• Αθήνα
  Θύελλα
  28°C 25.1°C / 30.2°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 28.8°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 30.4°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 26.0°C
  4 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.4°C
  5 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 25.2°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.9°C / 28.4°C
  5 BF
  39%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 28.8°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  19°C 19.3°C / 19.4°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  4 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόλυτα ρεαλιστική η προοπτική μιας νέας αριστερής και προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας

 • A-
 • A+

Αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, στις 24-27 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους θα διεξαχθεί το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ενα συνέδριο που, με βάση τους καταστατικούς χρόνους, θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί στα τέλη του 2019. Ωστόσο κρίθηκε, παρά τις διαφορετικές κατατεθειμένες απόψεις, ότι έπρεπε να μετατεθεί για την άνοιξη του 2020. Η πανδημία βέβαια δεν άφησε κανένα περιθώριο για τη διεξαγωγή του τότε.

Παρά το γεγονός ότι η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλούσιο απολογιστικό κείμενο για την περίοδο από το 2012 έως το 2019, δεν έχουμε συζητήσει σε βάθος για την περίοδο της διακυβέρνησης, για το ποιες ήταν οι βαθύτερες αιτίες της νικηφόρου πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές τις δεκαετίας του 2010 έως το 2015. Η συζήτηση αυτή, όμως, ιδιαίτερα μετά την ήττα των εκλογών του 2019, ήταν και είναι αναπόσπαστο μέρος μιας πορείας επανάκτησης της τραυματισμένης αξιοπιστίας μας και της εμπιστοσύνης στα μάτια των πολιτών.

Αν δεν εξηγήσουμε με τεκμηριωμένο τρόπο τι κρατάμε από την περίοδο της διακυβέρνησης, τι αφήνουμε πίσω ως αποτέλεσμα μνημονιακών καταναγκασμών, πού πετύχαμε και πού δεν μπορέσαμε αν και το επιδιώξαμε, πώς θα πείσουμε ότι βγάλαμε τα σωστά συμπεράσματα;

Τα κόμματα του παλιού δικομματισμού, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν μπόρεσαν να υιοθετήσουν μια τέτοια πολιτική διαδικασία, διότι δεν πιστεύουν σε πολιτικά υποκείμενα με ειδικό βάρος και ρόλο. Δεν διεκδικούν μια νέα σχέση με την πολιτική, δημιουργική και συμμετοχική. Συγκροτούνται ως μητρώα μελών, χωρίς ουσιαστικό ρόλο για τα ίδια τους τα μέλη στη διαμόρφωση της πολιτικής τους και, κυρίως, ως άθροισμα μηχανισμών πολιτευτών. Ασφαλώς ένα τέτοιο μοντέλο κόμματος δεν το επιδιώκουμε, ούτε έχει σχέση με ένα κόμμα συλλογικό, μαζικό, γειωμένο και δημοκρατικό, όπως θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 μιλήσαμε για τη διεύρυνση του κόμματός μας και θελήσαμε αυτή την πολύμορφη διαδικασία, να την αποτυπώσουμε και στον τίτλο του, συμβολίζοντας την κοινή πορεία με δεκάδες ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, αλλά και με οργανωμένες συλλογικότητες και κόμματα. Μια πορεία διεύρυνσης που είχε ξεκινήσει από το 2012, αλλά όφειλε να γειωθεί και να πάρει οργανωτικά-ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η, ιστορικής σημασίας, συνάντηση έγινε στο όνομα και στο έδαφος της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεύρυνε τα όρια της αριστερής παράταξης και εκ των πραγμάτων παραμένει ο κορμός του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ωστόσο δεν πρέπει να συγχέουμε την έννοια του κόμματος με αυτήν της παράταξης, ούτε μπορούμε να θεωρούμε το κόμμα μας τον αποκλειστικό εκφραστή της, γιατί τότε υπονομεύουμε την πολιτική των συμμαχιών μας. Οι συμμαχίες, για να είναι αξιόπιστες, οφείλουν να βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και να οικοδομούνται σε ισότιμη βάση. Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πρόταση της Ν.Δ. πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά προγραμματικής ανταγωνιστικότητας, έξω από τα όρια του νεοφιλελευθερισμού.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις και από κάποιους, η υπόθεση της διεύρυνσης παρέμεινε σε ένα γενικό διακηρυκτικό επίπεδο με ασαφές πολιτικό περιεχόμενο. Τη θέση των αναγκαίων ποιοτικών κινήσεων και βημάτων, που θα βάθαιναν την κοινωνική γείωση και τη διεύρυνση, την πήραν διχαστικά και παραπλανητικά διλήμματα εκτός τόπου και χρόνου, όπως ποιοι είναι με τη διεύρυνση και ποιοι όχι ή ποιοι είναι με το 3% και ποιοι με το 33%. Ανιστόρητα και αποπροσανατολιστικά διλήμματα, τα οποία δημιούργησαν συνθήκες τεχνητής όξυνσης, που δεν έχαναν ευκαιρία να αξιοποιούν οι αντίπαλοί μας.

Εχουμε απέναντί μας μια σκληρά ιδεοληπτική και ταξική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που συσπειρώνει δυνάμεις του ακραίου Κέντρου, της παραδοσιακής Δεξιάς αλλά και της Ακροδεξιάς. Ο πραγματικός χαρακτήρας της πολιτικής της αρχίζει και γίνεται αντιληπτός, αλλά η αντιπολιτευτική μας παρουσία οφείλει να είναι πιο συνεκτική, με πιο σαφείς κοινωνικές αναφορές και στοχεύσεις. Παράλληλα, πρέπει να είναι ορατή και κατανοητή μια αξιακή ταυτότητα ιδεών και οραμάτων, άρρηκτα δεμένη με το πρόγραμμά μας.

Ενα πρόγραμμα που θα απαντά με σύγχρονους όρους και προτάσεις στις προκλήσεις της πολλαπλής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, των ανισοτήτων, της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής και αυτήν της πολιτικής εκπροσώπησης. Στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές μπορεί να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, να εμπνευστούν νέες κοινωνικές δυνάμεις. Δυνάμεις της πολιτικής αποχής και ιδιαίτερα η νεολαία που μας παρακολουθεί, αλλά από απόσταση. Μια νέα αριστερή και προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία είναι μια απόλυτα ρεαλιστική προοπτική. Στο χέρι μας είναι.

* Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξουσία κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Το Συνέδριο το επικύρωσε
Μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τα μέλη του και, στη συνέχεια, την έγκριση της πρότασης αυτής από το Συνέδριο, έχουν...
Η εξουσία κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Το Συνέδριο το επικύρωσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα «κοινό σπίτι» αριστερών και δημοκρατών πολιτών
Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια τολμηρή «φυγή προς τα εμπρός». Απαιτείται ένα συνολικό κύμα αλλαγών. Τίποτα δεν πρέπει να είναι «ταμπού»: σύμβολα, τίτλοι, πρόσωπα, λειτουργίες, σχήματα διαβούλευσης...
Για ένα «κοινό σπίτι» αριστερών και δημοκρατών πολιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με στόχο την ανατροπή της Δεξιάς
Σε λίγες ημέρες ξεκινά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., μέσα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η οικονομική εξαθλίωση ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας οφείλεται στις εγκληματικές...
Συνέδριο με στόχο την ανατροπή της Δεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβάται τη δημοκρατία…
Η εκλογή προέδρου από το σύνολο των μελών είναι πράξη ρήξης με τις τεχνικές και τις τακτικές των «ειδικών» των συνεδρίων και ορθώς γίνεται τέτοια εισήγηση. Ιδεολογήματα όπως «Ποιος θα ελέγχει έναν πρόεδρο...
Ποιος φοβάται τη δημοκρατία…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εκλογή της Κ.Ε. από το συνέδριο διασφαλίζει την περιφερειακότητα, την τοπικότητα, την κοινωνικότητα
Αν και τα 60.000 μέλη συμμετείχαν στις διαδικασίες, ενημερώνονταν, ενδιαφέρονταν, συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν θα ήμουν η πρώτη που θα υποστήριζε την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.
Η εκλογή της Κ.Ε. από το συνέδριο διασφαλίζει την περιφερειακότητα, την τοπικότητα, την κοινωνικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόταση Τσίπρα: Η ουσία, η διαδικασία και η άμεση δημοκρατία
Ενας πρόεδρος εκλεγμένος απευθείας από τα μέλη δεν λογοδοτεί σε κανένα ενδιάμεσο όργανο (συνέδριο, Κ.Ε.), αλλά μόνο στα μέλη του κόμματος κάθε τέσσερα χρόνια περίπου, ενώ στο ενδιάμεσο είναι ανεξέλεγκτος.
Πρόταση Τσίπρα: Η ουσία, η διαδικασία και η άμεση δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας