• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.2°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.1°C / 18.8°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 12.3°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 16.9°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.5°C / 17.3°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  52%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικηγόροι, εκλογές και προτάγματα για συνεργασίες

 • A-
 • A+

Λίγες ημέρες μάς χωρίζουν από τις 28 και 29 Νοεμβρίου, από τις εκλογές στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ). Η διαδικασία συντελείται σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στους επιμέρους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς χώρους, η αναγκαιότητα συγκλίσεων και συνεργασιών δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων τίθεται πλέον ως ολοφάνερο, στρατηγικής σημασίας, πρόταγμα.

Σε αυτή την πραγματικότητα οι παρατάξεις ΠΑΡΙΣΤΑΜΑΙ ΥΠΕΡ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ, ΕΠΕΙΓΕΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ επιλέξαμε να ξεπεράσουμε μοναχικές διαδρομές, διατηρώντας την πολιτική συνδικαλιστική μας αυτοτέλεια, ενώσαμε δυνάμεις του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, για τη στήριξη του επαγγελματία συναδέλφου που πλήττεται. Ο δικηγόρος επιτέλους είναι απαραίτητο να ανακτήσει την αξιοσέβαστη θέση που του αξίζει, την οποία κατείχε ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια για τη χώρα.

Η απόφασή μας για κοινή πορεία, δράση, στον ΔΣΑ αποτελεί το δικό μας μήνυμα κατά του κατακερματισμού με μοναδικό στόχο την απλή καταγραφή κομματικών δυνάμεων. Ολοι γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν πρόσφερε ποτέ λύσεις. Είμαστε σίγουροι ότι και στο μέλλον θα αποδειχθεί το ίδιο αναποτελεσματική. Οι συγκλίσεις και η συμπόρευση βρίσκουν απήχηση γενικότερα στις μέρες μας. Το όραμα για δημοκρατικές προοδευτικές εξελίξεις στη δικηγορία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνία φαντάζει μαχητό, επιτεύξιμο.

Την ίδια στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με απορία διαπιστώνεται μια ακατανόητη στάση προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Ενώ στην κεντρική σκηνή, για τη διακυβέρνηση της χώρας, προτάσσουν τη στρατηγική επιλογή δημοκρατικών προοδευτικών συμμαχιών, στην περίπτωση των εκλογών στον ΔΣΑ επέλεξαν διαφορετικές, θολές, επιλογές.

Είναι σαν, θέλοντας να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να οργανώνουμε παλλαϊκή κινητοποίηση για την εφαρμογή του ΚΟΚ σε όλη την επικράτεια και ταυτόχρονα να τον απορρίπτουμε σε επιμέρους περιοχές, π.χ. στην περιοχή της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Επειτα από 30 χρόνια σκληρής δουλειάς στη μάχιμη δικηγορία μπορώ να έχω τις απαντήσεις για ζητήματα του Ποινικού Κώδικα. Για θέματα που αφορούν τον «κομματικό κώδικα», ο οποίος διαμορφώνεται συχνά στη βάση εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, σχεδιασμών και προσωπικών συμφερόντων, αδυνατώ να δώσω απαντήσεις, αν και σταθερά είμαι παρών στον στίβο των κοινωνικών αγώνων από τα χρόνια της νιότης μου.

Υπάρχουν όμως ήδη «μαρτυρικές καταθέσεις» συναδέλφων δικηγόρων, ανεξαρτήτου κομματικής ταυτότητας, υπέρ της επιλογής της συμπόρευσής μας. Τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα, προϊδεάζουν για ανατροπές. Ιδιαίτερα από νέους συναδέλφους, που απείχαν των εκλογών απογοητευμένοι από στενόμυαλους κομματικούς μονόδρομους.

Στις προεκλογικές μας συναντήσεις, εκδηλώσεις, όλο και περισσότεροι δηλώνουν ότι θα φτάσουν αυτή τη φορά ώς τις κάλπες, με ψήφο υπέρ της ενότητας, της συμμαχίας προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων. Επιλέγουν ΠΑΡΙΣΤΑΜΑΙ ΥΠΕΡ της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ διαπιστώνοντας ότι ΕΠΕΙΓΕΙ να αποκτήσουμε ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Η ανταπόκριση των συναδέλφων μάς επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις ανατροπές, που σε αυτές τις εκλογές μπορούν να επέλθουν. Το σίγουρο είναι ότι η επιτυχία του εγχειρήματός μας στον ΔΣΑ θα λειτουργήσει ευεργετικά συνολικότερα σε μια πορεία συνεχούς επιβεβαίωσης της επιλογής συνεργασίας δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, έως και το ύψιστο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας.

*Δικηγόρος Αθηνών - ποινικολόγος, υποψήφιος σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές ΔΣΑ: Η ορμητική άνοδος ενός ριζοσπαστικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος 
Ο κ. Βερβεσός επανεκλέχτηκε γιατί η εναλλακτική που προσφερόταν στον δεύτερο γύρο δεν νοηματοδοτούσε μια προοπτική πραγματικής αλλαγής. Γι' αυτό ο κ. Βερβεσός δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει. 
Εκλογές ΔΣΑ: Η ορμητική άνοδος ενός ριζοσπαστικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω
Στον β’ γύρο των εκλογών του ΔΣΑ για την εκλογή προέδρου το δίλημμα συνίσταται στο αν θέλουμε να αλλάξει όντως κάτι στον Σύλλογο, να γίνει πιο συμπεριληπτικός και πιο κοινωνικά ευαίσθητος.
Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Αχόρταγοι του Μαξίμου: Επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον ΔΣΑ, τον οποίο ήδη ελέγχουν
«Η πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ αρνήθηκε επίμονα την οποιαδήποτε σύγκρουση με την κυβέρνηση».
Οι Αχόρταγοι του Μαξίμου: Επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον ΔΣΑ, τον οποίο ήδη ελέγχουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;
Πολλές και πολλοί δικηγόροι έχουν δεχτεί τις τελευταίες μέρες τηλεφωνική κλήση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούν ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, αλλά...
Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Να κάνουμε την Αθήνα την πιο φιλική πόλη για παιδιά»
Δεν παριστάνουμε τους εξυπνότερους και τις εξυπνότερες. Απλώς, έχοντας επαφή με το πρόβλημα και τον κόσμο της πόλης, σχεδιάζουμε προγράμματα που στοχεύουν όχι μόνο στην ελάφρυνση των βαρών στα νοικοκυριά, αλλά...
«Να κάνουμε την Αθήνα την πιο φιλική πόλη για παιδιά»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από θέση ευθύνης
Η διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας επαναφέρει τον απόηχο των εντάσεων που εκδηλώθηκαν εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κατά το έτος 2016. Τα επιτεύγματα που...
Από θέση ευθύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας