• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 5.6°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 7.6°C
  0 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.5°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.9°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 5.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 5.4°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.7°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι όμως… ζει

 • A-
 • A+

Μερικοί υπερπλούσιοι σήμερα έχουν φτάσει σε ακραία σημεία αλαζονείας. Νιώθουν ότι έχουν κατακτήσει τα πάντα και, κυριολεκτικά, δεν τους χωράει ο τόπος. Κάποιοι, όπως οι Μπράνσον, Μπέζος, Μασκ, οργανώνουν ιδιωτικά ταξίδια στο Διάστημα, κάποιοι άλλοι, όπως ο Πίτερ Τιλ, συνιδρυτής των Paypal και Palantir, άλλοτε συνεργάτης του Μασκ και υποστηρικτής του Τραμπ, ονειρεύονται πόλεις που επιπλέουν στο νερό, σε διεθνή ύδατα κατά προτίμηση.

Τους χωρίζουν μεγάλοι ανταγωνισμοί, τους ενώνει όμως μια ιδεολογία: είναι ελευθεριστές (libertarians), που σημαίνει ότι απεχθάνονται οτιδήποτε μοιάζει με κρατική παρουσία και αναγνωρίζουν μόνο την απόλυτη ατομική ελευθερία. Κυρίως ως οικονομική ελευθερία. Η ιδέα πίσω από τις πόλεις που επιπλέουν στο νερό είναι ότι έτσι θα απαλλαγούν από τους πολιτικούς που, ακόμη και ως υποχείρια, τους είναι άχρηστοι και τους εμποδίζουν.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Seasteading, που είχε συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, είχε μιλήσει το 2017 στους New York Times για «χώρες start-up». Και διαγράφοντας μονοκονδυλιά αιώνες Διαφωτισμού, ανάπτυξης της πολιτικής επιστήμης, αλλά και το πρότυπο της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας, πρόσθεσε, σαν να προωθούσε προϊόν, το εξής ανατριχιαστικό: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ποικιλία κυβερνήσεων για μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων».

Το σχέδιο δεν περπατάει τόσο εύκολα αλλά δεν το βάζουν κάτω. Για δύο πράγματα είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν: για να απαλλαγούν οριστικά από πολιτικούς και κράτη και για να φτιάξουν τεχνητά ανθρώπινα όργανα που θα παρατείνουν τη δική τους ζωή. Ετσι που, αν έφτιαχναν κάποτε δική τους θαλάσσια χώρα, θα της άξιζε το όνομα «Φρανκενστάιν».

Αυτού του τύπου οι υπερπλούσιοι θεωρούν ότι μόνο οι ίδιοι εκπροσωπούν την πρόοδο και όλοι οι άλλοι είναι οπισθοδρομικοί. Κι ας πέτυχαν, πολλοί απ’ αυτούς, να κάνουν καριέρα χάρη σε τεράστιες επιδοτήσεις του αμερικανικού κράτους προς την έρευνα, τη Σίλικον Βάλεϊ, τα διαστημικά προγράμματα κ.λπ.

Ετσι πρέπει να διαβαστεί και η πρόσφατη απάντηση του Μασκ σε τουίτ του Μπέρνι Σάντερς. Ο Σάντερς έγραψε στο τουίτερ ότι πρέπει οι υπερπλούσιοι να πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί. Και μία μέρα μετά ο Μασκ απάντησε προσβλητικά: «Ολο ξεχνάω ότι ζεις ακόμη». Εννοώντας όχι τόσο την ηλικία του Σάντερς όσο αυτό που εκπροσωπεί: όχι μόνο τις ιδέες της Αριστεράς αλλά και τη σημασία της πολιτικής, της ισότητας, της κοινωνικής προστασίας. Ολα αυτά ο Μασκ τα θεωρεί πεθαμένα. Και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα επιτεθεί και σε ακραιφνείς φιλελεύθερους. Το μέλλον προοιωνίζεται συγκρούσεις.

Γιατί η «πρόοδος» που επιφυλάσσουν οι υπερπλούσιοι είναι η επιστροφή στις αυταρχικές, απόλυτες εξουσίες βασιλιάδων και φεουδαρχών, που είχαν δικαίωμα ζωής και θανάτου επί των υπηκόων τους. Στις εποχές που δεν υπήρχε νόμος ως έκφραση της γενικής βούλησης. Θέλουν να είναι νόμος οι ίδιοι. Να έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου επί υπηκόων/εργαζομένων. Η ύβρις θυμίζει τον μύθο της Βαβέλ. Με τους υπερπλούσιους να θέλουν να γίνουν ελέω θεού μονάρχες, με θεό το χρήμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνταγή της «παγκοσμιοποίησης» και η πανδημία
Οι οικονομικές επιπτώσεις της νέας πανδημίας του κορoνοϊού δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να το λύσει ή να το ανακουφίσει η μακροοικονομία.
Η συνταγή της «παγκοσμιοποίησης» και η πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευημερία
Στο φιλελεύθερο μοντέλο, η ευημερία ενός ατόμου ή μιας κοινότητας γίνεται αντιληπτό ως κτήση μιας κάποιας ποσότητας εμπορευμάτων που έχουν αξία μόνο στον βαθμό που συμμετέχουν, έστω και εν δυνάμει, στην...
Ευημερία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τελεσίδικα και ανέκκλητα δεσμά
Ζούμε στην εποχή που ο κόσμος μας αλλάζει εκ βάθρων. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της «νέας εποχής», εντούτοις όλοι συμφωνούμε ότι η ζωή των επόμενων γενιών δεν θα έχει καμία σχέση με...
Τελεσίδικα και ανέκκλητα δεσμά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικές και ειδωλολατρίες
Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τον κόσμο σαν μια αρένα για «τα συμφέροντά μας». Ενώ, όμως, οι Αμερικανοί έχουν το σφυρί και βλέπουν παντού καρφιά, οι Ευρωπαίοι δίχως κοινά συμφέροντα πέραν της ενιαίας...
Πολιτικές και ειδωλολατρίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα τελευταία δεσμά
Η τραπ καλεί πολύ απλά τους πάντες σε αυτό που όλα γύρω υπονοούν χωρίς να λέγεται ρητά: στον πλουτισμό με κάθε μέσο. Μας καλεί να σπάσουμε και τα τελευταία δεσμά ανελευθερίας!
Τα τελευταία δεσμά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας