• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.0°C
  5 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.5°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.4°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 35.1°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  3 BF
  40%
EUROKINISSI/ΓΡ.Τ. ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η παιδεία «υπό την σκέπη» της ελεύθερης αγοράς

 • A-
 • A+

Αραγε πόσοι από τους εκπαιδευτικούς δεν γνωρίζουμε ότι το σύγχρονο σχολείο αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα; Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία και υλικοτεχνικές υποδομές είναι μερικά από τα εμφανή αλλά και ουσιώδη προβλήματα των σχολικών μονάδων. Είναι σαφές πως αν εμβαθύνουμε θα ανακαλύψουμε σειρά καθημερινών και χρόνιων δυσλειτουργιών του εκπαιδευτικού συστήματός. Αραγε πόσοι από εμάς δεν περιμέναμε αγωνιωδώς ένα σχέδιο το οποίο θα επιλύει βασικά και δομικά ζητήματα του εκπαιδευτικού συστήματος;

Κι έρχεται το πολυπόθητο νομοσχέδιο! Μα, διαβάζοντάς το, βρισκόμαστε προ εκπλήξεως. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τη λογική της σύγχρονης παιδαγωγικής. Τον βασικό στόχο, δηλαδή, της συμπεριληπτικής κουλτούρας με βάση την οποία οι μαθητές δεν θα κρίνονται λόγω της οικονομικής τους θέσης, του κοινωνικού ή πολιτισμικού φρονήματος και των μαθησιακών δυσκολίων τους.

Η λεγόμενη «αυτονομία» των σχολείων θα έχει αποτέλεσμα την κατηγοριοποίησή τους σε καλά και κακά. Αυτό θα λειτουργήσει ως ντόμινο για τον διαχωρισμό των μαθητών και τη λανθασμένη παιδαγωγικά αξιολόγησή τους με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Ακολούθως, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των σχολείων, σύμφωνα με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτών οι οποίοι, σαν άλλοι σωτήρες, θα τα «αξιοποιούν» –κατά το δοκούν– μέσω χορηγιών και δωρεών!

Αναρωτιέται κανείς αν οι τελευταίοι θα παρεμβαίνουν στη μαθησιακή διαδικασία δημιουργώντας το δικό τους εκπαιδευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι καθηγητές θα είναι καθοδηγητές της «επιχειρηματικής γνώσης» ή αν θα είναι ελεύθεροι να επιτελέσουν ορθά και σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής τα καθήκοντά τους. Η σταδιακή αποκρατικοποίηση των σχολικών μονάδων βρίσκεται εντός του πυρήνα του οικείου νομοσχεδίου, μόνο που αποτελεί μάλλον μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Επιπλέον, αξιοπερίεργη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός της συγκέντρωσής υπερεξουσιών του διευθυντή, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύγχρονος μάνατζερ όπως ακριβώς γίνεται στις μεγάλες εταιρείες. Ας μην έχουμε αμφιβολία ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων θα αποτελέσει τον συνάδελφο-φόβητρο, πράγμα εξόχως αντιπαιδαγωγικό και αντισυναδελφικό. Τέλος, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και δη στους νέους. η πλειονότητά τους είναι από επαρκώς και πάνω γνωσιακά οργανωμένοι και μορφωτικά οπλισμένοι, με πλήθος πτυχίων, τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με διάφορες στρατηγικές στα σύγχρονα μαθησιακά προβλήματα.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η κατεύθυνση του εν λόγω νομοσχεδίου «μπάζει» τα σχολεία στον χορό της αναρχίας που διακρίνει την ελεύθερη αγορά. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε περίπτωση που ισχύσει το νομοσχέδιο διαφαίνονται άσχημα προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά κυρίως για τους μαθητές. Είναι μήπως λύση η παιδεία, ως ένα από τα ανώτατα δημόσια αγαθά, να εμπορευματοποιείται πλήρως;

Αποτελεί πλεονέκτημα η ολοκληρωτική στροφή στην τεχνοκρατική παιδεία; Τελικά, ποιο είναι το ζητούμενο; Η παιδεία που στοχεύει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός ατόμου ή η εξειδικευμένη κατάρτισή του με στόχο την ταχύτερη ένταξη στην παραγωγική διαδικασία;

*Φιλόλογος - ειδικός παιδαγωγός, Πάτρα


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 08/11/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας χρόνος νομοθέτησης της Ν.Δ. υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Το υπουργείο Παιδείας με τα νομοσχέδια που προτείνει την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Ενας χρόνος νομοθέτησης της Ν.Δ. υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Αριστοι και οι Αχρηστοι
Λεφτά υπάρχουν για αστυνομία στα ΑΕΙ, για πολυτελείς φιέστες, για ταξίδια, αλλά για τους μαθητές που θέλουν να διαγωνιστούν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Πληροφορικής.
Οι Αριστοι και οι Αχρηστοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να σπουδάζουν ή όχι οι νέοι μας;
Οφείλουμε να προσφέρουμε στους νέους τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών, με δυνατότητα εναλλακτικών διαδρομών σχετικά με τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Να σπουδάζουν ή όχι οι νέοι μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς την υπουργό Παιδείας
Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας σχετικά με την απόφαση σας για την τράπεζα θεμάτων καθώς και την ύλη των πανελλαδικών.
Προς την υπουργό Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έλλειψη καθηγητών στο μοναδικό ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λονδίνου οδηγεί στο κλείσιμό του. Να εμποδίσουμε να γίνει αυτό!
Ο σύλλογος γονέων, οι καθηγητές και ο διευθυντής μας έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Παιδείας, αλλά δεν πήραν ποτέ απάντηση.
Η έλλειψη καθηγητών στο μοναδικό ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λονδίνου οδηγεί στο κλείσιμό του. Να εμποδίσουμε να γίνει αυτό!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας