• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 6.9°C
  5 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.4°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  5 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ας ξαναφτιάξουμε την Αριστερά

 • A-
 • A+

Η εκλογική και δημοσκοπική κυριαρχία της αυταρχικής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς έχει εξήγηση. Η ιδεολογία αυτή, αν και είχε ηττηθεί 3 φορές εκλογικά σε αναμετρήσεις την περίοδο Μάιος 2014 - Ιούλιος 2015, κέρδισε τη μάχη τον Σεπτέμβριο του 2015, έστω και κρυπτόμενη πίσω από το «παράλληλο πρόγραμμα» και επικράτησε πλήρως στα επόμενα χρόνια, κυρίως γιατί δεν «είχε δυνατό αντίπαλο».

Η κοινωνική ανάγκη να επανασχεδιάσουμε μια νέα Αριστερά συνεχίζει να υπάρχει και να δυναμώνει, όσο τα αδιέξοδα της ίδιας πολιτικής θα γίνονται εντονότερα. Η μετανάστευση των νέων με προσόντα θα αυξάνει, όπως και η μετατροπή περιοχών σε αποθήκες ψυχών. Ο μύθος των ξένων επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη θα ξανα-αποκαλυφθεί με την περαιτέρω αύξηση ελαστικών μορφών εργασίας. Η χώρα θα συνεχίζει να είναι ημιθανής δημογραφικά, το ξεπούλημα των δημόσιων πόρων θα εντατικοποιηθεί, οι ταξικές ανισότητες θα βαθαίνουν, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μικρομεσαίοι αστοί θα κατανοήσουν την ταξική τους πραγματικότητα, όταν χάσουν και το αποκούμπι τους, την ιδιοκατοίκηση. Ο νεοφασισμός θα κρυφτεί σε φιλόξενα πολιτικά καβούκια, αλλά θα είναι πάντα παρών στο κοινωνικό πεδίο να καθορίζει πολιτικές του «νόμου και της τάξης».

Και η κοινωνική Αριστερά; Η υποχρέωση να αντισταθούμε είναι η ιστορική μας ευθύνη. Να μη σκύψουμε το κεφάλι. Να καθορίσουμε εμείς το περιεχόμενο της ζωής μας και να υπερασπισθούμε τα συλλογικά αξιακά και δημοκρατικά κεκτημένα, αλλά και τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα όλων όσοι δεν έχουν φωνή. Η ευθύνη είναι παρούσα, όμως η εκλογική αποτυχία όλων σχεδόν των αριστερών σχηματισμών αποκαλύπτει τα όριά τους. Για να μπορέσουν τα παραπάνω να γίνουν πετυχημένο πολιτικό πρόταγμα, χρειάζεται να δουλέψουμε εντατικά. Να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να καταλήξουμε. Αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κριτική του παλιού, του ξεπερασμένου. Βασιζόμασταν σε «αλήθειες» αλλά ήταν δόγματα. Θα πρέπει να υποβάλουμε σε κριτική όχι μόνο την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και την αφηρημένη της προέκταση, μας καλούσε ο Κάρολος.

Συζητούσαμε για την ελληνική μεγαλοαστική τάξη και δεν σκεφτήκαμε ότι αυτή υπάρχει κυρίως ως λούμπεν μπουρζουαζία, που βασίζεται στο να απομυζά τον δημόσιο πλούτο μέσω της δομικής κατάστασης του κρατικοεπιχειρηματικού εγκλήματος και να τον κάνει περίοπτη κατανάλωση. Μιλούσαμε για το Δημόσιο, για να το προστατεύσουμε από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά ξεχνούσαμε ότι η κυρίαρχη γραφειοκρατία του είναι ο κύριος σύμμαχος των πολιτικών που ήθελαν να περάσουν τα μνημόνια. Σε όλους τους χώρους, αλλά κυρίως σε Παιδεία, Υγεία, ελεγκτικούς μηχανισμούς, Ασφάλεια, Δικαιοσύνη.

Θα μπορούσαν να εξηγηθούν έτσι η τυπολατρία των κρατικών αξιωματούχων, που άλλωστε αποτελεί στοιχείο πρωτοφασισμού, η διαφθορά ως το κύριο φαινόμενο της σκοτεινής εγκληματικότητας, το συνεχιζόμενο brain drain, δηλαδή η κλοπή της υπεραξίας της ανθρώπινης εργασίας από τις χώρες του πυρήνα - εκμεταλλευτές, το οποίο το βλέπουμε και σε άλλες μορφές του, όπως στις υπεραξίες της γης, είτε με το leasing κτιρίων είτε με την «αξιοποίηση» του δημόσιου πλούτου από το Υπερταμείο και το ξεπούλημα μεταφορών, επικοινωνιών, ενέργειας κ.λπ. Αυτή είναι η πολιτική που εξυπηρετείται πολλά χρόνια τώρα, τα τελευταία όμως πολύ επιθετικά, γιατί ως χώρα της περιφέρειας έπρεπε να πληρώσουμε βαριά την κρίση συσσώρευσης στις χώρες του πυρήνα.

Ενα νέο πολιτικό υποκείμενο θα πρέπει να βάλει τα παραπάνω στον δημόσιο διάλογο και να πράξει, αλλάζοντάς τα όλα.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακού συμβούλου Βορείου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηγεμονία και Αριστερά
Οι εκλογές δεν είναι παρά η αποτύπωση πολιτικών, ιδεολογικών και, κυρίως, κοινωνικών διεργασιών που προηγούνται πολύ της ψηφοφορίας.
Ηγεμονία και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετάλλαξη στους οργανισμούς: η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι γεγονός ότι ο ραγδαίος ρυθμός με τον οποίο εκφυλίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σοκ σε πάρα πολλούς που υπήρξαν μέλη του, αλλά και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν με την ελπίδα ότι θα...
Η μετάλλαξη στους οργανισμούς: η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρήξη με τις ολιγαρχικές αντιλήψεις
Για τη γενικευμένη χρεοκοπία ευθύνεται κυρίως το κομματοκρατικό ολιγαρχικό σύστημα και συνεπώς αυτό πρέπει να εκδημοκρατιστεί. Η αλλαγή πρέπει να είναι ριζική σε θεσμούς, δομές, νόμους, Σύνταγμα. Οσο δεν...
Ρήξη με τις ολιγαρχικές αντιλήψεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτη φορά Αριστερά
Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου το ένα αστικό κόμμα παρέδιδε την εξουσία στο άλλο με την εύλογη προσδοκία ότι στο κοντινό μέλλον θα την ανακτήσει, τη φορά αυτή η αλλαγή θα...
Πρώτη φορά Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λαϊκότητα και δημοφιλία
Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου δοκιμάστηκαν σε συνθήκες κοινωνικής έντασης έννοιες που χρησιμοποιούνται τακτικά τα τελευταία χρόνια. Μία απ’ αυτές είναι η δημοφιλία, αφού οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν...
Λαϊκότητα και δημοφιλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι λύσεις που έχει ανάγκη ο λαός βρίσκονται στη δική του πάλη
Αρνητικό παράγοντα για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης αποτελεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η συμμετοχή του ΚΚΕ(μ-λ) στις εκλογές, έχει σαν βασική επιδίωξη να προβάλλει στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να...
Οι λύσεις που έχει ανάγκη ο λαός βρίσκονται στη δική του πάλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας