• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 9.5°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.4°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.6°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.0°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.9°C / 0.6°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 8.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C -0.1°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 3.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.0°C / 6.2°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 9.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 6.0°C
  3 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 6.4°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  60%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοσκοπήσεις, επικοινωνία και πολιτικές διεργασίες

 • A-
 • A+

1. Διανύουμε μια χρονική περίοδο όπου η κοινή γνώμη, ο κάθε πολίτης με πολλούς επικοινωνιακούς τρόπους «βομβαρδίζονται» στοχευμένα με έναν ιδιότυπο τρόπο «ενημέρωσης»!

Αιχμή της συγκυρίας, οι πολιτικές διεργασίες που εξελίσσονταν στις ηγεσίες των κομμάτων και η προσπάθεια όλων των συστημικών κέντρων να αποσιωπήσουν από τις ενημερώσεις τους τα περιεχόμενα των πολιτικών και των προγραμματικών θέσεων που πρεσβεύουν τα ηγετικά σχήματα.

Περιορίζουν την «ενημέρωση» σε ένα είδος πασαρέλας καλλιστείων προσώπων, χωρίς να γίνεται διακριτό αν τα πρόσωπα θέλουν να διαχειριστούν τις ασκούμενες πολιτικές με τη Ν.Δ. ή να τις αλλάξουν και υπέρ ποιων! Θύμα για μία ακόμη φορά γίνεται η κοινωνική και η παραγωγική βάση της χώρας, που επικοινωνιακά τα συστημικά κέντρα επιχειρούν να χειραγωγήσουν.

2. Σε όλα τα ευρήματα, επίσημα ή ανεπίσημα, γίνεται φανερό πως η κοινωνική αμφισβήτηση για την κυβέρνηση της Ν.Δ. μεγαλώνει!

Ενώ λοιπόν το δίλημμα στις κοινωνικές διεργασίες γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό γύρω από το ερώτημα αν πρέπει να δοθεί συνέχεια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κορμό έχουν τη Ν.Δ. ή θα διεκδικηθεί προοδευτική διέξοδος για ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο, η «ειδησεογραφία» των συστημικών κέντρων αποσυνδέει από τα κριτήρια των πολιτικών διεργασιών στα κόμματα αυτό το κοινωνικό ζητούμενο!

3. Δεν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη. Στοχεύουν να εμποδίσουν την κοινωνική συμπαράταξη στο αίτημα αλλαγής του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου από μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση! Φτιάχνουν αναχώματα από «τα πάνω». Γι’ αυτό και «προβάλλονται» μόνο οι επικοινωνιακά θολές διεργασίες προσωπικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεων στην κορυφή!

Το ζητούμενό τους πλέον γίνεται διακριτό και σχετίζεται με τη διαμόρφωση πολιτικών σχημάτων, ή συσχετισμών, τα οποία μέσα από ανιστόρητους, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, διμέτωπους θα είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού», ανοχής ή «τεχνοκρατών»! Επιδίωξή τους είναι να υπάρξει κυβερνητική συνέχεια των δεσμεύσεων σε λίγους, ημέτερους και ισχυρούς που υπηρετεί η Ν.Δ.

4. Καθίσταται πλέον επιβεβλημένη η διαμόρφωση της ενεργού κοινωνίας! Για να γίνονται διακριτές οι δικές της ανάγκες! Η κοινωνική πλειοψηφία επειδή αναφέρεται σε μια άλλη συμμαχία, έχει λόγους να θέσει ένα τέρμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση! Αυτές δηλαδή που πλήττουν τα μεσαία στρώματα, διευρύνουν την επισφαλή εργασία και εγκαταλείπουν τον πρωτογενή τομέα παράγοντας κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες! Αυτές που επιδιώκουν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών!

5. Στο εγχείρημα της κατευθυνόμενης από τα πάνω δημοσκοπικής «ενημέρωσης» των πολιτών προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν συσχετισμοί συνέχισης των πολιτικών που παράγουν ανισότητες και διχάζουν, η προοδευτική απάντηση πρέπει να βρίσκει τη νομιμοποίησή της στις ενεργά κοινωνικές δράσεις προγραμματικής συμπαράταξης!

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα να δυναμώσει τον διάλογο σε κάθε περιφέρεια με θέματα το σχέδιο, τα μέσα και τους πόρους για την εφαρμογή εναλλακτικού παραγωγικού και κοινωνικού σχεδίου, από μια προοδευτική διακυβέρνηση, γίνεται πλέον πήχης ευγενούς ανταγωνισμού στον προοδευτικό χώρο!

Τα πολιτικά σχήματα που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικά, μέσα από την πολιτική τους αυτοτέλεια μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν την κοινωνική αποδοχή, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση σε προγραμματική βάση!

Αν στην Ευρώπη ο δρόμος της προγραμματικής συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων άνοιξε την πόρτα της ελπίδας, στη χώρα μας είναι προϋπόθεση για να υπάρξει μια Νέα Αρχή με αισιοδοξία.

* Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελπίδα και το μετέωρο βήμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου αναδείχτηκαν σε σημαντικό πολιτικό γεγονός, όταν όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια βαρετή διαδικασία με περιορισμένο ενδιαφέρον.
Η ελπίδα και το μετέωρο βήμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρειαζόμαστε αλλαγή εποχής, όχι αλλαγή κομματικής φρουράς
Την προηγούμενη Κυριακή κερδίσαμε το στοίχημα της συμμετοχής, η οποία ήταν μεγαλειώδης. 270.000 συμπολίτες μας προσήλθαν στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματός μας αναζητώντας διέξοδο από το τέλμα που έχει...
Χρειαζόμαστε αλλαγή εποχής, όχι αλλαγή κομματικής φρουράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να γίνει το Κίνημά μας η στέγη των προοδευτικών πολιτών
Ηρθε λοιπόν η ώρα να βγούμε από τα περίκλειστα κομματικά τείχη και να δώσουμε φωνή σε όσους δεν ακούγονται και αισθάνονται πως βρίσκονται στο περιθώριο.
Να γίνει το Κίνημά μας η στέγη των προοδευτικών πολιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο θα είναι το νέο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δεν υπάρχει κανένα σοσιαλιστικό κόμμα ΚΙΝ.ΑΛΛ. που να θυμίζει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Πολύ περισσότερο όταν αναρτούν τη φωτογραφία του Ανδρέα για το «φαίνεσθαι» κι όχι για το «είναι».
Ποιο θα είναι το νέο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας