• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.4°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 5.9°C
  5 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 8.8°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 6.2°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.2°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.9°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  8°C 7.7°C / 8.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 7.1°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 10.4°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.6°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  3 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Συμμορίες» ανηλίκων

 • A-
 • A+

Ακουσα πρόσφατα δημοσιογράφο περιωπής να καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να επιληφθεί άμεσα του προβλήματος της παραβατικής συμπεριφοράς ομάδων παιδιών. Το κακό έχει παραγίνει, είπε. Καλεί λοιπόν τον υπουργό που έχει το μονοπώλιο, σχεδόν, της κρατικής βίας να την ασκήσει εναντίον τους. Εναντίoν παιδιών! - απολύτως εντός της λογικής της κυβέρνησης. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την απλοϊκή του άποψη «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι»; Μια αταβιστική μέθοδο εκτός πολιτισμού και ανθρωπισμού; Την έλλειψη στοιχειώδους γνώσης περί παιδαγωγικής; Δεν γνωρίζει καν ότι όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, ποτέ τα πράγματα δεν είναι τελειωμένα.

Πάντα υπάρχει επιστροφή, αρκεί να υπάρχουν γνώση και ανθρωπιά. Ας ρίξει μια ματιά στο σωφρονιστικό σύστημα της Νορβηγίας για τα παραβατικά παιδιά. Εκεί θα δει μια εντελώς άλλη αντιμετώπιση, απολύτως εκτός της δικής του λογικής. Ακόμη και μικρά ζώα τούς δίνουν να τα αναθρέψουν για να ξυπνήσουν τα ναρκωμένα συναισθήματά τους. Είναι προφανές ότι για τα ναρκωμένα συναισθήματά τους δεν έχουν τα ίδια καμιά ευθύνη. Ας ψάξει ο εν λόγω ποιος έχει την ευθύνη. Κάτι θα μάθει.

Αλλά μην πάμε τόσο μακριά. Ας πάρει τηλέφωνο τον Κλήμη Πυρουνάκη και να τον ρωτήσει για τη λογική των προγραμμάτων στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Ή τον Πέτρο Δαμιανό, διευθυντή του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, για να μάθει το τι γίνεται εκεί. Θα τον προέτρεπα επίσης να διαβάσει το βιβλίο «Συγγραφείς της ελευθερίας» ή να δει την αντίστοιχη ταινία.

Εκεί θα διαπιστώσει ένα θαύμα. Νεαρή καθηγήτρια σε Λύκειο των ΗΠΑ, όπου φοιτούσαν παιδιά που συμμετείχαν σε συμμορίες με τουλάχιστον έναν νεκρό φίλο στις μεταξύ τους συγκρούσεις, προερχόμενα από δυσλειτουργικές οικογένειες, κατάφερε να εισαχθούν όλα σε κολέγια! Πράγμα που γινόταν για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο Λύκειο. Ποια όμως είναι τα αίτια που γενούν το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας; Ο Ρουσό λέει ότι «η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα και ο εγκληματίας το διαπράττει».

Σήμερα, σε μια ρευστή εποχή, όπου αξιακά συστήματα, ιδεολογίες και η πολιτική βρίσκονται σε κρίση, όπου το μέλλον δεν υπόσχεται τίποτα, κυρίως στους νέους ανθρώπους, όπου η ανεργία είναι ο εφιάλτης των νέων, όπου η κρίση των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι έκδηλη, όπου οι δυσλειτουργικές οικογένειες αυξάνονται, όπου τα πρότυπα που «δείχνουν» η πολιτεία και η κοινωνία εξαντλούνται στις τηλεπερσόνες, τους ποδοσφαιριστές και τα άτομα του ευτελούς θεάματος, όπου η αναζήτηση του εύκολου κέρδους, ο ατομισμός, η έλλειψη νοήματος και σεβασμού στον άλλο άνθρωπο είναι καθημερινό φαινόμενο, όπου η κενότητα έχει το πάνω χέρι, πού θα κρατηθεί ο νέος; Η φαιά αυτή κατάσταση μόνο αρνητικά φαινόμενα γεννά.

Είναι προφανές ότι και οι παραβατικές ομάδες παιδιών δικό της γέννημα είναι. Οπως δικά της γεννήματα είναι και τα άλλα καθημερινά νοσηρά φαινόμενα σε πολιτεία και κοινωνία. Δεν θα λυθεί λοιπόν το ζήτημα με το να σκληρύνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στην παραβατικότητα των νέων. Προφανώς και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όμως σε μια προοπτική τόνωσης της αυτοεκτίμησης και της ελπίδας... Τον πρώτο λόγο εδώ έχουν τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Πολιτισμού και όχι το Δημόσιας Τάξης.

* επίτιμος σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επέλαση της βίας
Τρέμω στη σκέψη πως στα διεθνή φόρουμ μελετητών θα εμφανιστεί η χώρα μας ανάμεσα σε εκείνες που έχει 14 γυναικοκτονίες σε λίγους μήνες.
Η επέλαση της βίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σεξουαλικές κακοποιήσεις, ανισότητα φύλων και το ξύπνημα της κοινωνίας των θυμάτων
Οι μεθοδεύσεις εκφοβισμού και στέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων ποικίλλουν. Επιβάλλονται με απαγόρευση ελευθεριών: εξόδου, προσωπικών επιλογών, αποστέρησης έκφρασης ιδίως στη δημόσια σφαίρα. «Αυτή είναι η...
Σεξουαλικές κακοποιήσεις, ανισότητα φύλων και το ξύπνημα της κοινωνίας των θυμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων
Η Τέχνη, ναι μεν καταγράφει με τη δική της ιδιαίτερη ματιά όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή, αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στο να περιοριστούν τα φθαρτικά γιατί να μην το κάνει;
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φύλον: θήλυ
Ο προϊστάμενος, ο προπονητής ενίοτε, ο διοικητικός παράγων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, το αφεντικό γίνονται ιδιοκτήτες του εργασιακού και του κοινωνικού χώρου. Ετσι, έχουν δικαίωμα και στην εργασία αλλά και...
Φύλον: θήλυ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψυχοσωματική: στην εποχή της βίας και της αλλοτρίωσης
Η βία στον σύγχρονο κόσμο εκδηλώνεται με τους πολέμους, την τρομοκρατία, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τη φτώχεια, τη μισαλλοδοξία για τους «διαφορετικούς»
Ψυχοσωματική: στην εποχή της βίας και της αλλοτρίωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμβλωση
Σήμερα η συναινετική άμβλωση και κατά τον (νέο) Ποινικό Κώδικα τιμωρείται μόνο υπό προϋποθέσεις, αφήνοντας τις πλείστες περιπτώσεις στο απυρόβλητο, πράγμα που δεν αρέσει καθόλου στους εμπνευστές και στους...
Αμβλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας