• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.5°C
  4 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.0°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 7.1°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 15.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  6 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  3 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.8°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  1 BF
  95%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ζωοδότης Ηλιος… απειλεί;

 • A-
 • A+

Ηλιακοί άνεμοι, ηλιακές καταιγίδες και τα φαινόμενα που προκαλούν υπήρχαν ανέκαθεν η χαρά της παρατήρησης μικρών και μεγάλων που με κομμένη την ανάσα και ειδικά προστατευτικά γυαλιά παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα.

Η είδηση ήρθε από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA. Ο Ηλιος εξέπεμψε μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη 28/10/2021.

Η ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ιρβάιν, Saugeethe Abdu Jyothi, είχε προβλέψει ότι μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπλακ άουτ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλίμονό μας, η καθημερινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη σχετίζεται μ’ αυτά. Μια γεωμαγνητική καταιγίδα τον Μάιο του 1921 ήταν το τελευταίο μεγάλο ηλιακό γεγονός, το οποίο έβλαψε τότε σοβαρά τα τηλεγραφικά συστήματα. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει.

Διακόσιοι τουλάχιστον επικοινωνιακοί δορυφόροι βρίσκονται σήμερα σε γεωσύγχρονη τροχιά και μια μεγάλη μαγνητική καταιγίδα θα αύξανε σημαντικά την ταχύτητα των επερχόμενων ηλεκτρονίων, πρωτονίων και ιόντων που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τους δορυφόρους αυτούς και να βραχυκυκλώσουν τα ηλεκτρονικά τους κυκλώματα, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας.

Εκτός αυτού, η καταιγίδα αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει σύννεφα μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλεθρο στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν μεγάλο μέρος του διασυνδεδεμένου διαδικτυακού μας κόσμου.

Και ενώ στην περίπτωση των πλανητών Αφροδίτη και Αρη η επίδραση του ηλιακού ανέμου πάνω στην επιφάνεια και την ατμόσφαιρά τους είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απογύμνωσή τους από τα τεράστια αποθέματα νερού που είχαν, στη Γη μας η καταστροφική αυτή συνέπεια έχει αποφευχθεί χάρη στην ύπαρξη της γήινης μαγνητόσφαιρας η οποία λειτουργεί σαν ασπίδα ενάντια στον ηλιακό άνεμο και τα φορτισμένα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον Ηλιο.

Τα αποκρουόμενα φορτισμένα σωματίδια από την γήινη μαγνητόσφαιρα κατευθύνονται προς τους μαγνητικούς πόλους όπου αιχμαλωτίζονται και εξαναγκάζονται να μεταπηδάνε από τη μια πολική περιοχή στην άλλη επιταχυνόμενα συγχρόνως σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός.

Η αλληλεπίδραση αυτή του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι ο λόγος για την εμφάνιση του ωραιότερου από τα παιχνίδια της φύσης, όταν σχηματίζουν τις μυστηριώδεις φωτεινές παραστάσεις που αποτελούν το βόρειο και νότιο Σέλας. Αναμένοντας να εκδηλωθεί πλήρως το φαινόμενο, παρακολουθούμε κι εμείς με έντονη αγωνία τα αποτελέσματά του και την επίδραση που θα έχει στη Γη.

*συγγραφέας-φυσικός


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 01/11/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πληθωρισμός, το «φιλότιμο» και η «καλή καρδιά»
Tο «καλάθι του νοικοκυριού» που παρουσιαζόταν ως «σωσίβιο» υποβιβάζεται σε μία από τις πολλές συνιστώσες μίας ενιαίας και συμπαγούς πολιτικής αντίληψης, που βασίζεται στην παραπλάνηση, στη χάλκευση και στην...
Ο πληθωρισμός, το «φιλότιμο» και η «καλή καρδιά»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πεταλούδα του Κιέβου γεννά κέρδη στη Μέση Ανατολή
Οι ισοπεδωτικές επιδράσεις του πολέμου στην οικονομία του Λιβάνου επιδεινώνουν την ήδη άσχημη πορεία της, καθώς ο πληθωρισμός κάλπαζε ήδη πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πεταλούδα του Κιέβου γεννά κέρδη στη Μέση Ανατολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανατροπή στη Μέση Ανατολή
Η σύγκλιση των θέσεων Λιβάνου-Ισραήλ είναι μια δυναμική εκκίνηση μιας ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ να αξιοποιηθεί ο υποθαλάσσιος ενεργειακός πλούτος της περιοχής ως καταλύτης για συνολική σταθεροποίηση.
Ανατροπή στη Μέση Ανατολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση
Το γαλλογερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο Bruegel υπολόγισε προ ημερών ότι με βάση τα εθνικά σχέδια στήριξης των οικονομιών που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της...
Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους
Η εξοικονόμηση ή καλύτερα η συνετή χρήση ενέργειας είναι ένα από τα διαρκή αιτήματα για την αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων εδώ και δεκαετίες. Επρεπε να έχει εφαρμοστεί...
Εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας