Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 12.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.6°
3 BF
82%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 12.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.9° 10.9°
0 BF
76%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.7° 11.2°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
10.1° 9.4°
1 BF
71%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
0 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.0° 13.6°
2 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.2°
2 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.8° 12.2°
0 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.8° 11.9°
0 BF
94%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.3° 10.9°
2 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.9° 11.5°
1 BF
71%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 13.7°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.3° 12.9°
2 BF
54%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.1° 10.3°
1 BF
88%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.4° 12.0°
2 BF
99%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.7° 9.7°
1 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας

Συμπληρώθηκαν πέντε μήνες από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης που όρισε πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για πολίτες Αφγανιστάν, Συρίας, Σομαλίας, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Ετσι η χώρα μας δεν δέχεται να εξετάσει επί της ουσίας τα αιτήματα ασύλου που προέρχονται από αυτές τις χώρες. Είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης. Μοιάζει παράδοξο αφού μια τόσο «ριζοσπαστική» πρωτοβουλία ακούγεται σαν «κόψιμο του γόρδιου δεσμού».

Το άρθρο της νομοθεσίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι ενσωμάτωση οδηγίας της Ε.Ε. που εκδόθηκε το 2011. Αφού όμως υπήρχε τέτοια ριζοσπαστική λύση στο νομικό οπλοστάσιο της Ε.Ε. πώς και δεν την αξιοποίησε κανείς τόσα χρόνια; Η απάντηση στο ερώτημα είναι απρόσμενη. Η λύση της ασφαλούς τρίτης χώρας όχι μόνο έχει δοκιμαστεί αλλά αυτό το έχει κάνει ήδη η Ελλάδα. Με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας κληθήκαμε να εφαρμόσουμε τις διατάξεις περί ασφαλούς τρίτης χώρας για όσους θα εισέρχονταν παράτυπα, μετά τις 20 Μαρτίου του 2016, στην Ε.Ε. μέσω των γνωστών 5 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία είχε τότε όχι μόνο δεχτεί αλλά σχεδόν είχε εισηγηθεί τη λύση, με την υπόσχεση πως θα δεχόταν πίσω όλους τους Σύρους που θα ξεγλιστρούσαν από τον έλεγχό της και θα κατάφερναν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά. Οι κάτοικοι των νησιών πίστεψαν ότι δόθηκε λύση στο πρόβλημά τους. Εξαπατήθηκαν. Οι «Μόριες» δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν πάνω ακριβώς στη λογική της ασφαλούς τρίτης χώρας.

Το Κίνημα Αλλαγής, αμέσως μετά την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης είχε εκφράσει τον προβληματισμό του που γρήγορα επιβεβαιώθηκε. Η διαδικασία για να λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις για την ασφαλή τρίτη χώρα, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, απαιτεί την πολύ καλά οργανωμένη συνεργασία, την ομοθυμία, περίπου, των κρατών που αφορά. Στην περίπτωση των κρατών που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε. το ρίσκο είναι μεγαλύτερο. Ολοι οι παράτυπα εισερχόμενοι παραμένουν στα σύνορα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου ώστε να μπορεί να γίνει το αίτημα επιστροφής τους στην, όποια, τρίτη χώρα διέλευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η λογική της ασφαλούς τρίτης χώρας «έδινε τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν». Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες επειδή κάποιος του έδωσε το δικαίωμα να το κάνει. Τα 5,5 χρόνια που πέρασαν από την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης. οι ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν από διάφορες διακυμάνσεις. Η ίδια η Τουρκία είχε τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Σε καμία όμως από τις περιόδους αυτές η εφαρμογή της ρύθμισης για την ασφαλή τρίτη χώρα δεν οδήγησε στην επιστροφή αξιοσημείωτου αριθμού ανθρώπων στην Τουρκία.

Κανείς δεν θυμάται πότε έγιναν οι τελευταίες επιστροφές στην Τουρκία σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση. Η Τουρκία πλέον αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία. Εχει αναδειχτεί, μάλιστα, σε μείζον θέμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις το αίτημα της Ε.Ε. να αποδεχτεί την επιστροφή 1.450 ανθρώπων από τα νησιά. Αν συνυπολογιστεί πως το 2019 και το 2020 εισήλθαν παράτυπα πάνω από 69.000 άνθρωποι από τα νησιά και σήμερα σε αυτά βρίσκονται λιγότεροι από 10.000, δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Οι αριθμοί κραυγάζουν.

Είναι προφανές πως ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά πολλών η «είδηση» πως πλέον η Τουρκία θα εξετάζει τα αιτήματα ασύλου. Το ίδιο ειπώθηκε στους κατοίκους των νησιών τον Μάρτιο του 2016. Εξαπατήθηκαν. Με το ίδιο λαϊκόστικο επιχείρημα, δοκιμασμένο πλέον για την ισχύ του, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πλέον όλους τους Ελληνες και δυστυχώς βρίσκει ευήκοα ώτα ακόμα και εκτός Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά, χωρίς τη συμφωνία της Τουρκίας και χωρίς τη συνεργασία της Ε.Ε. Η απόφαση της κυβέρνησης, από τη φύση της ευρωπαϊκή ή έστω διμερής, λήφθηκε μονομερώς, χωρίς να υπάρχει πρόνοια ή έστω ελπίδα για το πώς θα εφαρμοστεί. Διεκπεραιώνεται επικοινωνιακά ως κίνηση πυγμής μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Η επιχειρησιακή διεκπεραίωσή της όμως θα έχει πρακτικά αποτελέσματα που δεν θα μπορούν να κρυφτούν.

Η Ελλάδα, αντί να ζητά από την Ε.Ε. να μοιραστεί την ευθύνη για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, όπως θεωρητικά είναι η εθνική γραμμή από τότε που έγιναν κατανοητές οι δυσμενείς συνέπειες του Κανονισμού του Δουβλίνου, αναλαμβάνει εθελοντικά την πλήρη ευθύνη για αυτούς. Το αποτέλεσμα, αν η κυβέρνηση επιμείνει, θα είναι ο εγκλωβισμός στη χώρα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται ήδη εδώ, αλλά και όσων θα εισέλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε., αφού για τους απορριφθέντες του ασύλου δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση.

Η διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών δεν είναι μια απλή υπόθεση. Για την Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση. Για κάποια κράτη-μέλη, που θέλγονται από τα «επιτεύγματα» της ελληνικής κυβέρνησης, είναι μια ελληνική υπόθεση. Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται πως κάνουμε τη δουλειά των χωρών του Βίζεγκραντ. Στην πραγματικότητα, όμως, κάνουμε τη δουλειά της Γερμανίας και των άλλων χωρών τελικού προορισμού των αιτούντων άσυλο. Αν δει κάποιος τη διεθνή ειδησεογραφία των ημερών της υπογραφής της επίδικης κυβερνητικής απόφασης, ίσως ανακαλύψει τα παράπονα έξι ευρωπαϊκών κρατών για πρόσφυγες που προσπαθούν να εγκατασταθούν στο έδαφός τους αφού απέκτησαν άσυλο και νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ελλάδα. Γράφεται πως ο αριθμός αυτών, μόνο στη Γερμανία, έχει ξεπεράσει τις 27.000.

Ε, λοιπόν, να ένα πρακτικό αποτέλεσμα άμεσης ισχύος. Σύροι, Αφγανοί και Σομαλοί (αφού οι άλλες εθνικότητες δεν αποκτούν συνήθως καθεστώς πρόσφυγα), δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, δεν θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Θα μείνουν εδώ, μαζί μας. Στο Βερολίνο, στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη χαίρονται… και το παράδοξο είναι ότι χαίρονται και ορισμένοι εντός του Κινήματος Αλλαγής, αποδεχόμενοι πλήρως την έωλη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί δήθεν οριστικής πλέον επίλυσης του ζητήματος... Αλήθεια τώρα;

* Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας