Εικονογράφος-θρύλος της αμερικανικής σχολής, με σπουδαία πορεία στον χώρο. Με τα πάνω από 1.200 εξώφυλλα pulp μυθιστορημάτων που άφησε πίσω του, 40 κινηματογραφικές αφίσες και χιλιάδες εικονογραφήσεις για περιοδικά, θεωρείται δικαιολογημένα ένας εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνών του χώρου.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Οχάιο, άφησε τα όνειρά του να τον πάνε ως μαθητευόμενο στο στούντιο του Walt Disney, κι από εκεί, έχοντας αποκτήσει τις κατάλληλες βάσεις, έχοντας εμπιστοσύνη στην επιλογή και στο ταλέντο του, ο Ρόμπερτ ΜακΓκίνις συνέχισε στην κρατική σχολή καλών τεχνών της Πολιτείας του. Και επιβεβαιώθηκε. Μέσα από μια λαμπρή πορεία έξι δεκαετιών, κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας εκ των σημαντικότερων εικονογράφων όλων των εποχών.
Το ’58 ο Mitchell Hooks τού ανοίγει τις πόρτες της εκδοτικής Dell, όπου και θα σκιτσάρει τις πιο λαμπρές σελίδες της σταδιοδρομίας του, φιλοτεχνώντας εξώφυλλα για συγγραφείς όπως οι Donald Westlake (με το ψευδώνυμο Richard Stark), Edward S. Aarons, Erle Stanley Gardner, Richard S. Prather και Michael Shayne, στη σειρά του με ήρωα τον σκληροτράχηλο «Carter Brown».
Μια καριέρα σαν παραμύθι. Φράση που ταιριάζει απόλυτα στον Ρόμπερτ ΜακΓκίνις και την ξεχωριστή θέση που έχει στην ιστορία των εικονογραφήσεων. Παράλληλα με τα εξώφυλλα στην Dell, ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης προχωράει σε μια συνεργασία και με τα γυναικεία περιοδικά «Ladies’ Home Journal», «Women’s Home Companion», «Good Housekeeping», το «TIME», το περίφημο «Argosy» και τα «Guideposts» και «The Saturday Evening Post», το οποίο σημάδεψε με το πέρασμά του ο ζωγράφος Norman Rockwell.
Οι δουλειές του Ρόμπερτ ΜακΓκίνις και το άκρως αναγνωρίσιμο προσωπικό του ύφος γίνονται σημείο αναφοράς στην καλλιτεχνική του αντίληψη. Είναι πλέον περιζήτητος. Διαφημιστικές μακέτες και κινηματογράφος είναι τα επόμενα πεδία με τα οποία θα ασχοληθεί επαγγελματικά, αφήνοντας και εκεί το στίγμα του ανεξίτηλο. «Breakfast at Tiffany’s», «Arabesque», «The models», «Casino Royal», «From Russia with love», «Thunderball», «You only live twice», «Diamonds are forever», «The biggest bundle of them all», «Cotton comes to Harlem», «Gambit», «Gator», «Young and innocent», «The man from S.E.X.», «Run for your wife», «How to steal a million», «Barefoot in the park», «The ambushers», «The silencers», «The wrecking crew», «Clambake», «Stay away Joe», «Sweet charity» και πολλές ακόμη κινηματογραφικές αφίσες είχαν την υπογραφή του.
Η ξεχωριστή οπτική, ο διάχυτος ερωτισμός, η σχεδιαστική γραμμή, τα χρώματα και ο τρόπος που τοποθετούσε τις φιγούρες στον χώρο, η αντίληψη και η αισθητική του τον κάνουν να ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα, ενώ εξακολουθεί να επηρεάζει χιλιάδες επίδοξους μιμητές της δουλειάς του.
Το 1985, βραβεύτηκε ως ο «ρομαντικός καλλιτέχνης» της χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα μπήκε και στο «Hall of fame» των κορυφαίων εικονογράφων όλων των εποχών.
* συγγραφέας σεναριογράφος
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας