• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  59%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαίρει και βασίλευε με την τεχνική του Ασώτου

 • A-
 • A+

Πολλές φορές στις οικογένειες η αγάπη και η προσεκτικότερη φροντίδα του ενός μόνο παιδιού προκαλεί ρήξεις μέσα στην οικογένεια. Ας φανταστούμε μια οικογένεια με τρία παιδιά. Η μαμά δίνει περισσότερα χάδια και δίκιο σε ό,τι κι αν κάνει, στο μικρότερο παιδί.

Αυτό προκαλεί τη ζήλια των άλλων δύο που αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο μικρότερο. Ετσι η μητέρα φροντίζει ακόμα περισσότερο το στερνοπούλι και ο κύκλος της βίας διαιωνίζεται.

Ας πάμε τώρα στα δικά μας. Ο πατερούλης όλων μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευνοεί κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Βγαίνουν και λένε λ.χ. πως δεν υπάρχουν έρευνες για το ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό. Δηλαδή τι κάνει με αυτό; Ορίζει τους αστυνομικούς ως μη ανθρώπους (δεν υπόκεινται στις υπόλοιπες έρευνες για τη μετάδοση του ιού) και υποτίθεται πως δημιουργεί μια πιο ευνοϊκή συνθήκη για τους αστυνομικούς σε σχέση με άλλες πληθυσμιακές ομάδες (λ.χ. υγειονομικούς).

Γιατί το κάνει αυτό; Επειδή με τον τρόπο αυτό προωθεί μια σύγκρουση. Εξωθεί τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες να εναντιωθούν στους αστυνομικούς. Να χρησιμοποιήσουν το κυβερνητικό επιχείρημα ως «μη ανθρώπους», να τους χαρακτηρίσουν «γουρούνια» και μέσω της διαδικασίας της ουσιοποίησης να αυξηθεί η βία απέναντι στους αστυνομικούς.

Το ίδιο έκανε και με τους νέους. Με το που απελευθέρωσε τη δυνατότητα εμβολιασμού στους νέους (18-25 ετών), τους έδωσε «κίνητρα» για να εμβολιαστούν. Γιατί; Επειδή με αυτόν τον τρόπο τούς στιγμάτιζε πως είναι αρνητές του εμβολιασμού και χρειάζονται ένα ιδιαίτερο κίνητρο για να προβούν σε αυτόν.

Αρα αφ’ ενός έστρεψε το μένος των υπόλοιπων ομάδων, που δεν είχαν ανάλογο κίνητρο για τον εμβολιασμό, και αφ’ ετέρου επιβεβαίωσε τη ρητορική που η ίδια κυβέρνηση καλλιεργούσε περί «αφρόνων» νέων που παρτάρουν στις πλατείες και διαδίδουν τον ιό. Το ίδιο ακριβώς επιχείρησε να κάνει και με τις εκκλησίες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο καθεστώς. Το όλο σκηνικό με την Εκκλησία κατέρρευσε απλώς με τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για την εναρμόνιση των εκκλησιών στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Το ζήτημα είναι πως προ της συμφωνίας η Αριστερά είχε αρχίσει να «τσιμπάει» στο εμφυλιακό παιχνίδι του Μητσοτάκη.

Οπως και με τους αστυνομικούς. Και θα έλεγα και με τους νέους. Αδέρφια, ας μην ξεχνάμε. Ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές παίζοντας το παιχνίδι του διχασμού (Πρέσπες). Και τεχνική που κερδίζει δεν την αφήνεις έτσι εύκολα. Αν κάτι πρέπει να αλλάξει είμαστε εμείς. Να πάψουμε να είμαστε οι χάννοι που θα τσιμπάμε στα παιχνίδια του κάθε Μητσοτάκη.

Ολες οι κοινωνικές ομάδες υποφέρουν, απλά ο ένας δεν ξέρει για τον πόνο και το βάσανο του διπλανού του. Του αδερφού του. Και είμαστε εμείς που πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες αυτής της πατρίδας. Κοινό αίτημα είναι η ευημερία όλων μας. Και αυτή η τρίτη εκδοχή του Σημιτιστάν που φέρει την υπογραφεί του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε να σπείρει το σκοτάδι με το κράτος του φόβου, του ψεύδους και του διχασμού. Αδέρφια μου, ας είμαστε όλοι ενωμένοι. Ενωμένοι με τα μάτια ανοιχτά και καρδιές καθαρές.

*δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, μέλος Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΟΑΕΔ


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 22/11/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει ότι οι πολίτες καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα τους που κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν καθημερινά σχετικά με την πανδημία.
Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ετών 25
Η πολιτεία φαίνεται να ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Ετών 25
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομική κρίση και πολιτική διαχείριση
Εκατομμύρια άνθρωποι που είδαν τη ζωή και τα όνειρά τους να ανατρέπονται από τα μνημόνια, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν μία ακόμα οικονομική κρίση.
Οικονομική κρίση και πολιτική διαχείριση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πραγματικότητα και ρητορική της συνεργασίας
Η πιθανολογούμενη ισχυρή ανάκαμψη μετά το πιθανολογούμενο τέλος της πανδημίας δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι συνεχής και βιώσιμη. Είναι προετοιμασμένη η χώρα και οι πολίτες για αυτό το ενδεχόμενο;
Πραγματικότητα και ρητορική της συνεργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας