• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  3 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 16.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.4°C / 12.4°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.5°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 11.5°C / 18.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.5°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. στους θανάτους από κορονοϊό;

 • A-
 • A+

Ο θάνατος και ενός συνανθρώπου μας, ιδιαίτερα όταν θα ήταν δυνατό να σωθεί αν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα, είναι μια οδυνηρή απώλεια για τους δικούς του και για την κοινωνία. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε όταν αναφερόμαστε στον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό.

Δυστυχώς, τελευταία έχει προκύψει μια διαμάχη για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (ή και παγκόσμια) στους θανάτους από κορονοϊό. Ο δείκτης που συνήθως χρησιμοποιείται είναι οι θάνατοι από κορονοϊό ανά 1.000.000 κατοίκους. Ο δείκτης, όμως, αυτός, παρότι χρησιμοποιείται ευρύτατα, δεν αποτυπώνει το πόσο θανατηφόρος είναι αυτός ο ιός, δεδομένου ότι δεν νοσεί το σύνολο του πληθυσμού. Ο δείκτης που το αποτυπώνει είναι η θνητότητα, δηλαδή οι θάνατοι από κορονοϊό ανά 100 κρούσματα.

Ενα άλλο πρόβλημα, για το οποίο υπάρχει επίσης διαμάχη, είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την τιθάσευση της νόσου. Ενας δείκτης της αποτελεσματικότητας αυτής είναι ο ρυθμός αύξησης των θανάτων από κορονοϊό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Προκειμένου να δείξουμε τη θέση της χώρας μας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σ’ αυτούς τους δύο δείκτες, θα παραθέσουμε από τη μια μεριά τη θνητότητα από κορονοϊό και από την άλλη τον ρυθμό αύξησης των θανάτων από κορονοϊό – δηλαδή το πόσες φορές μεγαλύτερο ήταν το σύνολό τους την 3.10.2021 σε σχέση με το σύνολό τους την 3.10.2020. Ο δείκτης αυτός είναι πιο εύληπτος από τα ποσοστά αύξησης.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε για να υπολογίσουμε τους δείκτες αυτούς για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι από τη βάση δεδομένων του ECDC (του ευρωπαϊκού ΕΟΔΥ) και δίνονται στον Πίνακα. Στην 1η στήλη του Πίνακα δίνεται η θνητότητα και στην 3η ο ρυθμός αύξησης των θανάτων. Στη 2η στήλη είναι η σειρά των κρατών προκειμένου ο αναγνώστης να διαπιστώνει με μια ματιά τη θέση καθεμιάς χώρας ανάμεσα στις 27.

Από τον Πίνακα φαίνεται ότι τόσο στη θνητότητα όσο και στον ρυθμό αύξησης των θανάτων από κορονοϊό η χώρα μας βρίσκεται στην 6η υψηλότερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σε υψηλότερη θέση από τη χώρα μας βρίσκονται κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ιταλία, η οποία έχει υψηλότερη θνητότητα από τη χώρα μας. Με βάση τους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους η Ελλάδα κατέχει τη 17η θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αυτό προβάλλουν όσοι θέλουν να δείξουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης των θανάτων, οι παράγοντες που τον επηρεάζουν, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας, είναι πολλοί: δημογραφικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και φυσικά τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στην περίπτωση της χώρας μας, από τη μια μεριά η μη κάλυψη από την κυβέρνηση των ελλείψεων του εθνικού συστήματος υγείας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και από την άλλη ο ανεπαρκής έλεγχος της τήρησης των μέτρων προστασίας από τον ιό από δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και από τον πληθυσμό γενικότερα.

* πρώην: αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παράγοντες που σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα από κορονοϊό στην Ελλάδα
Σε συγκρίσεις που γίνονται για τα κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊό ανά 1.000.000 κατοίκους στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση από τα περισσότερα...
Παράγοντες που σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα από κορονοϊό στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Είναι γνωστές –και διευρύνονται– οι οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτές οι ανισότητες προκαλούν στα κράτη αυτά ανισότητες στην έκταση και τη σφοδρότητα...
Ο κορονοϊός πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
Το τρίτο «κύμα» του κορονοϊού είναι φονικότερο και μεταδοτικότερο από ό,τι το δεύτερο. Οι κυριότεροι λόγοι είναι από τη μια μεριά το ότι τα περισσότερα κρούσματα στο τρίτο «κύμα» είναι από τη βρετανική...
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκριτική «εικόνα» του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ε.Ε.-27 και τις ΗΠΑ
Κάθε βράδυ πληροφορούμαστε τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων στη χώρα μας. Σπάνια, όμως, γίνεται αναφορά στα τεστ που έγιναν τη συγκεκριμένη ημέρα ούτε και τη σχέση τους με τον...
Συγκριτική «εικόνα» του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ε.Ε.-27 και τις ΗΠΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό
Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ εξετάσαμε την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στις 7.8.22 σε σχέση με τις 10.7.22. Οι δύο σχετικοί πίνακες είναι πολύ μεγάλοι...
Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας