• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 11.3°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.7°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.2°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 9.2°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 6.8°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 12.4°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.1°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.9°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 7.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 8.9°C
  0 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.5°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 10.0°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τον ηγέτη που μπορεί, τον έχουμε. Το κόμμα που μπορεί, οφείλουμε να το φτιάξουμε

 • A-
 • A+

Χρειάστηκαν μόλις δυόμισι χρόνια από τις εκλογές του 2019, για να ξαναμπεί η χώρα σε φθίνουσα πορεία και η κοινωνία σε πολύπλευρη κρίση, από την εφαρμογή του αντικοινωνικού σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η σημερινή εφιαλτική πραγματικότητα των χιλιάδων νεκρών και των κυβερνητικών παλινωδιών της υγειονομικής κρίσης, η ακρίβεια, οι οικογένειες που δεν ζουν το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα, η συσσώρευση χρεών συμπληρώνονται από τις ακραίες αντιλήψεις του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, της καταστολής κάθε αντίδρασης, της χειραγώγησης και τρομοκράτησης των πολιτών, της στοχοποίησης της νεολαίας και της ακύρωσης των συμβόλων της δημοκρατικής συνείδησης και της αντιφασιστικής δράσης του ελληνικού λαού.

Το σχέδιο της ακραίας δεξιάς ομάδας Μητσοτάκη, με ισχυρούς εκτελεστικούς μηχανισμούς, με απόλυτο έλεγχο του κράτους, του τραπεζικού συστήματος και της πλειονότητας των ΜΜΕ δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Απαιτείται ένας ηγέτης και ένα κόμμα. Ενας ηγέτης που θα νιώθει τα αισθήματα και τις αγωνίες του ελληνικού λαού, θα εμπνέει και θα αφυπνίζει κάθε Ελληνίδα, κάθε Ελληνα, θα μιλάει στην καρδιά τους. Ενας ηγέτης που θα μπορεί.

Ενα κόμμα που θα εκφράζει γιατί θα εμπεριέχει το μεγάλο εύρος των προοδευτικών πολιτών. Που θα θέτει τις ίδιες προτεραιότητες με τους πολίτες, θα εκφράζει τα όνειρα και τις ανάγκες τους, που θα είναι δύναμη δημιουργίας, τομών και ρήξεων. Που μέσα από την κυβερνητική ευθύνη και την κοινωνική συμμετοχή θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε μια χώρα με βαθιά δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, παραγωγική δομή. Ενα κόμμα που θα γκρεμίσει το αντιδημοκρατικό σχέδιο της ακραίας Δεξιάς που κυβερνά τη χώρα. Ενα κόμμα που θα μπορεί.

Τον ηγέτη που μπορεί, τον έχουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κράτησε την κοινωνία όρθια, προχώρησε σε τομές και ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα και οπισθοδρομικές αντιλήψεις, παρέδωσε μια οικονομία σε ανοδική τροχιά και μια δημοκρατική Ελλάδα με ρόλο και φωνή. Κράτησε όρθια την περηφάνια της χώρας και του λαού μας. Ανταποκρίθηκε στον ανελέητο πόλεμο της αντι-κοινωνικής και αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοινοπραξίας, αποτελώντας τη συγκολλητική ουσία διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων, κρατώντας όρθια με 32% την προοδευτική παράταξη.

Το κόμμα που μπορεί, οφείλουμε να το φτιάξουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να μετασχηματιστεί σε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό πολιτικό φορέα που θα εμπεριέχει και θα εκφράζει την προοδευτική παράταξη και όχι ένα περιορισμένο εύρος της. Σε έναν πολιτικό φορέα που θα μπορεί να διαμορφώσει την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Που θα αναβαθμίσει τον θεσμό του κόμματος με ενεργό συμμετοχή των μελών του, στις θέσεις και τις κρίσιμες αποφάσεις.

Ενα κόμμα που θα προτάσσει τις κοινωνικές συμμαχίες του από τις κομματικές ισορροπίες του. Που θα επιτρέπει με σύγχρονες διαδικασίες τη συμμετοχή στον κάθε προοδευτικό πολίτη, δίνοντας αυτό που χρειάζεται: Δημοκρατικό και προοδευτικό όραμα για την ελληνική κοινωνία και την Ευρώπη των λαών. Εθνικό σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εθνικό πατριωτικό στρατηγικό πλαίσιο, στον αντίποδα του εθνικισμού και του ενδοτισμού.

Ενα κόμμα με μαζική συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων που το στηρίζουν, με διακριτές δομές στην Αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλισμό, δεν θα επιτρέψει την αλλοίωση της δημοκρατικής, προοδευτικής και αριστερής φυσιογνωμίας του, στον αντίποδα μιας οργανωτίστικης ιδιοκτησιακής αντίληψης ομάδων, μικρού αριθμού και εύρους απόψεων, που ισορροπούν για τη διανομή κομματικής ή κυβερνητικής εξουσίας.

Ενα κόμμα με ένα σύγχρονο καταστατικό, με ίδρυση εθνικού συμβουλίου που συνεπάγεται την ανάδειξη νέων στελεχών, θέτοντας φραγή στην ανάπτυξη δομών βουλευτοκεντρικού κόμματος, με μονοσήμαντους διακριτούς ρόλους και ασυμβίβαστα, στον αντίποδα μιας περιορισμένης δομής κέντρων αποφάσεων, αγκυλωμένων σε δογματισμούς φοβικών αντιλήψεων. Ενα κόμμα που θα εμπιστεύεται τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε. Ενα κόμμα που θα μπορεί…

*Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Xωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει
Το κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η προγραμματική –πολιτική και κοινωνική– μας οργάνωση έτσι ώστε να ηττηθεί η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών.
Xωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Ν.Δ., «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και...
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο μεγάλης, πολιτικής και δημόσιας προοπτικής, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πρέπει να γίνει και θα γίνει. Να σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του...
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
Η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση από τους χειρισμούς της Ν.Δ. στην πανδημία, την οικονομία, την ακρίβεια, στα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απόλυτα ρεαλιστική η προοπτική μιας νέας αριστερής και προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας
Αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, στις 24-27 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους θα διεξαχθεί το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ενα συνέδριο που, με βάση τους καταστατικούς χρόνους, θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί στα...
Απόλυτα ρεαλιστική η προοπτική μιας νέας αριστερής και προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η "γύμνια" Μητσοτάκη και η προσθετική δημοσκοπικών "τριχών" από την Αbacus
Πολιτικές αλλαγές κυοφορούνται. Και υποδεικνύουν στην Αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Πρόεδρο του την ανάγκη για αλλαγή προτεραιοτήτων.
Η "γύμνια" Μητσοτάκη και η προσθετική δημοσκοπικών "τριχών" από την Αbacus

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας