• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.7°C / 8.5°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 10.1°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.4°C / 5.6°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.8°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.1°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.5°C / 1.6°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.6°C / 5.6°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 7.7°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.7°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.1°C / 5.3°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  58%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή διαμαρτυρίας από σπουδαστές του β΄ έτους Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+

Είμαστε τελειόφοιτοι της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης των εκπαιδευτικών ετών 2019-2021 και σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των σχολών κατά το έτος εισαγωγής μας (υπ’ αρ. 12360/20.7.2017 ΚΥΑ), μετά το πέρας των θεωρητικών μαθημάτων και με σκοπό την ολοκλήρωση των σπουδών μας είμαστε υπόχρεοι στη συμμετοχή και παρακολούθηση εκπαιδευτικών εκδρομών συνολικής διάρκειας 65 ημερών.

Δυστυχώς, όμως, από τον Απρίλιο του 2021, με το πέρας των μαθημάτων μας, αντιμετωπίζουμε σωρεία προβλημάτων ως προς την ολοκλήρωση των σπουδών μας.

Εδώ και έξι μήνες βρισκόμαστε όμηροι του υπουργείου Τουρισμού και κάθε διοικητικού υπαλλήλου που εμπλέκεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ως προς την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδρομών μας, δίχως να λαμβάνουμε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εκδρομών μας και κατ’ επέκταση με την επαγγελματική μας αποκατάσταση.

Η ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εκδρομών ακολούθησε το μοντέλο της αόριστης αναμονής από «βδομάδα σε βδομάδα» και από «μήνα σε μήνα» με αποτέλεσμα την πλήρη αποχή μας από κάθε άλλη μορφή επαγγελματικής αποκατάστασης ή προγραμματισμού της ζωής μας που δυσκολεύει πλέον σε μεγάλο βαθμό και την επιβίωσή μας.

Στα συνεχή ερωτήματά μας σχετικά με την αιτία καθυστέρησης και μη πραγματοποίησης των εκδρομών μέσα στο καλοκαίρι, κατά το οποίο παρ’ όλα αυτά ο τουρισμός κατάφερε να λειτουργήσει με λίγους σχετικά περιορισμούς (οργανωμένες ξεναγήσεις: ομάδες των 20 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 40 ατόμων σε εξωτερικούς, ΦΕΚ Τεύχος B’ 3958/27.08.2021), λαμβάναμε ως απάντηση αφ’ ενός τη μόνιμη δικαιολογία της πανδημίας της COVID-19 και αφ’ ετέρου σχετική ΚΥΑ που απαγόρευε τις εκπαιδευτικές εκδρομές μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, καθώς και ασαφείς δικαιολογίες περί ανωτέρας βίας και διάφορων διοικητικών διαδικασιών οι οποίες τρέχουν και μένουν να ολοκληρωθούν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ασάφειας πληροφορηθήκαμε για μια σειρά ενεργειών από μέρους του υπουργείου Τουρισμού, όπως αρχικά τη μείωση των ημερών των εκπαιδευτικών μας εκδρομών κατά 20% (υπ’ αρ. 11413/2.7.2021 ΚΥΑ), η οποία στη συνέχεια έγινε μεγαλύτερη (υπ’ αρ. 18600/22.10.2021 ΚΥΑ) με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε 30 μέρες εκδρομών προσεχώς στα τέλη Νοεμβρίου, αντί των προβλεπόμενων 65, με ένα ΦΕΚ το οποίο δεν εξηγούσε τους λόγους της μείωσής τους!

Παράλληλα, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό κανονισμό λειτουργίας κατά τον οποίο εισαχθήκαμε στη σχολή οι προορισμοί των εκδρομών περιλάμβαναν τόσο περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και της νησιωτικής, αφαιρέθηκαν τελικά όλοι οι νησιωτικοί προορισμοί σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το υπουργείο Τουρισμού (υπ’ αρ. 19808/4.11.2021 ΚΥΑ).

Προορισμοί τεράστιας πολιτιστικής και τουριστικής αξίας, με χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Δήλος, η Ρόδος, η Κέρκυρα κ.ά. Την ίδια ακριβώς μείωση των ημερών των εκπαιδευτικών εκδρομών, τον περιορισμό των εκπαιδευτικών εκδρομών μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις αντίστοιχες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμά τους όπως περιγράφηκαν παραπάνω έχει υποχρεωθεί να υποστεί και η Σχολή Ξεναγών Αθήνας.

Οι λόγοι για τους οποίους οδηγηθήκαμε τελικά σε αυτή τη δραματική μείωση των εκπαιδευτικών μας εκδρομών, αλλά και στην τρομερή καθυστέρηση πραγματοποίησής τους παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστοι.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το αρχικό ποσό, με το οποίο υπεγράφη σύμβαση Δημοσίου με τον ανάδοχο (που προέκυψε από τον εθνικό διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου των εκπαιδευτικών μας εκδρομών) ήταν 116.345,97 ευρώ (ΑΔΑ: 9ΚΤΞ465ΧΘΟ-22Ν), ενώ τελικά οι εκπαιδευτικές μας εκδρομές πρόκειται να πραγματοποιηθούν με απευθείας ανάθεση με το ποσό των 30.000 ευρώ (ΑΔΑ: ΨΕ3Ζ465ΧΘΟ-ΣΒ5). Για ακόμα μία φορά, οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό παραμένουν σε εμάς ασαφείς.

Η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το έτος 2019 ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια αδράνειας, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των μελλοντικών ξεναγών μαζί με τη σχολή της Αθήνας που είχε αρχίσει να επαναλειτουργεί λίγα χρόνια νωρίτερα (2017). Το 2020 επαναλειτούργησαν και οι Σχολές Ξεναγών Κέρκυρας, Κρήτης και Ρόδου.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών χαιρετίστηκε από τους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου με τρανταχτά λόγια και βαρύγδουπες εκφράσεις για τη σημασία του τουρισμού ως «βαριάς βιομηχανίας» του τόπου και την αυτονόητη, άρτια παρεχόμενη εκπαίδευση των «εκπροσώπων της χώρας μας», των ξεναγών.

Δεδομένου ότι η σημερινή κατάσταση στις σχολές είναι αυτή που περιγράφηκε πιο πάνω, τα συγκεκριμένα λόγια φαντάζουν κενά νοήματος, εμπαίζουν στην κυριολεξία τους μελλοντικούς ξεναγούς και κυρίως εκθέτουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του υπουργείου Τουρισμού και της διοίκησής του.

Ζητούμε την άμεση απάντηση στα ερωτήματά μας και να μας γνωστοποιηθεί χωρίς υπεκφυγές και άρνηση ευθυνών για ποιον λόγο καταλήξαμε στις συγκεκριμένες περικοπές.

Οι σπουδαστές του β’ έτους Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 22/11/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μελλοντικοί πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού σε καθεστώς… ομηρίας!
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών Αθήνας, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Μελλοντικοί πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού σε καθεστώς… ομηρίας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενεργό Πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια
Τα τελευταία πέντε χρόνια τα Πανεπιστήμια, βιώνουν μια συνεχώς αυξανόμενη απορρύθμιση, η οποία πλέον προκαλεί νομοτελειακά αδυναμία λειτουργίας τους. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα έχει οδηγήσει για πρώτη φορά...
Ενεργό Πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οταν λέμε όλοι, εννοούμε... όλοι»
Η συμπερίληψη αφορά το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού και έχει γνώμονά της την αρχή ότι όλα τα παιδιά συμμετέχουν ισότιμα στη μαθησιακή διαδικασία και οι δυνατότητές τους αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό.
«Οταν λέμε όλοι, εννοούμε... όλοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανθρωποφαγία ενός αποδεκτού συστήματος
Το δικαίωμα στην παιδεία –και όχι στην παιδεία που επιβάλλεται υπό το καθεστώς απειλής «δημόσιο Πανεπιστήμιο ή εξωτερικό»– είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων.
Η ανθρωποφαγία ενός αποδεκτού συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ετοιμάζονται να ρίξουν στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για τις επιδόσεις των μαθητών
Χέρι χέρι με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οι μόνιμοι «τελάληδες» της κυρίαρχης πολιτικής, δημοσιογράφοι, τεχνοκράτες και «ειδικοί», εγχαράσσουν στο «σκληρό δίσκο» της κοινής γνώμης, ως...
Ετοιμάζονται να ρίξουν στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για τις επιδόσεις των μαθητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας