• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.9°C / 23.5°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 22.2°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.8°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 19.0°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.2°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το DNA ως πολυεργαλείο αυθαιρεσίας

 • A-
 • A+

Η συζήτηση για τη λήψη, ανάλυση και την αποδεικτική ισχύ του DNA στην ποινική δίκη βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα από το 2001 όταν και εισήχθη το άρθρο 200Α στον ΚΠΔ με τίτλο «Ανάλυση DNA» (Ν. 2928/2001).

Παρά τις επανειλημμένες αλλαγές και τροποποιήσεις, ουδέποτε ο νομοθέτης θέλησε να θέσει σαφείς κανόνες και όρια στη διαδικασία λήψης, ανάλυσης και αποδεικτικής χρήσης του DNA, αφήνοντας εσκεμμένα μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στις αρμόδιες εισαγγελικές, ανακριτικές και αστυνομικές αρχές, τα οποία όμως λειτουργούσαν και συνεχίζουν να λειτουργούν σε βάρος του υπόπτου ή του κατηγορουμένου.

Η απόφαση 1/2017 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου διαμόρφωσε ένα πλαίσιο που προστατεύει -έστω σε κάποιο βαθμό- τα υπερασπιστικά δικαιώματα και το τεκμήριο αθωότητας, ωστόσο υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις όπου το πλαίσιο αυτό αγνοείται επιδεικτικά. Ενδεικτικά αναφέρεται η άρνηση παροχής προθεσμίας για διορισμό τεχνικού συμβούλου αν και είναι υποχρεωτική, ο υποβιβασμός της λήψης DNA σε μη ιατρική πράξη, η χρήση βίας κατά τη λήψη, οι αναιτιολόγητες εισαγγελικές διατάξεις και άλλα.

H προτεινόμενη τροποποίηση του άρ. 201 ΚΠΔ, με το άρθρο 110 του Σχεδίου Νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την 1/2017 ΟλΑΠ και εφόσον μείνει ως έχει θα αποτελέσει μνημείο αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη τροποποίηση του 201 ΚΠΔ εξαιρούνται τα αυτόφωρα αδικήματα από τις διατάξεις των άρθρων 204-208 ΚΠΔ. Δηλαδή στα εγκλήματα που χαρακτηρίζονται ως αυτόφωρα και στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα αδικήματα που τελούνται στα πλαίσια των άρθρων 187 και 187Α ΠΚ, δεν θα υπάρχει υποχρέωση εύλογης προθεσμίας ώστε ο κατηγορούμενος να διορίσει τεχνικό σύμβουλο και ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να παρίσταται σε όλη τη διαδικασία (και στη λήψη), να λαμβάνει αντίγραφα, να συντάσσει έκθεση κ.λπ.

Με δεδομένο ότι η έγκυρη ανάλυση DNA προϋποθέτει έγκυρη λήψη, καθίσταται προφανές ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εχέγγυο αξιοπιστίας της διαδικασίας, θα παραβιάζονται ευθέως τα σχετικά δικαιώματα του κατηγορουμένου και το τεκμήριο αθωότητας και πλέον η αστυνομία θα μπορεί -νομότυπα πια- να συνεχίσει να διεξάγει τις σχετικές διαδικασίες όπου και όπως θέλει.

Η αιτιολόγηση ότι η προθεσμία για διορισμό συμβούλου θα αποτρέψει την ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης στην αυτόφωρη διαδικασία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή, αφού είναι γνωστό ότι η ανάλυση DNA στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών δεν ολοκληρώνεται εντός των ορίων του αυτοφώρου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκθέσεις DNA εμφανίζονται, ως διά μαγείας, πολλά χρόνια μετά την προανακριτική διαδικασία, αφού δεν υπάρχει καμία οριοθέτηση του χρόνου διεξαγωγής της ανάλυσης.

Δυστυχώς, 20 χρόνια μετά την εισαγωγή της ανάλυσης DNA στην ποινική δικαιοσύνη, ο νομοθέτης τάσσεται ευθέως κατά του εκσυγχρονισμού και της διασφάλισης της αξιοπιστίας της διαδικασίας λήψης και ανάλυσης, με σεβασμό στα δικαιώματα του κατηγορουμένου και στο τεκμήριο αθωότητας. Βεβαίως πρέπει να τονιστεί ότι η επιλογή αυτή ταυτίζεται απολύτως με το γενικό πνεύμα των περισσότερων των τροποποιήσεων του Π.Κ. και του ΚΠΔ, οι οποίες μόνο ως οπισθοδρομικές, επικοινωνιακού χαρακτήρα και ακραία τιμωρητικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

*δικηγόρος Αθηνών


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 101/11/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μικρά αλλά σημαντικά βήματα για την ταυτότητα φύλου
Η νομική διαδικασία διόρθωσης του φύλου είναι σήμερα απλοποιημένη, με την έννοια ότι δεν απαιτούνται πλέον δαπανηρές ιατρικές επεμβάσεις του προσώπου για τη διόρθωση των επίσημων εγγράφων του.
Μικρά αλλά σημαντικά βήματα για την ταυτότητα φύλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τον Παπαδόπουλο στον Πούτιν
Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να κάνει σωστά και αντικειμενικά τη δουλειά του «με το πιστόλι στον κρόταφο» και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θέλει να παραδώσει δημοσιογράφο του σε συστήματα Δικαιοσύνης όπως...
Από τον Παπαδόπουλο στον Πούτιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακόμη ένας Αλβανός δολοφόνος στα ελληνικά ΜΜΕ
Η συζήτηση για την εθνικότητα του δράστη στην οπαδική δολοφονία της Θεσσαλονίκης έρχεται πολύ λίγο καιρό μετά το σχόλιο του Ευαγγελάτου («τι πιο σύνηθες από έναν Αλβανό με όπλο»).
Ακόμη ένας Αλβανός δολοφόνος στα ελληνικά ΜΜΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Διαμαρτυρίες» της νομοθετικής λειτουργίας
Η νομοθετική λειτουργία αποτελεί και είναι πράγματι κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτισμού, υψίστη θεσμική λειτουργική δραστηριότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
«Διαμαρτυρίες» της νομοθετικής λειτουργίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια Λυδία
... να προσέχεις μικρούλα μου. Στην ερώτηση «τι θα γίνεις σαν μεγαλώσεις», μόνο εσύ να απαντάς για σένα. Ναι; Δεν είσαι η εικόνα τους. Ούτε καν η δική σου.
Για μια Λυδία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πιο διάσημος Μπάμπης του ελλαδικού χώρου
Mάλλον πρόκειται για έναν άνθρωπο που βάδισε στα (ασφαλή) χνάρια ενός (επισφαλούς) σχεδιασμού. Έπαιξε τα ρέστα του, αλλά δεν του βγήκε, ως προς το κομβικό ζήτημα της σύλληψής του ή μη.
Ο πιο διάσημος Μπάμπης του ελλαδικού χώρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας