• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.9°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 12.2°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.2°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  97%

Εικόνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αιώνια μνημοσύνη

 • A-
 • A+

Τούτες τις μέρες θυμήθηκα το μυτιληνιό δίστιχο «Εμείς σαν θα πεθάνουμε, ώς και τα κόκαλά μας / χρυσά πουλιά θα γίνουνε, να λένε τ’ όνομά μας». Αναφέρεται κυρίως στους πνευματικούς δημιουργούς και το έργο τους, αλλά ταιριάζει στον καθένα που προσφέρει, συμβάλλει στην καλυτέρευση της ζωής, αγωνίζεται για το αύριο και μερικές φορές δίνει τη ζωή του.

Ηρθε στον νου μου με την αμαύρωση της προτομής του Μιχάλη Μυρογιάννη, του Μυτιληνιού παλικαριού που σκοτώθηκε-δολοφονήθηκε στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, από τον Ντερτιλή. Κάποιους ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου κι οι νεκροί του τους ενοχλούν, ακόμα και σήμερα, 48 χρόνια μετά. Δεν αρκούνται στην απόρριψη, στη διαστρέβλωση και απαξίωση. Συνεχίζουν και με την προσβολή, τι άλλο είναι, της προτομής του νεκρού. Μες στο μαύρο σκοτάδι, αντανάκλαση του εαυτού τους, μαύρισαν το πρόσωπο του Μυρογιάννη· το μάρμαρο που τον εικονίζει.

Τι να σκέφτονταν άραγες όταν προέβαιναν σ’ αυτή την πράξη; Ευτέλιζαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, όλους τους συμμετέχοντες στον αντιδικτατορικό αγώνα, τον ίδιο τον αγώνα, την ιδέα, τη δημοκρατία, την ελευθερία; Γιατί άραγες δεν διατύπωσαν τη διαφωνία, την άποψη, την αντίδρασή τους με δυο λόγια σ’ ένα χαρτί ή στο διαδίκτυο; Να πούνε τους λόγους που σκέφτονται αλλιώς, την αποτροπή τους από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τους συντελεστές του.

Ας μας έλεγαν, βρε αδερφέ, το τετριμμένο ότι φταίνε το Πολυτεχνείο κι οι εξεγερμένοι για πολλά κακά. Να αναμασήσουν το ανάθεμα σε όσους βολεύτηκαν στα κατοπινά χρόνια, έπιασαν θέσεις, έγιναν πολιτικοί, γραμματείς, ώς και υπουργοί. Να χλευάσουν στον καφενέ ή στο μπαρ, φωναχτά ή στην παρέα των ομοίων τους. Να πούνε και το πολιτικό, αλλά και το ανθρώπινο στίγμα τους, αν έχουν. Εκτός από το «φταίνε οι πολιτικοί», «φταίει η δημοκρατία» και ξέρουν βέβαια τι μας χρειάζεται· από ανθρώπους και ιδεολογίες.

Εχουμε δρόμο μέχρι να βρούμε το φως. Οπως σε κάθε περίοδο της ανθρωπότητας, έτσι και τώρα, η πορεία είναι μεγάλη και επίπονη. Μόνο να, όλοι αυτοί δεν υπολογίζουν τη φλόγα του νέου ανθρώπου. Αυτού που κάθε φορά θα μας προσπερνά με τη φρεσκάδα του νου και την αλκή της ψυχής του. Θα προσπερνά αυτούς που περιγράφει, όταν γράφει, ο Μανώλης Αναγνωστάκης: «Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν/ πάρει χαμπάρι/ και μία ωραία πρωία μεσούντος κάποιου Ιουλίου/ βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας/ “δώστε τη χούντα στο λαό”». Ελπίδα μας οι παιδικές φωνούλες, που κάθε Νοέμβρη θα ζητάνε «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως να το ξανασκεφτούμε, παιδιά;
Κι αυτά τα παιδιά πάλι από πού προέρχονταν; Μήπως εγγόνια παλιών αγωνιστών, το 25% της ΕΔΑ πόσα χρόνια απέχει; Μήπως παιδιά συνειδητών δημοκρατικών οικογενειών που ψήφιζαν τον Γέρο Παπανδρέου;
Μήπως να το ξανασκεφτούμε, παιδιά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποίηση μορφής, παραδείγματος και σκοπού
Αν οι νέοι του 1973 έβλεπαν ότι ο κόσμος τους δεν ήταν αρμονικός και ζητούσαν να τον αλλάξουν, το ίδιο ισχύει σήμερα. Κι αυτή η παραδοχή δημιουργεί αλυσίδες συνεπειών προκυπτουσών από ιδρυτικά γεγονότα. Οσοι...
Ποίηση μορφής, παραδείγματος και σκοπού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μουρλοσκοτωμένο του Πολυτεχνείου
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος κράτησε τη σκυτάλη των ονείρων της μεταπολιτευτικής γενιάς του. Και αυτό γιατί ως χαρακτήρας υπήρξε «μουρλοσκοτωμένος», όπως τον αποκαλούσε η μάνα του. Που έγινε τίτλος στο σχετικά...
Το μουρλοσκοτωμένο του Πολυτεχνείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρανάγνωση
Για άλλη μία χρονιά οι μέρες αυτές ανήκουν στα γεγονότα του Νοέμβρη 1973. Στο Πολυτεχνείο. Σ’ όλους αυτούς, γυναίκες και άνδρες, φοιτητές και πολίτες, που γέμισαν το Πολυτεχνείο και τους γύρω δρόμους.
Παρανάγνωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απαγορεύσεις, χθες και σήμερα
Στο 2020· που έφερε νέα απαγόρευση συναθροίσεων, όχι για διασάλευση της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής γαλήνης, αλλά για προστασία της δημόσιας υγείας.
Απαγορεύσεις, χθες και σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το Πολυτεχνείο
Σήμερα πενθούμε γιατί η πύλη που έπεσε, που σήμαινε νεκρούς, γροθιά στον φασισμό, στο σύστημα των κακών, αναγέννηση της ελευθερίας, αντικαταστάθηκε από πολλές πόρτες, μία για τον καθένα.
Για το Πολυτεχνείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας