• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.8°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.8°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.3°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 19.9°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.0°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  85%

Από το αρχείο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προγράμματα εφημερίδων του 20ού αιώνα

 • A-
 • A+

Με αφορμή τα εννέα χρόνια της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Με την έκδοση μιας εφημερίδας προσδιορίζεται από τον εκδότη ο σκοπός και το πρόγραμμά της. Σταχυολογούμε σκοπούς και προγράμματα εφημερίδων του περασμένου αιώνα από τη Λέσβο με τη μακρά παράδοση στον Τύπο.

Από τις δύο πρώτες εφημερίδες που εκδόθηκαν στη Λέσβο το 1909, ο «Μυτιληνιός» δηλώνει ότι «θα νοιάζεται και θα πονή για μόνη την πατρίδα,/ που θέλει αγάπ’ η δύστυχη κι’ άγρυπνη μάνας έννοια». Ενώ η «Σάλπιγξ», «μη φειδόμενοι ούτε δαπανών ούτε κόπων θα εργασθώμεν υπέρ των συμφερόντων της αγαπητής πατρίδος και του έθνους, κρατούντες υψηλά πάντοτε την σημαίαν του γ ε ν ι κ ο ύ κ α λ ο ύ».

Επισημαίνουν ότι θα είναι «μακράν των προσωπικών διαμαχιών ιστάμενοι υπεράνω συμφεροντιδίων χθαμαλών». Στο πρόγραμμά της αναφέρει η σύνταξη της εφημερίδας: «Γνωρίζομεν πόσον βαρύ και επίπονον είναι το έργον το οποίον αναλαμβάνομεν∙ τι θα μας στοιχίση εις μόχθους και πικρίας∙ πόσα θα συναντήσωμεν προσκόμματα εις την ακανθώδη πορείαν μας».

Το 1911 κυκλοφορεί η Λέσβος. Για αυτήν «η πολιτεία μας θα βασίζεται επί της αμεροληψίας και του δικαίου. Θα υπεραμυνώμεθα του καλού και ωφελίμου και θα καταφερώμεθα κατά πάσης αδικίας ή εκτρόπου ενεργείας.

Ουδέποτε θα καταδεχθώμεν να κατέλθωμεν επί του χθαμαλού εδάφους της προσωπικής εμπαθείας. Θα ελέγχωμεν αυστηρότατα τας πράξεις και θα σεβώμεθα τα πρόσωπα. Ο τύπος άλλως τε δεν ανήκει εις ορισμένα άτομα. Ο τύπος ανήκει εις τον Λαόν».

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο «Λαϊκός Αγών». Οι εκδότες γράφουν «ευελπιστούμεν ότι θέλομεν ούτω τύχη της δεούσης εκτιμήσεως παρά των εν τη φίλη πατρίδι λαϊκών ιδία τάξεων, των οποίων τα συμφέροντα θα εξυπηρετήση ο "Λαϊκός Αγών"».

Ο «Ελεύθερος Λόγος» (1916), με διευθυντές τους Στράτη Μυριβήλη και Μανώλη Βάλλη, επιθυμεί «να σταδιοδρομήση με την ανεξαρτησίαν του φρονήματος και την παρρησίαν της γνώμης». Δεν ενδιαφέρεται για κέρδη. «Πληρούμεν την ανάγκην αυτήν χωρίς κανένα κερδοσκοπικόν υπολογισμόν, αποβλέποντες εις την εξυπηρέτησιν, και μόνην αυτήν, των εθνικών και τοπικών συμφερόντων», αλλά διευκρινίζει ότι θα συμπορευτεί «με τας αρχάς του Φιλελευθέρου Κόμματος». Ετσι και έπραξε· ήταν φιλοβενιζελική εφημερίδα όπως και οι περισσότερες εφημερίδες της Λέσβου, εκτός δύο-τριών φύλλων.

Η «Καμπάνα» (1923), του Μυριβήλη, εκδίδεται «γιατί κάθε άλλη εφημερίδα είναι δεμένη λίγο πολύ με υποχρεώσεις κομματικές, συμφεροντολογικές, πολιτικές, οικονομικές, ακόμα και αισθηματικές και ότι αυτοί οι δεσμοί είναι τόσοι φραγμοί και τόσες αρνήσεις για τη δουλιά που θέλουμε να δείξουμε». «Είμαστε έξω από όλα τα κόμματα, ανεξάρτητοι ηθικώς και ελεύθεροι συνειδησιακώς. Γιατί σε κανενός τις βρωμιές δεν έχουμε ανεκατευτή». Και το σημαντικότερο: «Είμαστε ο λαός που πληρώνει, και θέλουμε νάμαστε ο λαός που ρωτά και δικάζει».

Ο «Ταχυδρόμος» (1925), των Στράτη Μυριβήλη και Θείελπη Λευκία, δηλώνει «ότι εμφανίζεται ανάλογος προς τας αρίστας προσδοκίας του Λεσβιακού κοινού, το οποίον με τόσην ανυπομονησίαν τον επερίμενε». Επίσης «είνε απολύτως αναγκαίον εις το κάθε τι να εκδηλούται πρωτίστως η θέλησις του τόπου, και με τρόπον έγκυρον. Ο τύπος είνε προωρισμένος να υποκινεί την πρωτοβουλίαν αυτήν και να την διερμηνεύει εγκύρως».

Οταν εκδίδεται ο «Τρίβολος» (1931), από τον Στρατή Παπανικόλα, διαπιστώνει ότι στον τύπο «απάνου απ’ τα κοινά έχουν τεθεί τα ατομικά και τα κομματικά συμφέροντα. Η συνείδηση έγινε τόπι ελαστικό∙ και η αυθάδικη περιφρόνηση της Κοινής γνώμης από μέρος μερικών ισχυρών παραγόντων έχει περάσει τα όρια του ανεκτού».

Κι ενώ «Το Φως» (1934) δηλώνει ότι «θα προσπαθήσωμεν να αποφύγωμεν τας ακρότητας επί των πολιτικών ζητημάτων», είναι η μοναδική φιλογερμανική-ναζιστική εφημερίδα που κυκλοφορούσε στα χρόνια της Κατοχής στη Λέσβο!

Περίπου εκατό χρόνια μετά «Η Εφημερίδα των Συντακτών» βαδίζει στα χνάρια των καλών λεσβιακών εφημερίδων. Υπερασπίζεται το δίκιο των πολιτών, είναι ανεξάρτητη και κυρίως «μοναδικοί εργοδότες [είναι] οι αναγνώστες μας».

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ιστορικοί» και «γενίτσαροι»
Οταν γράφαμε για εναγώνια αναζήτηση «ανθελλήνων αριστερών ιστορικών» από το «Πρώτο Θέμα» και τη επίδειξη αγραμματοσύνης που χαρακτήρισε την προσπάθεια σπίλωσης του πανεπιστημιακού Χ. Αθανασιάδη, δεν είχαμε την...
«Ιστορικοί» και «γενίτσαροι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοσιογραφία, ύμνοι και σιωπή
Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει πολύ κυβερνητικό και επιχειρηματικό χρήμα, το οποίο έκανε πολλούς δημοσιογράφους και εφημερίδες να ξεχάσουν την αποστολή τους. Υμνούν κατά κόρον την κυβέρνηση, σιωπούν για τα...
Δημοσιογραφία, ύμνοι και σιωπή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψυχή της δημοσίευσης
O τακτικός οβολός σε μέσα ενημέρωσης που θα εγγυώνται την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και τη δημιουργία αληθινών κοινοτήτων συλλογικής ανταλλαγής και επεξεργασίας πληροφοριών και ιδεών επανέρχεται...
Η ψυχή της δημοσίευσης
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Τίτλοι που έγραψαν Ιστορία
Τα πρωτεία, αναμφισβήτητα, κρατάει η «Βραδυνή». Αύγουστος 1965. Ο Παπανδρέου έχει παραιτηθεί· ακριβέστερα, τον έχει… παραιτήσει, στις 15 Ιουλίου, ο βασιλιάς με βασιλικό (αυλικό) πραξικόπημα.
Τίτλοι που έγραψαν Ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καταστροφές, απ’ την «καμάδα» στις φωτιές
Αναρωτιόμαστε πώς θα είναι η ζωή μετά τις φωτιές, πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, ποιο το μέλλον του τόπου, ειδικά της Εύβοιας. Γιατί οι δύο καταστροφές, της Λέσβου του 1850 και της Εύβοιας του 2021, είναι...
Καταστροφές, απ’ την «καμάδα» στις φωτιές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυστοπική κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα πλήττει συνταγματικά δικαιώματα
Η χώρα μας «ορμπανοποιείται» με ταχείς ρυθμούς. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, ήρθε ως συνέχεια μιας μακράς πορείας χειραγώγησης της πληροφόρησης.
Η δυστοπική κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα πλήττει συνταγματικά δικαιώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας