• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 18.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 18.4°C
  3 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 13.7°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα τείχη πέφτουν ή όχι (ακόμη);

 • A-
 • A+

Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, αλλά πολλά τείχη σηκώνονται παραμένοντας ταυτόχρονα αόρατα. Και αυτά τα νέα τείχη σηκώνονται κατά τύχη (;) με τη βοήθεια εκατοντάδων στερεοτύπων στο μυαλό, στον νου πολλών ανθρώπων. Τα αίτια είναι συνήθως η άρνηση να σκεφτεί κάποιος, ο φόβος, η συνωμοσιολογία, το να παίρνει κάποιος στα σοβαρά τα λόγια διάφορων τσαρλατάνων, η τεράστια έλλειψη παιδείας, η επιστροφή στο εξωλογικό, σε παραλογισμούς, η πλήρης άγνοια της Ιστορίας, ο ταλιμπανισμός της Δύσης, η μισαλλοδοξία και προφανώς μια πλειάδα πρόσθετων άλλων αιτίων και αφορμών. Για παράδειγμα, η έντονη κομμουνιστοφοβία παραμένει στον νου πολλών ακόμη και αρκετές δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού, που χρησιμοποιείται σαν υπόστρωμα για να σκεπάζει άλλες πολιτικές (βλέπε Nordstream 2 και την πολύ πρόσφατη εξέλιξή του).

Για παράδειγμα, το καθεστώς Ορμπαν τηρεί λίγες από τις διαδικασίες που τηρούνται από άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι από το 2003 η Ουγγαρία δεν έχει αντικαταστήσει το εθνικό της νόμισμα με το ευρώ(1); Μήπως και αυτό παράγει διάφορες τριβές; Ή οι Ρομά, στην πλειονότητά τους είναι Ελληνες πολίτες με ίσα δικαιώματα με τους λοιπούς Ελληνες πολίτες, θεωρούνται από άλλους Ελληνες πολίτες ότι δεν είναι Ελληνες πολίτες (η κορύφωση της υπολογισμένης ασχετοσύνης και ενός προφανώς υφέρποντος ρατσισμού με πολιτικές προεκτάσεις που κρύβεται κάτω από το χαλί για τα πρόβατα-τηλεθεατές).

Η μετάφραση της Αγίας Γραφής (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) στην Ελλάδα διαμορφώνει τα επεισόδια των «Ευαγγελικών» ή των «Νοεμβριανών» στην Αθήνα αρχές του 1900, όπου φοιτητές αλλά και καθηγητές του Πανεπιστημίου είχαν έναν σημαντικό ρόλο, μερικοί μπλέκοντας τον διεθνή πανσλαβισμό για να πλήξουν εκ των ένδον τον Ελληνισμό. «Τα κατώτερα του χυδαϊσμού στρώματα είναι αμαθείς, παράφρονες ή πειναλέοι, αλλ’ οι τούτοις διευθύνοντες είναι όργανα προδοσίας»(2), διακηρύσσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος Μιστριώτης, φανατικός οπαδός της αρχαιοπρέπειας. Μα τα πράγματα (ως συνήθως) είναι πολύ απλούστερα. «Κάτω τα ρούβλια!» και «Κάτω η Σλάβα!» θα γίνουν έτσι τα δημοφιλέστερα συνθήματα των Νοεμβριανών.

Δεν πρόκειται για συγκαλυμμένο αντιμοναρχισμό αλλά για επιλογή ξένου πάτρωνα: οι ίδιοι διαδηλωτές φωνάζουν «Ζήτω ο διάδοχος!», δηλαδή ο μετέπειτα βασιλιάς Κωνσταντίνος, γερμανοσπουδαγμένος, γερμανολάτρης και παντρεμένος με την αδελφή του κάιζερ, Σοφία, που ασκούσε πάνω του καθοδηγητική επιρροή. Επειτα από λίγα χρόνια, μερικές ελληνικές εφημερίδες ξεσάλωσαν (αν είναι ποτέ δυνατόν - πρωτοφανές!) υπέρ των γερμανικών πολεμικών εταιρειών. Γι’ αυτόν τον λόγο αυτό που έχει σημασία είναι τα αίτια, που συνήθως είναι υλικά, πολύ υλικά, τόσο πολύ ώστε ύστερα από αυτά βρίσκεται ο τοίχος.

(1): Βλέπε https://en.wikipedia.org/wiki/Hungary_and_the_euro

(2): Βλέπε https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/317996_oi_noembrides_tis_antidrasis.

* ομότιμος καθηγητής τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει η «Πτώση του Τείχους» σήμερα (30 χρόνια μετά);
O ανθρώπινος κοινωνικός κόσμος σήμερα δεν έχει κέντρο, δεν συγκροτείται στη βάση μιας «πρώτης αρχής» λειτουργίας. Γι’ αυτόν τον λόγο «ηγέτες» όπως ο Tραμπ ή ο Eρντογάν ή ο Oρμπαν κ.ά. παίζουν πρωταγωνιστικό...
Τι σημαίνει η «Πτώση του Τείχους» σήμερα (30 χρόνια μετά);
ΑΠΟΨΕΙΣ
O «βαθμός μηδέν» της πολιτικής
Ο πολιτικός εξορθολογισμός της Ελλάδας και τα αντίστοιχα διαφωτιστικά βήματα της ευρωπαϊκής πλευράς όφειλαν να βρουν έναν κοινό «τόπο» κατά τον Αριστοτέλη. Και αυτός ο «τόπος» δεν μπορούσε παρά να είναι...
O «βαθμός μηδέν» της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρέος της γενιάς μας
Πάντα θεωρούσα κοινοτοπίες τις ηθικολογίες περί νέας γενιάς χρεοκοπημένων αξιών, μειωμένης αγωνιστικότητας και ήσσονος πολιτιστικής αντίληψης.
Το χρέος της γενιάς μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αδώνιδος κήποι»;
Σήμερα εκτός από τις «μοντέρνες» μορφές χειραγώγησης της «κοινής γνώμης» συνυφαίνονται με πρακτικές «νεοφασισμού» και κινήσεις «αντι-εμβολιαστών».
«Αδώνιδος κήποι»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θυμάται το καταραμένο σχολικό βιβλίο ιστορίας;
Το 1985, θα γυριστεί ένα ακόμη επεισόδιο στην ιστορία της ελληνικής «Δίκης των Πιθήκων», με αφορμή την εισαγωγή στην Α' Λυκείου του βιβλίου Ιστορία του ανθρώπινου γένους, του ιστορικού Λευτέρη Σταυριανού το...
Ποιος θυμάται το καταραμένο σχολικό βιβλίο ιστορίας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ομοιομορφία του πολιτισμού
Στην εποχή μας διανύουμε μια φάση ενοποίησης και ομοιομορφίας: σε κάθε μέρος του κόσμου βρίσκουμε αυτοκίνητα, ψυγεία, τηλεοράσεις.
Ομοιομορφία του πολιτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας