Θα στηρίζουμε πάντα την παγκόσμια ειρήνη και τους διεθνείς κανόνες, η Κίνα θα είναι πάντα οικοδόμος της παγκόσμιας ειρήνης και προστάτιδα της διεθνούς τάξης, όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται πάντα τους διεθνείς κανόνες και όχι μόνο όταν τα συμφέρει.
Οι παραπάνω χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είναι στοχευμένες και περιέχουν ένα, έμμεσο πλην σαφές, μήνυμα ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να επιχειρήσει να επιλύσει με μονομερείς ενέργειες τις υφιστάμενες εδώ και δεκαετίες διαφορές για διαμφισβητούμενες περιοχές με τους γείτονές της.
Η Κίνα και η Ινδία έχουν συγκρουόμενες εδαφικές διεκδικήσεις στην περιοχή των Ιμαλαΐων, όπου ήρθαν σε ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Στη νότια Σινική Θάλασσα η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σε κοραλλιογενή νησιωτικά συμπλέγματα τα οποία διεκδικούν το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ινδονησία.
Τέλος, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα Κίνα και Ιαπωνία διεκδικούν την κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες.
Ετσι, αρχής γενομένης από την Ταϊβάν, η Κίνα έχει διαβεβαιώσει όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες ότι δεν έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει την ισχύ της για να ικανοποιήσει τις εδαφικές της διεκδικήσεις.
Με άλλα λόγια, το Πεκίνο δηλώνει ότι επιλέγει την πολιτική περιφρούρησης του σημερινού status quo στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού το οποίο απειλείται από την αντικινεζική συσπείρωση που προσπαθεί να οικοδομήσει η Ουάσινγκτον.
Ο Σι Τζινπίνγκ προβάλλει ως υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης και της ανάγκης της διαχείρισής της από μια παγκόσμια διακυβέρνηση, με τους διεθνείς κανόνες να αποφασίζονται από τα 193 μέλη του ΟΗΕ και όχι από κάποια κράτη ή ομάδες κρατών.
Εμμέσως πλην σαφώς, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι έχει συμπεριφορά αναθεωρητικής δύναμης που υποθηκεύει την παγκόσμια σταθερότητα. Αν τα παραπάνω ισχύουν και αντιστοιχούν με τις πραγματικές εξελίξεις θα πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό παράδοξο:
Η κυρίαρχη μετά το 1945 και σήμερα σε τροχιά αποδρομής υπερδύναμη να είναι αναθεωρητική και η επερχόμενη αναδυόμενη ανταγωνίστριά της, που φιλοδοξεί να τη διαδεχτεί, να δηλώνει ότι είναι εγγυήτρια της σταθερότητας του σημερινού status quo.
Η Γερμανία του Γουλιέλμου του 2ου μετά την αποπομπή του Μπίσμαρκ πέρασε στην Ιστορία ως εμβληματική αναθεωρητική δύναμη καθώς διακήρυττε ότι αναζητά μια θέση στον ήλιο…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας