα γνωμοδοτικό σώμα από επιφανείς προσωπικότητες προς τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απέρριψαν επίσης πλήρεις και ανεξάρτητες ανακριτικές εξουσίες για να στέλνει η Αρχή τις ποινικές υποθέσεις στα δικαστήρια. Ποια είναι η εξήγηση και όλα θέλουν να μείνουν στα χέρια του προέδρου και των διορισμένων από εκείνον εισαγγελέων, πρώην υπουργών του;

Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers δείχνουν το πελατολόγιο του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χ. Αναστασιάδης στην προηγούμενη των «χρυσών» διαβατηρίων περίοδο, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορούν τον πασίγνωστο μεγιστάνα Ρώσο Λεονίτ Λεμπέντεφ, που εν τέλει έλαβε και «χρυσό διαβατήριο». Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαμετακομίστηκαν από τουλάχιστον 4 εταιρείες-κέλυφος με κρυφούς μετόχους. Η δραστηριότητα αυτή έκλεισε απότομα το 2018 όταν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. απείλησαν να κόψουν όλες τις διεθνείς συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών, αφαιρώντας τους την πρόσβαση από το τελευταίο swift code. Είχε, όμως, υποκατασταθεί ήδη με την παράλληλη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων που έστησε ο Ν. Αναστασιάδης από το 2013, το λεγόμενο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έναντι πώλησης του ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

Σύστημα… αναστολής δικαιοσύνης

Το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης πάσχει σοβαρά στην Κύπρο. Τα θεσμικά όργανα αδυνατούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα. Στις Βρυξέλλες (23/11) συζητήθηκε η έκθεση για την Κύπρο –κι άλλων 4 χωρών- σε σχέση με το κράτος δικαίου. Ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να απαντά σε επίμονες ερωτήσεις ομολόγων του για το τι συμβαίνει στην Κύπρο.

Οι Σκανδιναβοί και ο επίτροπος Ντιτιέ Ρέιντερς ήταν πολύ επίμονοι. Τίποτε δεν ανακοινώθηκε γι’ αυτά. Εκτός από την περίτεχνη διαρροή Ν. Χριστοδουλίδη στο ΚΥΠΕ (22/11) προτού καν γίνει η συνεδρίαση: «Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών καθώς τα ευρήματα της έκθεσης για το 2021 ήταν γενικά θετικά» για την Κύπρο! Τα «ενοχλητικά» ερωτήματα αφορούσαν την ανεξαρτησία των θεσμών, ιδιαίτερα το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και τα δικαστήρια. Επεκτάθηκαν και στον ρόλο των ΜΜΕ και την ανεξαρτησία τους. Οι απαντήσεις Ν. Χριστοδουλίδη ήταν ένα συνονθύλευμα από αοριστολογίες.

Στο Προεδρικό εκτιμούν ότι μπορούν να ροκανίζουν τον χρόνο μέχρι το 2023, που είναι γι’ αυτούς ορόσημο, για να διαιωνίζουν την εξουσία τους. Η εκτίμηση αυτή είναι εν μέρει αληθής αφού η «βραδυκίνητη» Ε.Ε. βάζει πίεση εδώ και καιρό στην Πολωνία προτού φτάσει στα άκρα. Υστερα από σωρεία παραβιάσεων, η Βαρσοβία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (27/10) γιατί φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της διορίζοντας τους δικαστές.

Υπάρχει διέξοδος;

Στην Κύπρο ο κατάλογος των διορισμένων αξιωματούχων από μία αρχή –τον πρόεδρο της Δημοκρατίας– χρονολογείται από το 1963. Τα υπερπρονόμια του προέδρου είναι απόρροια του «δικαίου της ανάγκης», μιας ευρηματικής ακροβασίας του τότε γενικού εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη για να δικαιολογήσει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους μετά την αποχώρηση των Τουρκοκύπριων από όλα τα κρατικά όργανα και τους θεσμούς: αντιπρόεδρος, εισαγγελείς, ανώτατοι δικαστές, ελεγκτές, σώματα ασφαλείας, επιτροπές και Διοικητικά Συμβούλια για διορισμούς και προαγωγές υπαλλήλων σε όλο το Δημόσιο κοκ. Από την εποχή εκείνη καταργήθηκαν σοβαροί μηχανισμοί ελέγχου και θεσμικά αντίβαρα και το δίκαιο της ανάγκης έγινε παθογένεια. Ολα επαφίονται στον πρόεδρο που απέκτησε τα υπερπρονόμια, επικίνδυνα αν θελήσει κάποιος να κάνει οργανωμένη χρήση τους για μία συνεχή δεκαετία. Πόσο ακόμα σε μια μικρή χώρα των 700.000 κατοίκων που το κράτος κυριαρχεί στη ζωή των ανθρώπων και θέλει να τους στηρίζει με εξυπηρετήσεις (ρουσφέτια).

Υπάρχει δυνατότητα ο Ν. Αναστασιάδης να αμφισβητηθεί εκ των ένδον; Μόνο σε πολιτική αναμέτρηση! Αυτή προδιαγράφεται για το 2023 και το γνωρίζει. Γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να κάνει πλήρη χρήση των υπερπρονομίων του που έχουν εν τω μεταξύ πολλαπλασιαστεί. Γιατί το «αποκλειστικό» δικαίωμα να διορίζει αξιωματούχους με βάση το «κουτσουρεμένο» Σύνταγμα του ’63 έχει επεκταθεί σε νέους θεσμούς λόγω Ε.Ε.: Ραδιοτηλεόραση, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν μάλιστα η Βουλή ξεγελαστεί και εγκρίνει αυτό το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς μέσα στον Δεκέμβριο, ο Ν. Αναστασιάδης θα διορίσει ανενόχλητος τον Μάρτιο τον πρώτο επίτροπο κατά της Διαφθοράς ως επικεφαλής της νέας Αρχής.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού πάει το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης;
Η απόφαση του Κύπριου προέδρου να αφαιρέσει τα διαβατήρια από τον Ερσίν Τατάρ και βασικά στελέχη της «κυβέρνησής» του γυρίζει το κλίμα του διχασμού στη μαύρη εποχή 1963-74.
Πού πάει το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μισές αλήθειες» στο φόντο της διχοτόμησης
Καθώς πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα στο Κυπριακό μια συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στην αντιπολιτευτική εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (17-18/8) γίνεται αιτία να βγουν στο φως πολλά από όσα συνέβησαν στο Κυπριακό...
«Μισές αλήθειες» στο φόντο της διχοτόμησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύπρος και Τουρκία υπό αξιολόγηση
Τέσσερις παράλληλες διαδικασίες με στενή διασύνδεση μεταξύ τους έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να λύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Κύπρος και Τουρκία υπό αξιολόγηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «κυπριοποίηση» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία κλιμάκωσης των εντάσεων με την Τουρκία στις θάλασσες, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας τίθενται μπροστά σε εξελίξεις για τις οποίες θα κληθούν να λάβουν κομβικές αποφάσεις
Η «κυπριοποίηση» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχει η Κύπρος «αποτρεπτική ισχύ»;
Συνεχείς περιπλοκές συναντά η Κύπρος στην εξωτερική πολιτική της, έχοντας μείνει ουσιαστικά απομονωμένη, χωρίς πραγματικές επιλογές στο ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία.
Εχει η Κύπρος «αποτρεπτική ισχύ»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος «έστειλε» την Τουρκία στη Λιβύη;
Η πολιτική της Λευκωσίας αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργούν εύλογες απορίες για τον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων σε συνεργασία με την Αθήνα.
Ποιος «έστειλε» την Τουρκία στη Λιβύη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας