• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 30.9°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.2°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.5°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 28.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 32.1°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτέλους, κανόνες για το Facebook!

 • A-
 • A+

To Facebook άλλαξε όνομα σε ΜΕΤΑ, το μείζον όμως θέμα που αφορά στη λειτουργία του παραμένει: θα υπάρχουν κανόνες για τη ρύθμιση τού τι επιτρέπεται και τι όχι να «ανεβαίνει», ή υποχρεωτικά να «κατεβαίνει» στην πλατφόρμα του; Ποιος θα θέτει τους κανόνες αυτούς; Και, εξίσου σημαντικό, ποιο όργανο θα φροντίζει για την εφαρμογή τους; Διαμορφώνεται ήδη συναίνεση, τόσο σε επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι η δημόσια σφαίρα πρέπει να είναι αντικείμενο δημόσιας ρύθμισης και όχι αυθαίρετων αποφάσεων κάθε μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Μόνον έτσι μπορεί να συνδυαστεί η ανάγκη να περιοριστούν ο λόγος μίσους ή τα fake news με την προστασία της ελευθερίας έκφρασης, ρυθμιστής της οποίας δεν μπορεί να είναι μια ιδιωτική πολυεθνική εταιρεία.

Παρά την ιδιωτική φύση τους, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν οιονεί μονοπώλια που όσο αφήνονται μόνα τους να διαμορφώνουν τη δημόσια σφαίρα, αποκτούν δυσανάλογη δύναμη, επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Η ανάγκη δημόσιας ρύθμισης και ελέγχου τους επιβάλλεται τόσο από τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 10) και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (άρθρο 11), που προστατεύουν την ελευθερία έκφρασης, όσο και από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 14, άρθρο, 5 παρ. 1), που «τριτενεργούν», δεσμεύουν δηλαδή και τους ιδιώτες, όχι μόνον το κράτος.

Χθες δικάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας -και ουσιαστικά για δεύτερη στην Ευρώπη- αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας από τέσσερις δημοσιογράφους των οποίων οι αναρτήσεις απαγορεύτηκαν με μονομερείς αποφάσεις του Facebook. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες περιπτώσεις λογοκρισίας που εκδηλώθηκαν κυρίως την περασμένη άνοιξη. Μολονότι τίποτα παράνομο ή προκλητικό δεν περιελάμβαναν οι αναρτήσεις αυτές, η εταιρεία, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς αιτιολογία και χωρίς να δώσει τη δυνατότητα να διατυπωθούν προηγουμένως αντιρρήσεις, προχώρησε στην παράνομη και αυθαίρετη αφαίρεσή τους, επιβάλλοντας μάλιστα και πρόσθετους περιορισμούς αποκλεισμού από την πλατφόρμα ως «ποινή», περιορίζοντας έτσι βάναυσα την ελευθερία διάδοσής τους. Ενδεικτικά, μία από τις αναρτήσεις αυτές είχε ως εξής: «Ας τα κλείσουμε όλα να πάρουμε τα βουνά και να ζητήσουμε εξιλέωση ως κοινωνία. Ασθενής με κορωνοϊό σηκώθηκε τη νύχτα και αποσύνδεσε άλλο ασθενή διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ. Και ο άλλος πέθανε. Συνέβη στον Ερυθρό».

Η ανάρτηση αυτή, και όλες οι άλλες των αιτούντων, ούτε fake news ήταν, ούτε λόγος μίσους, ούτε παρακινούσαν σε παράνομες πράξεις. Ηλεκτρονική επικοινωνία που επιχείρησαν οι δημοσιογράφοι με την εταιρεία, ζητώντας επαναξιολόγηση των απαγορεύσεων, έμεινε αναπάντητη. Ουσιαστικά χωρίς ανταπόκριση, πέραν μιας αόριστης απάντησης, έμεινε και σχετικό αίτημα της ΕΣΗΕΑ, που ζήτησε εξηγήσεις από την εταιρεία, λόγω του πλήθους των φαινομένων λογοκρισίας που αφορούσαν λογαριασμούς μελών της.

Ηδη υπάρχει μια σχετική καταδίκη της Facebook σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων της 11ης Ιουνίου 2019 «Spoleczna Inicjatywa Narkopolityki (SIN) v. Facebook Ireland», το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βαρσοβίας απαγόρευσε στην αντίδικο να αφαιρεί σελίδες της πολωνικής ΜΚΟ με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Κοινωνίας των Πολιτών για μια Πολιτική Ναρκωτικών» («SIN») στο Facebook και το Instagram, καθώς και να αποκλείει σχετικές αναρτήσεις στο μέλλον. Ηρθε η ώρα να υπάρξουν δημοκρατικοί κανόνες σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

* Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να αποφύγουμε το τέλμα στην εξωτερική πολιτική
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η ανάγκη της Τουρκίας να εξασφαλίσει ομαλό πολιτικό περιβάλλον σχέσεων με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενόψει των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας...
Να αποφύγουμε το τέλμα στην εξωτερική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν ξέρω τη μύτη σου!
Τα rapid tests και η αντιμετώπιση των πολιτών από επαγγελματία φαρμακοποιό με την πανδημία να είναι ακόμη στο προσκήνιο.
Δεν ξέρω τη μύτη σου!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πασχαλιάτικη ψευδαίσθηση
Θα μπορούσε να είναι λογοτεχνική περιγραφή: Εκατοντάδες άνθρωποι στριμωγμένοι στο σαλόνι του καραβιού που τους μεταφέρει σε ένα νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα.
Πασχαλιάτικη ψευδαίσθηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει ότι οι πολίτες καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα τους που κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν καθημερινά σχετικά με την πανδημία.
Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στα ύψη ο κορονοϊός το 2022
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό και των τεστ για τον ιό το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία ολόκληρου του έτους 2021.
Στα ύψη ο κορονοϊός το 2022
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πληθωρισμός και παγκοσμιοποίηση
Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψαν το καλοστημένο αφήγημα της συλλογικής ευημερίας, καθώς αποκάλυψαν ότι ο αξιακός κώδικας της παγκοσμιοποίησης αναγνωρίζει μόνο την... ισχύ. Τι είναι άλλωστε ο...
Πληθωρισμός και παγκοσμιοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας