• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.9°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 15.0°C / 21.5°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.3°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  81%
ΑP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχι στους εξοπλισμούς και στα πολεμικά σύμφωνα

 • A-
 • A+

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνιστά κοινωνική πρόκληση. Μια χώρα που, όπως αποδείχτηκε, δεν διαθέτει επαρκή μέσα πυρόσβεσης και έχει αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία να φτάσουν στα όρια της κατάρρευσης, αγοράζει Ραφάλ και Μπελχάρα ενώ διαπραγματεύεται την αγορά F-35. Το συνολικό κόστος των εξοπλισμών, που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ, είναι συγκρίσιμο με το κόστος ακόμα ενός μνημονίου. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το κόστος αυτό θα πληρωθεί τελικά από το εργατικό εισόδημα, τις συντάξεις και νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Το κόστος των εξοπλισμών δεν περιορίζεται στο οικονομικό πεδίο. Τα «αμυντικά» σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που συνοδεύουν τις αγορές όπλων, αναδεικνύουν τη βαθύτερη πρόσδεση στην ουρά μεγάλων και επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών δυνάμενων. Τα πεπραγμένα των ΗΠΑ στην περιοχή και στον κόσμο είναι γνωστά. Δεν θα πρέπει όμως να υπάρχει καμιά αυταπάτη για το ελληνογαλλικό σύμφωνο: ο γαλλικός μιλιταρισμός έχει αποδείξει στην Ινδοκίνα, την Πολυνησία και κυρίως στην Αφρική ότι είναι μια κτηνώδης δύναμη.

Η Γαλλία τού Μακρόν είναι σήμερα η κατεξοχήν χώρα-μέλος της Ε.Ε. που έχει ανακηρύξει επισήμως το Ισλάμ εχθρό του γαλλικού κράτους, πυροδοτώντας ένα κύμα ρατσιστικής πολιτικής που στρέφεται όχι μόνο ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και ενάντια σε όλες τις μορφές κοινωνικής αντίστασης των εργαζομένων και της νεολαίας. Οι κατηγορίες για «ισλαμοφασισμό» και «ισλαμοαριστερισμό» έχουν μπει στο νομικό οπλοστάσιο που στρέφεται απειλητικά κατά των εργατικών προαστίων και των σχολείων και πανεπιστημίων, στην καρδιά της Ευρώπης στον 21ο αιώνα.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και η ενίσχυση των μιλιταριστικών κύκλων στο εσωτερικό της χώρας αφορά –και σε σημαντικό βαθμό– τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, με στόχο να περιοριστούν οι επιλογές των λαϊκών δυνάμεων για μακρό διάστημα. Δημιουργείται ένα επικίνδυνο συντηρητικό πλαίσιο που θα πρέπει να ανατραπεί εκ βάθρων. Η πολιτική αυτή δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή. Ο ισχυρισμός ότι όποιος επιθυμεί την ειρήνη οφείλει να προετοιμάζεται για πόλεμο, είναι ένα αντιδραστικό και παραπειστικό ιδεολόγημα. Στην πραγματικότητα, η έμφαση στους εξοπλισμούς ενισχύει τον «πειρασμό» αυτοί να χρησιμοποιηθούν. Η συγκυρία στην περιοχή έχει γίνει πραγματικά επικίνδυνη: η επιλογή της μιας «όχθης» να ενισχύσει το πολεμικό οπλοστάσιό της, θα απαντηθεί με ανάλογες επιλογές και της άλλης πλευράς.

Και δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι φιλοπόλεμες πατριδοκάπηλες φωνές που –τόσο εδώ όσο και στην Τουρκία– ζητούν να «τεσταριστεί» εδώ και τώρα ο νέος συσχετισμός δύναμης που δημιουργείται στην περιοχή. Η Αριστερά και όλες οι δυνάμεις των κοινωνικών κινημάτων οφείλουν να ανασύρουν τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού-σοσιαλιστικού ρεύματος, που απέναντι σε ανάλογους κινδύνους έθετε πάντα τα καθήκοντα της πάλης ενάντια στον πόλεμο, σε ρήξη με τις πολιτικές που αποσκοπούν στις προετοιμασίες για να νικήσει η «δική μας» πλευρά.

Η προσπάθεια των κυρίαρχων τάξεων να μεταμφιέσουν τις επιδιώξεις τους για πρωτοκαθεδρία στην περιοχή –πάντα σε συνεργασία και μέσα στο πλαίσιο ανοχής των Μεγάλων Δυνάμεων– σε πολιτική υπεράσπισης «κυριαρχικών δικαιωμάτων» που προκύπτουν, τάχα, από μονομερείς κι αυθαίρετες αναγνώσεις ενός κάποιου «Διεθνούς Δικαίου», πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους και τις λαϊκές τάξεις με μια συνειδητή επιλογή ειρήνης, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης μεταξύ όλων των λαών της περιοχής. Αυτή η επιλογή αποτελεί προϋπόθεση για να απαντηθεί ουσιαστικά το ζήτημα των κρατικών ανταγωνισμών, το ζήτημα της ενισχυμένης παρουσίας των ιμπεριαλιστικών Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά και το κοινωνικό ζήτημα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι κάθε υποτίμηση της σημασίας των εξοπλισμών, των πολεμικών συμφώνων, των «αξονικών» συμμαχιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι σοβαρό πολιτικό λάθος. Πολύ περισσότερο είναι λάθος η έγκριση πλευρών της πολιτικής του Μητσοτάκη, όπως η υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή της σύμβασης για την αγορά των Ραφάλ.

Στους αγώνες που έρχονται, κάθε συγκεκριμένο αίτημα θα πρέπει να συνδέεται με την απόρριψη των εξοπλισμών. Η πολιτική πάλη ήταν και είναι πάντα πάλη για τις προτεραιότητες στη διάθεση των δημόσιων πόρων. Ζητάμε την επείγουσα κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι τις αγορές πανάκριβων καταστρεπτικών όπλων. Υποστηρίζουμε την πολιτική ειρήνης και όχι της προετοιμασίας για πόλεμο. Προτείνουμε την ανεξάρτητη στάση της Αριστεράς σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, σε ρήξη με την πολιτική των κυρίαρχων τάξεων που παρουσιάζεται ως «εθνική πολιτική».

*Αναστασιάδης Νίκος, Βαλλιάνος Χρήστος, Βαλσαμής Σταύρος, Γαϊτάνη Ιωάννα, Γιαννούλια Κατερίνα, Δημακόπουλος Σεραφείμ, Κατσορίδας Δημήτρης, Κεφαλής Χρήστος, Κουβελάκης Στάθης, Λαβατζής Δημήτρης, Λάσκος Χρήστος, Μηλιός Γιάννης, Μπένος Αλέξης, Μπόλαρη Μαρία, Νταβανέλος Αντώνης, Παπαγεωργίου Ράνια, Παπαδάτος Δημοσθένης, Ποταμίτης Νίκος, Σαμανίδης Νίκος, Σαπουνάς Γιώργος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιστροφή στον... ελεύθερο κόσμο
Για κάθε λογικό άνθρωπο η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από παράνομη πράξη ακραίας βαρβαρότητας που οι αρχές δικαίου παραβιάζονται με τη χρήση της ισχύος.
Η επιστροφή στον... ελεύθερο κόσμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ερντογάν εναντίον πάντων»;
Λες και ο εκνευρισμός του αντιπάλου αποτελεί, από μόνος του, απόδειξη δικής μας επικράτησης ή προαναγγέλλει, άνευ άλλου τινός, την αδυναμία του.
«Ερντογάν εναντίον πάντων»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
Σε μια περίοδο γεωπολιτικής μετάβασης και, ταυτόχρονα, καπιταλιστικού μετασχηματισμού, τα σενάρια που προδιαγράφονται είναι δραματικά: μείωση παραγωγής, κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακός...
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
Είναι σαφές ότι η Δύση βρίσκεται ήδη στην γκρίζα ζώνη μεταξύ υποστήριξης της Ουκρανίας, αλλά και εμπλοκής στο πλευρό της με άγνωστη μεταβλητή το εάν, πότε και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;
Οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν σχετικά με την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή της, διότι θα επιβαρύνει ποιοτικά τη ζωή τους, όπως και των επόμενων γενεών και θα αλλάξει τον χαρακτήρα...
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας