• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 24.2°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.2°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.9°C
  2 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.0°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 17.4°C
  6 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 23.8°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 24.4°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.7°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νέοι «άγιοι» της Λέσβου

 • A-
 • A+

Οπως κάθε θρησκεία, έτσι και ο χριστιανισμός έχει τους αγίους του. Εκτός αυτών που τιμώνται και γιορτάζονται από όλους τους πιστούς, καθότι είναι γνωστοί, υπάρχουν και οι τοπικοί άγιοι. Στη Λέσβο έχουν καταγραφεί και εορτάζονται μαζί, από το 1990, σαράντα άγιοι οι οποίοι έχουν καταγωγή από το νησί ή πέθαναν σε αυτό. Εκτός από τη θεολογική και αγιολογική προσέγγιση της αγιοσύνης, ο απλός άνθρωπος, όταν αναφέρεται σε κάποιον συνάνθρωπό του ο οποίος έχει τα χαρακτηριστικά του καλού και αγαθού ανθρώπου, τον χαρακτηρίζει άγιο. Γιατί λόγω, κυρίως, των πράξεών του τον θεωρεί άγιο της καθημερινής ζωής. Ετσι, λέει τη φράση «αυτός είναι άγιος άνθρωπος» ή «αυτός θα αγιάσει». Φράσεις που δηλώνουν την ιδιαίτερη εκτίμηση και τον θαυμασμό του και ότι στη συνείδησή του έχει θέση αγίου, όπως αυτών της Εκκλησίας.

Τα προηγούμενα χρόνια, γύρω στο 2015, στο νησί μας έφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες χώρες. Εγινε μεγάλη συζήτηση για το τι ήταν αυτοί, αν ήρθαν νόμιμα στη χώρα μας, αν έπρεπε να μείνουν στη χώρα τους, αν έπρεπε να βοηθηθούν. Πέρα από το αν ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων της Λέσβου λειτούργησε ανθρωπιστικά, άπλωσε το χέρι του και βοήθησε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί δεν περίμεναν να ακούσουν τον έπαινο, που προέρχεται από την ευαγγελική αναφορά «πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε».

Ανάμεσα σ’ όλους ξεχωρίζουν ο παπα-Στρατής και ο κυβερνήτης του Λιμενικού Παπαδόπουλος. Ο ένας έσπειρε στη στεριά κι άλλος όργωνε στη θάλασσα την αγάπη, τις αξίες της ζωής, τον ανθρωπισμό. Ο παπα-Στρατής χρόνια πριν ανασήκωνε το ράσο και βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη. Πάντα είχε καταλόγους με ανθρώπους της ανάγκης και τα χρειαζούμενα είδη. Συγκέντρωνε ρουχισμό, τρόφιμα, είδη σπιτιού και με αυτά ενίσχυε όσους είχαν ανάγκη. Συχνά ανέφερε τις ελλείψεις· «ένα πλυντήριο για μια οικογένεια που μόλις ήρθε στο νησί». Απλωνε τη μεγάλη του αγκαλιά στον συνάνθρωπό του εκεί στα χωριά του κάμπου της Καλλονής κι ακόμα παραπέρα. Ηταν ο καλός λευίτης και Σαμαρείτης.

Κι ο κυβερνήτης (μαζί με το πλήρωμά του και άλλους λιμενικούς) να μαζεύει από τη θάλασσα μικρούς και μεγάλους, πριν τους σκεπάσουν τα κύματα. Κι αυτός είχε πάντα απλωμένο το χέρι του. Ηταν η ονομαζόμενη «σανίδα σωτηρίας». Τότε που επιχειρούσαν να πιάσουν το χέρι, πριν αρχίσουν η αποστροφή κι οι δικαιολογίες ή λόγοι της υπεράσπισης των συνόρων. Κι οι δυο τους πάσχιζαν για τον άγνωστο συνάνθρωπό τους. Τώρα που δεν βρίσκονται κοντά μας, ας τους μνημονεύουμε εσαεί, εντός κι εκτός εκκλησιών.

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόσφυγες, κράτος και εθελοντές
Η διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση. Αποκαλύπτει με τον χειρότερο τρόπο τις δομικές ανεπάρκειες και πολιτικές αγκυλώσεις του μηχανισμού που τη διαχειρίζεται. Η χώρα μας αντιμετωπίζει...
Πρόσφυγες, κράτος και εθελοντές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις θάλασσες της ζωής και του θανάτου
Τι μπορεί να γίνει όταν ξεχαστεί το τελευταίο ναυάγιο. Εκτός από τα προγράμματα των δυτικών χωρών, μήπως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα στον τόπο γέννησής του; Με υποστήριξη εκεί, στις πατρίδες των...
Στις θάλασσες της ζωής και του θανάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάνω στον κύκλο
Τούτες τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα γεγονότα που συνέβησαν στην αγροτική τοποθεσία Καράβα της Λέσβου. Τότε που ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ήρθαν νύχτα στο νησί, για να επιβάλουν τη δημιουργία...
Πάνω στον κύκλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δόγμα «Κάνε τους τη ζωή κόλαση» μας πιάνει όλους
Τα μεγέθη είναι απολύτως διαχειρίσιμα όταν υπάρχει σχέδιο και βούληση, με εφικτές λύσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν άμεσα, ξεκινώντας με την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης για τις...
Το δόγμα «Κάνε τους τη ζωή κόλαση» μας πιάνει όλους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
Οι συνθήκες εγκλωβισμού και συνωστισμού και η συνακόλουθη αδυναμία επαρκούς εξατομικευμένης προσέγγισης και μέριμνας σε άτομα που έχουν ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματά τους.
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνήμες καλοκαιριού
Το καλοκαίρι του 2015 ήταν πολύ δύσκολο για τη Λέσβο. Το νησί δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών –οικονομικών ή όχι– αποδιωγμένων από τις πατρίδες τους λόγω πολέμου και άλλων δύσκολων συνθηκών.
Μνήμες καλοκαιριού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας