• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.7°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.8°C / 1.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 5.3°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 6.6°C
  8 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  7 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.0°C / 0.5°C
  3 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  51%
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Μια ταξική κριτική

 • A-
 • A+

Στο πλαίσιο του ξεπεράσματος της εκτατικής οικονομικής ανάπτυξης λόγω της υπαγωγής της επιστήμης ως άμεσης παραγωγικής δύναμης (βιολογικοποίηση της παραγωγής, machine learning, artificial intelligence, 5G, automation, 3D printers) σε συνδυασμό με τον κεντρικό σχεδιασμό, η Κίνα εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο οικονομικής προόδου. Το στάδιο αυτό δεν είναι άλλο από την εντατική οικονομική ανάπτυξη.

Ετσι η Κίνα οδηγείται νομοτελειακώς από μια χώρα χαμηλής παραγωγικότητας και οργανικής σύνθεσης κεφαλαίου σε πρώτη βιομηχανική δύναμη παγκοσμίως εξοβελίζοντας από το βάθρο τον παραδοσιακά αποκαλούμενο δυτικό κόσμο.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως η κύρια τάση που δημιουργείται λόγω των παραπάνω γεγονότων είναι ότι η Κίνα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα μπορεί να ανατρέψει το εις βάρος της μέχρι τώρα ισοζύγιο στρατιωτικών δυνάμεων σε σχέση με τον δυτικό κόσμο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η δυνατότητα να μπορεί να αλλάξει πρακτικά το παγκόσμιο status quo, το οποίο έχει διαμορφωθεί ύστερα από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μετέπειτα κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Οι παραπάνω αιτίες είχαν ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επαναπροσδιορίσουν τους στρατηγικούς τους στόχους αδιάφορα με το ποιος βρίσκεται αυτή τη χρονική στιγμή στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας (Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί). Ως απόρροια των νέων στρατηγικών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ επήλθε και η στρατηγική αναδιάταξη των δυνάμεών τους από τη Μέση Ανατολή προς τον Ινδο-Ειρηνικό, αφήνοντας «ένα κενό» –από τη σκοπιά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων– οικονομικής και πολιτικής εκμετάλλευσης του ήδη πολύπαθου αραβικού κόσμου.

Από τη μια μεριά το «κενό» αυτό θέλει να το καλύψει η Γαλλία εκπροσωπώντας το ευρωπαϊκό κεφάλαιο το οποίο ψάχνει τη σχετική του αυτονομία από το παραδοσιακό αγγλοσαξονικό ξαδελφάκι του. Αυτή η «ευρωπαϊκή εκπροσώπηση» δεν πρέπει να κατανοείται γραμμικά αλλά ως μια τάση με πολλές αντιθέσεις στο εσωτερικό της όπως αυτή του γερμανικού με το γαλλικό κεφάλαιο. Από την άλλη μεριά βρίσκονται κυρίως η Τουρκία και η Ρωσία, οι οποίες βλέπουν τον ρόλο τους στη Μέση Ανατολή να αναβαθμίζεται μετά τη μερική αποχώρηση των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των παραπάνω αιτιών μπορεί να κατανοηθεί νηφάλια η ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία καθιστά την Ελλάδα επιτομή του δόρατος των γαλλικών συμφερόντων στον αραβικό κόσμο και στην υποσαχάρια Αφρική. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε έναν proxy-war (πόλεμος δι’ αντιπροσώπων) στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ και της Μέσης Ανατολής. Γίνεται επομένως σαφές πως η ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αληθινά συμφέροντα του εργαζόμενου λαού σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες που αυτή αφορά.

Ετσι από τους παραπάνω όρους γεννάται η αναγκαιότητα ένωσης και οργάνωσης των εργαζομένων όλων των χωρών τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια που γίνονται εις βάρος τους και στη συνέχεια να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα τα οποία συμπίπτουν με τις αληθινές ανάγκες ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ισως εδώ ταιριάζουν καλύτερα τα λόγια του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, για τη δράση του εργαζόμενου λαού: «Αδέρφια Ελληνες, υπάρχουν δύο Τουρκίες και δύο Ελλάδες. Η αληθινή και η ψεύτικη. [...] Η μια είναι η Ελλάδα του Μπελογιάννη και των χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών που υποφέρουν στις φυλακές. Η πατρίδα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Ελλάδα. Είναι η Τουρκία με τους χιλιάδες Τούρκους πατριώτες που σαπίζουν στα μπουντρούμια. Η Τουρκία του τουρκικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Τουρκία. [...].»

*πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 01/11/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γαλλικό ΥΠΕΞ σε Euractiv: Η αμυντική συμφωνία με την Αθήνα δεν περιλαμβάνει ΑΟΖ
Η συμφωνία εστιάζει μόνο στην επικράτεια - δηλαδή σε έδαφος και χωρικά ύδατα - διευκρινίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euractiv.
Γαλλικό ΥΠΕΞ σε Euractiv: Η αμυντική συμφωνία με την Αθήνα δεν περιλαμβάνει ΑΟΖ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eνα καινούργιο όνομα με μεγάλες συνέπειες
Η αμυντική συμφωνία AUKUS ήδη χαρακτηρίζεται ως αλλαγή παραδείγματος, στρατηγικά και πολιτικά ● Η αντιπαράθεση με την Κίνα αποκτά πλέον συγκεκριμένα στρατιωτικά χαρακτηριστικά, ενώ διαμορφώνεται ξανά ένα...
Eνα καινούργιο όνομα με μεγάλες συνέπειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άξονας των… αταίριαστων
Με αφορμή τη Σύνοδο κορυφής στην Κορσική επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η αδυναμία διαμόρφωσης κοινού παρονομαστή σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής των γαλλογερμανικών σχέσεων από το 1950 μέχρι και...
Ο άξονας των… αταίριαστων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χαμένο πρωτείο της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής (ΙΙ)
Η σοσιαλδημοκρατία δεν δυσκολεύεται να πείσει τους προοδευτικούς, φιλελεύθερους, «διεθνοποιημένους» ψηφοφόρους του λευκού κολάρου· αυτό που έχει απολέσει είναι η στήριξη του κόσμου της εργασίας, είτε είναι...
Το χαμένο πρωτείο της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής (ΙΙ)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερήμην της Ευρώπης
Κάθε μέρα που περνά γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές ότι Μπάιντεν και Πούτιν επωφελούνται από την εμπλοκή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που έχει βραχυκυκλώσει την όποια δυναμική χειραφέτησης, και προωθούν μια...
Ερήμην της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπορεί, άραγε, το έντυπο να περάσει στην αντεπίθεση;
Βρισκόμαστε αναφανδόν στο πιο κομβικό χωροχρονικό σημείο, στο οποίο «όλα είναι στο τραπέζι»: από το οριστικό σβήσιμο μέχρι την προοπτική της επιβίωσης.
Μπορεί, άραγε, το έντυπο να περάσει στην αντεπίθεση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας