• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.1°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.6°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.2°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
Ian Langsdon, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την αλλαγή στην παράκαμψη;

 • A-
 • A+

Την ώρα που στη μετεκλογική διαπραγμάτευση στη Γερμανία για τη σύνθεση της νέας υπό τον Σολτς κυβέρνησης όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα περιέλθει στον ηγέτη των Φιλελευθέρων Λίντνερ, στη Γαλλία κυριαρχεί ο προβληματισμός για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η δυσαρέσκεια της Γαλλίας για τη μόνιμη επιβολή της δημοσιονομικής λιτότητας οδήγησε τον Ζοσπέν να υπάρξει εξισορροπητική εγγύηση στήριξης της ανάπτυξης και έτσι στη σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ την άνοιξη του 1997 το Σύμφωνο Σταθερότητας έγινε Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την όποια αλλαγή να σταματά εκεί.

Η Γαλλία τού Μακρόν αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. στο πρώτο εξάμηνο του 2022, στη διάρκεια του οποίου θα διεξαχθούν η προεδρική και στη συνέχεια οι βουλευτικές εκλογές, οπότε ο Γάλλος πρόεδρος έχει όπως είναι προφανές όλους τους λόγους να προσπαθήσει να αποφύγει την ολική επαναφορά στην προ πανδημίας κανονικότητα της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προωθείται διακομματικά από το Βερολίνο με ορίζοντα την 1.1.2023.

Γνωρίζει όμως από την πείρα μιας πενταετίας ατελέσφορων προσπαθειών –με εξαίρεση το με ημερομηνία λήξης Ταμείο Ανάκαμψης– ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αλλαγή των Συνθηκών καθώς η κατάργηση του ενσωματωμένου στο Σύνταγμα της Γερμανίας «κόφτη χρέους» απαιτεί πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ, ενώ για την αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας απαιτείται ομοφωνία.

Ετσι ο Μακρόν, που βλέπει ήδη ως απαγορευτικό το κοινωνικό και πολιτικό κόστος της επιστροφής στη μόνιμη λιτότητα, προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο…

Σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ για τα παραπάνω, με τίτλο «Η Γαλλία επιθυμεί να εξελίξει το Σύμφωνο Σταθερότητας», αφού απαριθμηθούν οι αδράνειες και τα εμπόδια για αλλαγή προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων, σκιαγραφείται ο σχεδιασμός του μεγάρου των Ηλυσίων.

Σύμφωνα πάντα με τη «Μοντ» και σύμφωνα με τον Μακρόν και τους συνεργάτες του, κάθε προσπάθειας αλλαγής ή επανερμηνείας των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας θα πρέπει να προηγηθεί ένας ευρύτερος γαλλογερμανικός συμβιβασμός γύρω από την οικονομική ανάπτυξη.

Η αμηχανία του Μακρόν και της Γαλλίας συνολικά αλλά και των χωρών του Νότου της Ε.Ε.-ευρωζώνης είναι πρόδηλη:

● Πρώτον δεν μπορούν να αντέξουν την επιστροφή στο status quo ante, στην κανονικότητα της μόνιμης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε η Γερμανία στους εταίρους της μετά το 2010.

● Από την άλλη δεν μπορούν να περιοριστούν σε περίτεχνες διατυπώσεις κοινών ανακοινωθέντων και συμπερασμάτων των συνόδων κορυφής χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Αν η αλλαγή των Συνθηκών είναι αδύνατη, τότε τι ουσιαστικό περιεχόμενο υπάρχει στην εξέλιξη ή και στην παράκαμψή τους;

Ολα είναι θέμα πολιτικής βούλησης όπως, για παράδειγμα, να μη συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος οι δαπάνες για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας ή ακόμη και τις δαπάνες για επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Υπάρχει επίσης από κέντρο οικονομικών αναλύσεων που υπάγεται στο γραφείο πρωθυπουργού η πρόταση να αντικατασταθεί το πλαφόν 60% του δημόσιου χρέους από διαφορετικό πλαφόν ανά χώρα, μια πρόταση όμως που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς αναθεώρηση των Συνθηκών.

 

Τα παραπάνω θυμίζουν τις ακροβασίες των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, που προσπαθούσαν να συγκεράσουν τον κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό με τη λειτουργία των επιχειρήσεων με όρους και προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στη Βουλή
Ο Μακρόν το 2017 πρόβαλλε ως ο προάγγελος της 6ης Δημοκρατίας. Πέντε χρόνια αργότερα προβάλλει σαν ο διαχειριστής της παλινόρθωσης της 3ης και της 4ης.
Επιστροφή στη Βουλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του Γαλατικού Χωριού
Ο ετερόκλητος εκλογικός συνασπισμός που έστησε μέσα σε έναν μήνα ο Μελανσόν γύρω από την παράταξη Ανυπότακτη Γαλλία θα μετεξελιχθεί αν θέλει να έχει αξιοπιστία εναλλακτικής κυβερνητικής διαχείρισης.
Το τέλος του Γαλατικού Χωριού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μακρόν ως Ιανός
Ο Μακρόν διαχειρίστηκε τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με δύο πρόσωπα: Του de facto ηγέτη του Δημοκρατικού Τόξου και του εγγυητή της σταθερότητας και της κανονικότητας.
Ο Μακρόν ως Ιανός
ΑΠΟΨΕΙΣ
2022 όπως 1974;
Η υπό τον Μελανσόν Αριστερά είναι σήμερα εκ των πραγμάτων ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση βαρύνουσα παράμετρος κοινωνικής και πολιτικής σταθεροποίησης.
2022 όπως 1974;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κι αν κερδίσει ο Μελανσόν;
Αν ο Μελανσόν καταφέρει αυτό που προ διμήνου φαινόταν απίστευτο, δηλαδή να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο πρόεδρος Μακρόν θα βρεθεί προ ενός πελώριου διλήμματος.
Κι αν κερδίσει ο Μελανσόν;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το εκκρεμές Μακρόν βρίσκεται στο αριστερό του άκρο
Με ένα εκλογικό σύστημα που απογειώνει το πρώτο κόμμα και με τις δημοσκοπήσεις να τον δίνουν έστω και οριακά πρώτο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κάθε λόγο να ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος,...
Το εκκρεμές Μακρόν βρίσκεται στο αριστερό του άκρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας