• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 33.4°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.4°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.6°C / 36.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.7°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  45%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, με υπογραφή Μητσοτάκη»

 • A-
 • A+

Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ανατιμήσεις, με περισσότερα από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης να παίρνουν τρομακτική αύξηση τιμών, με ό.τι αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού. Υπέρογκες αυξήσεις, ακόμα και 50% πάνω, έγιναν ήδη αισθητές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου πραγματοποιείται ακριβότερα, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Μπορεί το κύμα ακρίβειας να αφορά την παγκόσμια οικονομία, ουδείς όμως μπορεί να παραβλέψει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με μια ανυπέρβλητη απάθεια, λειτουργεί απλά ως παρατηρητής στις διεθνείς και πολύ περισσότερο εθνικές εξελίξεις. Με μαθηματική ακρίβεια, αν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υλοποιηθούν αντισταθμιστικές πολιτικές για την ακρίβεια, θα δημιουργηθούν πιεστικές συνθήκες για κάθε δραστηριότητα, για κάθε φυσικό πρόσωπο.

Η κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί εύκολα διαχειρίσιμη για οικογένειες, οι οποίες ήδη εξοικονομούν πολύ οριακά τα προς το ζην. Θα μειωθεί η κατανάλωση και η πλειονότητα των νοικοκυριών θα βρεθεί αντιμέτωπη με φτωχοποίηση, αδυνατώντας να ανταποκριθεί όχι μόνο απέναντι σε υποχρεώσεις, αλλά πλέον απέναντι στον βιοπορισμό της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, εξαπάτησε ακόμα μια φορά τον ελληνικό λαό, εξαγγέλλοντας ένα πρόγραμμα επιδότησης ύψους 150 εκατομμυρίων. Την ίδια ακριβώς στιγμή, η επιβάρυνση από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος υπολογίζεται, μέχρι την άνοιξη, να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ – έκανε δηλαδή μια τρύπα στο νερό.

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών της ενέργειας αύξησε το κόστος παραγωγής, το οποίο, απουσία ευρωπαϊκών πολιτικών, μετακυλίεται στους καταναλωτες. Η Ε.Ε., αντιλαμβανόμενη αυτό το έλλειμμα, βρίσκεται σε διαδικασίες κατάρτισης συνολικών πολιτικών αντισταθμιστικών μέτρων. Δυστυχώς, αν και προτείνεται μείωση φορολογίας, η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις εξαγγελίες της ΔΕΘ για συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και δηλώνει κάθετα ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα.

Εχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια κυβέρνηση, η οποία εμπαίζει τους καταναλωτές, αφού επιλέγει για την αύξηση του κόστους της μεγαβατώρας, η οποία από τον προηγούμενο μήνα έφτασε το 70%, να «επιδοτήσει» κάθε λογαριασμό, ανεξαρτήτως κατανάλωσης και αυξήσεων, με το πάγιο ποσό των 18 ευρώ. Ταυτόχρονα, δεν παρεμβαίνει στη ρίζα του κακού, δηλαδή στην εξάλειψη αντί της επαναφοράς των golden boys στη ΔΕΗ, με τις υπέρογκες αμοιβές τους, στο «σπάσιμο» των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά ενέργειας αντί της επιδότησης των κερδών των εταιρειών ενέργειας, στην εξυγίανση του κεντρικού τομέα ενέργειας της κοινωνίας αντί του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Τις ιδεοληψίες του κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να τις πληρώσει πάλι η κοινωνία. Ιδεοληψίες που πηγάζουν από τον ανταγωνισμό και τα ιδιωτικά συμφέροντα, ιδεοληψίες που εγκαταλείπουν απροστάτευτη και εκτεθειμένη την κοινωνική πλειονότητα και δεν περιλαμβάνουν ούτε κατά διάνοια την αύξηση του κατώτατου μισθού, γεγονός που θα ενίσχυε κατά πολύ τα εισοδήματα των πολιτών, θωρακίζοντάς τους απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις.

Ο εγωισμός του κ. Μητσοτάκη δεν τον αφήνει να λάβει υπόψη του φυσικά ούτε τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων για όσο διαρκεί το κύμα της ακρίβειας, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, παρέμβαση της ΡΑΕ για να μη λειτουργούν καρτέλ, ρύθμιση με διαγραφή μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, πρακτικές που αποτελούν μια ενεργητική πολιτική απέναντι στην ακρίβεια.

Κατά συνέπεια, αντιλαμβανόμαστε ότι το κύμα ανατιμήσεων και οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται δεν οφείλονται μόνο στην παγκόσμια αύξηση των τιμών. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει τα μάτια και να αποστασιοποιηθεί από την κοινωνία, παρότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Πώς αλλιώς να εξηγήσει η κοινή λογική ότι, σε καιρό αύξησης των τιμών της ενέργειας, ξεπουλά το μοναδικό εργαλείο άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής, 71 χρόνια μετά την ίδρυσή του, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου;

Ελπίζουμε οι φόβοι μας για μόνιμες συνέπειες να διαψευστούν.

* Bουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας και η αναποτελεσματική αντιμετώπισή της
Η μάχη για την αναχαίτιση των ενεργειακών αυξήσεων πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός στρατηγικού σχεδίου. Διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, αναπόφευκτα θα φέρει κοινωνικές...
Οι αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας και η αναποτελεσματική αντιμετώπισή της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο έλεος της ακρίβειας
Οταν πριν από τρία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, υποσχόταν συν τοις άλλοις έναν πιο γαλανό ουρανό. Δεν μας διευκρίνισε, όμως, ότι ο γαλανός αυτός ουρανός θα μας βρει κατακέφαλα με...
Στο έλεος της ακρίβειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός της αποτυχίας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να ηθικοποιήσει τα δεινά που υφίσταται σήμερα η ελληνική κοινωνία, φροντίζοντας ταυτόχρονα να αποκρύπτει την ιστορία και τους υπαρκτούς κινδύνους που...
Ο λογαριασμός της αποτυχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
«Γράψε γιε μ’ στουν πρωθυπουργό, συ που γράφ’ς στις εφημερίδες, γιατί δεν πήρα κι ’γώ τα 200 ευρώ;», μου είπε η πεθερά μου. Μαζί μ’ αυτήν δεν πήραν το επίδομα κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι σε...
Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βλέποντας τις κρίσεις να περνούν
Αυτό που βιώνουν οι πολίτες δεν είναι απότοκο μιας υποτιθέμενης «τεχνοκρατικής κυβέρνησης» σαν αυτή που διαφήμιζε ο πρωθυπουργός το 2019. Είναι ένα σύστημα νέων «τεχνικών διακυβέρνησης», σε πλήρη ρήξη με την...
Βλέποντας τις κρίσεις να περνούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας