• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.6°C / 5.2°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.6°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 3.2°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -0.5°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -1.5°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.8°C / 2.7°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.4°C / 3.9°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  65%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τίνος είναι το παιδί

 • A-
 • A+

Κοντεύουμε στο λιόγερμα της διακοσιοστής επετείου του 1821. Ειπώθηκαν πολλά. Εκδόθηκαν αρκετά. Τον πρώτο λόγο είχαν οι ιστορικές μελέτες, εντυπωσιακές σε αριθμό αλλά και αξιοπαρατήρητες σε σχέση με τις οπτικές αλλά και την τόλμη τους. Από την αρχή ετέθη η διερώτηση αν θα πλησιάσουμε το θέμα φορώντας φουστανέλες και χλαμύδες. Αν θα συνεχίσουμε πάνω στις ράγες των όσων ξέρουμε από τη βασική ιστοριογραφία ή θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε τον εθνικό μας εαυτό, πέρα από τα στερεότυπα.

Δεν τα καταφέραμε όλες τις φορές. Πρωτίστως, γιατί η ενασχόληση με τον αντίπαλο αντιμετωπίστηκε ως μιαρή περιοχή. Ή γιατί οι τοπικισμοί κάποιες φορές έθεταν τα όρια του επιτρεπτού.

Επικυρώθηκε αυτόν τον χρόνο η ιεραρχία των πρωταγωνιστών του ’21 στον χώρο της δημόσιας Ιστορίας. Στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια κονταροχτυπήθηκε ο Κολοκοτρώνης με τον Καραϊσκάκη για την πρωτοκαθεδρία. Από τη μια προτεινόταν η ανέγερση του αγάλματος του Μωραΐτη καπετάνιου και από την άλλη δινόταν προτεραιότητα σ’ εκείνο του γιου της καλογριάς, σύμβολα και τα δύο των τοπικών ανταγωνισμών.

Διακόσια χρόνια μετά, ο Καραϊσκάκης φαίνεται να αναδεικνύεται ο αγαπημένος της δημόσιας Ιστορίας, την ώρα που άλλοι πρωταγωνιστές πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι. Είναι ο κερδισμένος από τη βιβλιοπαραγωγή. Εκδόθηκαν τρία σημαντικά βιβλία γι’ αυτόν: δύο λογοτεχνικά (Ακρίβος, Μπουκάλας) και μία υποδειγματική μελέτη για την εξέλιξή του από τον κλεφταρματολισμό ώς την αρχιστρατηγία (Τζάκης).

Σ’ αυτά προστίθεται ένα ντοκιμαντέρ (Παπακώστας) και το συνέδριο στο Μουζάκι Καρδίτσας. Ως αφετηρία των δύο δράσεων ήταν η διερώτηση «τίνος είναι το παιδί». Πού ανήκει ο Καραϊσκάκης; Στη Σκουληκαριά ή στο Μαυρομμάτι; Το ερώτημα απασχολεί σχεδόν έναν αιώνα, από τότε που αποφασίστηκε ότι ο τόπος του είναι η Καρδίτσα. Επιστρέφει το ζήτημα το 2021, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από το 1821. Με άλλα λόγια, διεκδικείται η επιστροφή του εθνικού ήρωα πλέον Καραϊσκάκη στην τοπική πινακοθήκη των εριζόντων περί του μικροτόπου τους.

Αποπειράται η τοπικοποίηση του ήρωα, κίνηση που εντάσσεται στη διαδικασία διάχυσης της εθνικής μνήμης στους ιδιαίτερους τόπους αυξάνοντας το συμβολικό κύρος τους αλλά και τον αυτοσεβασμό. Τίνος είναι το παιδί; Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Ερχεται από πολύ παλιά. Από τα χρόνια του Ομήρου, που τον διεκδικούσαν εφτά πόλεις.

Ανθρώπινη η ανάγκη των μικροτόπων. Αρκεί να μην εγκλωβίζεται σε μια άγονη αντιπαράθεση. Που συχνά γίνεται και κριτήριο για την ένταξη στην εντοπιότητα. Αρκεί να μη χάνεται η ουσία του ζητήματος. Ισως θα χρειαζόταν να ερωτηθεί ο Καραϊσκάκης γι’ αυτό. Θα μας μολόγαε τον αγώνα που έκανε να απαλλαγεί από τη διεκδίκηση ενός μικροτόπου. Για να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία ενός ευρύτερου αγώνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνοπρίγκιπες
Επετειακό το έτος. Διακόσια χρόνια από την απόφαση να γίνει η επανάσταση του 1821. Πέρα από τη λογική γεγονός και τον συσχετισμό δυνάμεων, κατά μία σύγχρονη έκφραση. Στην επαναστατική πυρά αποκτούσαν σχήμα οι...
Ελληνοπρίγκιπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μ. Γ. Μερακλής: ο ποιητής της λαογραφίας
Βαθιά δημοκρατικό άτομο, με πίστη στους νέους που ήταν εκτός των τειχών, άλλαξε το παράδειγμα των διδακτορικών. Διαμόρφωσε τη νέα γενιά επιστημόνων που πήραν τη σκυτάλη τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και αλλαχού.
Μ. Γ. Μερακλής: ο ποιητής της λαογραφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Xωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει
Το κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η προγραμματική –πολιτική και κοινωνική– μας οργάνωση έτσι ώστε να ηττηθεί η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών.
Xωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτική προσέγγιση με την κοινωνία ενεργή!
Βρισκόμαστε σε φάση έντονων κοινωνικών διεργασιών. Οι πολίτες αναζητούν έκφραση, μετασχηματισμό των αναγκών τους σε πρόταση διακυβέρνησης, και αυτό διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα.
Προοδευτική προσέγγιση με την κοινωνία ενεργή!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Ν.Δ., «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και...
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Αυτό θα διεξαχθεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου η διαιρετική τομή Αριστεράς - Δεξιάς υποχρεώνει σε λόγο κρυστάλλινο και σαφή, με...
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας