• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 10.0°C
  0 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 6.6°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.1°C / 5.7°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -0.6°C
  1 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.2°C
  2 BF
  98%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 14.6°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.9°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 9.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 1.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.2°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 6.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  91%
DREAMSTIME

Ακρίβεια: Ο «Γολγοθάς» της μεσαίας τάξης και των επιχειρηματιών

 • A-
 • A+

Οι πρώτες επιπτώσεις του σφοδρότατου κύματος ακρίβειας που πλήττουν την ελληνική κοινωνία και συνδυάζονται με το τέταρτο κύμα του κορονοϊού, που χτυπάει την χώρα μας, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αβέβαιο οικονομικά και κοινωνικά μέλλον για την πατρίδα μας.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα και με δεδομένη την αβεβαιότητα για τον τερματισμό της πανδημίας από τα προβεβλημένα στελέχη του Μαξίμου, η παράταση της αβεβαιότητας στο κομμάτι της πανδημίας αλλά και της συνεχιζόμενης όπως φαίνεται ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες, όχι μόνο θα εξανεμίσει την πολύ μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφασίστηκε για το 2022, αλλά θα πλήξει οριζόντια και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμη εργαζομένων και νοικοκυριών.

Δεν είναι μυστικό, ότι η αύξηση των τιμών λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική κατάσταση, αφού ούτε τα εισοδήματα, ούτε τα ποσοστά απασχόλησης και φτώχειας έχουν ανακάμψει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και την επίπτωση της πανδημικής κρίσης στην οικονομία.

Είναι ενδεικτικό, ότι το 2020, το ποσοστό των πολιτών, άνω των 18 ετών, που διαβιούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής υστέρησης, διαμορφώθηκε στο 15,9%, ανακόπτοντας την τάση αποκλιμάκωσης του συγκεκριμένου δείκτη που καταγράφεται στη χώρα μας από το 2017 και μετά.

Στοιχεία από την Eurostat που αποτυπώνουν σε real time δεδομένα την αποτυχία του κυβερνητικού αφηγήματος και το πόσο απροετοίμαστη για ακόμη μια φορά «πιάστηκε» η Κυβέρνηση.

Μια Κυβέρνηση των ολίγων που δεν έχει σε καμία υπόληψη τους πολλούς μιας χώρας που έχει «πληρώσει» ήδη πολύ ακριβά τα όποια πειράματα βίαιων δημοσιονομικών προσαρμογών κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και το σύνολο της μεσαίας αστικής τάξης έχουν «βιώσει στο πετσί» τους τις αδικίες, τις υπέρμετρες και αλόγιστες αυξήσεις και φυσικά την μη δυνατότητα του να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον σε τούτη τη χώρα.

Ας μην γελιόμαστε. Τα τρία και για άλλους τέσσερα Μνημόνια που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα ναι μεν ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας άτακτης χρεωκοπίας, από την άλλη όμως εφαρμόστηκαν λάθος δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που για ακόμη μια φορά βρίσκουν «ανοχύρωτη» την χώρα μας σε εξωτερικές απειλές παγκοσμίου βεληνεκούς όπως μια διεθνής αύξηση των τιμών σε ενέργεια και φυσικά αγαθά.

Και ποια η απάντηση και σε αυτό το πρόβλημα; «Ψίχουλα» για τους πολλούς και «κλείσιμο ματιού» στους «δικούς μας», σε εκείνους που παρ’όλη την οικονομική κρίση δεν έπαψαν στιγμή να κερδίζουν και να κερδοσκοπούν εις βάρος φυσικά των πολλών, εκείνων που με μόχθο και καθημερινή εργασία προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια ολοένα και πιο δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα εν έτη 2021.

Σκέφτομαι πολλές φορές, μα δεν καταλαβαίνουν ούτε τα αυτονόητα; Και πιάνω τον εαυτό μου να απαντάει μόνος του, ότι είναι «φυσιολογικό» να μην έχουν καμία συναίσθηση της κοινωνίας και των προβλημάτων που την ταλανίζουν, όταν οι υπέρμετροι κοινοβουλευτικοί μισθοί και τα ΜΜΕ τους εξασφαλίζουν μια επίπλαστη κοινωνική πραγματικότητα εκτός τόπου και χρόνου.

Λοιπόν επειδή ως επιχειρηματίας πάντοτε μιλάω εκ πείρας και φυσικά από τη πρώτη γραμμή της «μάχης» δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτά για τα οποία παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Θεωρώ απαραίτητο η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, ενώ σε όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% οι μειώσεις να αγγίξουν έως και το 6%.

Παράλληλα, θα πρέπει να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή, εναλλακτικά, τη μη επιβολή φόρου στο προσαυξημένο ποσό που θα προκύψει από τις ανατιμήσεις.

Επιπροσθέτως, και ως επιχειρηματίας της εστίασης θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να στηρίξει εμπράκτως τον επαγγελματικό κλάδο που την στηρίζει σε φοροδοτικό και οικονομικό επίπεδο πιο πολύ από όλους τους υπόλοιπους, και να προχωρήσει στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ. Έτσι και πιο πολλά έσοδα θα είναι διαθέσιμα για τους επιχειρηματίες και η Κυβέρνηση θα δει αύξηση στα ταμεία της, καθώς με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα αυξηθούν οι διαθέσιμες εργοδοτικές εισφορές και φυσικά η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων.

Φάκελος ενέργεια. Άμεση υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης, καθώς και ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές υψηλής τάσης.

Να θυμίσουμε στον αρμόδιο Υπουργό, ότι επιχειρήσεις όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, βιοτεχνίες καταναλώνουν μεσαία τάση και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπως οι βιομηχανίες, υψηλή τάση, δηλαδή για την ώρα δεν δικαιούνται επιδότηση, καθώς αυτή προβλέπεται για τα νοικοκυριά και γενικά για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Εν κατακλείδι, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη η κατάργηση του άδικου και στα όρια της Συνταγματικότητας τέλους επιτηδεύματος, που τόσο πολύ έχει «τραυματίσει» την Ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση οικονομία.

Οφείλουν να κατανοήσουν στη Κυβέρνηση, ότι δίχως άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στο απόλυτο κενό με τον κίνδυνο των χιλιάδων λουκέτων να είναι μπροστά μας. Δώστε «ανάσες» στην Ελληνική οικονομία και στο αναπόσπαστο γρανάζι της την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι σε διαφορετική περίπτωση, μια ενδεχόμενη εξίσου αναλγησία και κωλυσιεργία θα έχει ως αρνητικό απότοκο οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις να κατεβάσουν πλέον οριστικά τα ρολά τους!

*Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι πολιτευτής με το Κίνημα Αλλαγής, μέλος στη Γραμματεία Τομέα Ναυτιλίας ΚΙΝΑΛ, επιχειρηματίας στον κλάδο της Ναυτιλίας και της Εστίασης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε όλοι μεσαία τάξη;
Η εκλογική συμπεριφορά της «μεσαίας τάξης» φαίνεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η ανάλυση της ψήφου τεκμηριώνει τον παραπάνω ισχυρισμό.
Είμαστε όλοι μεσαία τάξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ζωές. Άνθρωποι που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους, άνθρωποι που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν βασικά είδη...
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα, η νέα ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης;
Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική εξόρυξης και βαριάς εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της χώρας προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, εις βάρος όλων των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων της...
Ελλάδα, η νέα ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακρίβεια και το «στο κρανίο» του υπουργού μας
Με τέτοια οικονομική καταιγίδα -βαριά φορολογία, ανεργία, συνωμοσία ακρίβειας- αισχροκέρδειας ασύδοτων κερδοσκόπων, έχουμε ταυτόχρονα την απουσία κράτους αλλά και της όποιας αντίστασης των καταναλωτών.
Η ακρίβεια και το «στο κρανίο» του υπουργού μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει
Στην αυγή της νέας χρονιάς, οι προκλήσεις για την ελληνική και την παγκόσμια κοινότητα συνεχίζονται. Το μέτωπο της πανδημίας παραμένει ανοιχτό, η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται και γενικεύεται και ο πληθωρισμός...
Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αντινομίες της αστικής ανασυγκρότησης και το αντίπαλο δέος
Η σταθερότητα της ηγεμονίας εξασφαλίζεται όσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα επεξεργασμένος διαφορετικός τρόπος και πλαίσιο διακυβέρνησης, αναγνωρίσιμα στην κοινωνία.
Οι αντινομίες της αστικής ανασυγκρότησης και το αντίπαλο δέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας