• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.4°C
  3 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 12.8°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας χρόνος από τον θάνατό του

 • A-
 • A+
Με τον τρόπο του Γιώργου Δελαστίκ.

Πάει ένας χρόνος τώρα από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αείμνηστος και αξεπέραστος φίλος και σύντροφος, ο αγαπημένος δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ. Πολλοί έχουμε χάσει στο μεταξύ ένα από τα σημαντικά πρόσωπα και σημεία αναφοράς μας και, επιπρόσθετα, την πολύτιμη αίσθηση ότι «ταξιδεύουμε μαζί του πρώτη θέση στον κόσμο». Σήμερα, που έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφα στον ουρανό, που μαυρίζουν την ψυχή μας, που έχουν συγκεντρωθεί τόσα κακά ταυτόχρονα όσα ποτέ, η λάμψη που εξέπεμπε ο Γιώργος Δελαστίκ, η σιγουριά και το χάρισμα της ασφάλειας, της γνώσης και της αυτοπεποίθησης μας λείπουν όλο και περισσότερο.

Ιδιαίτερα για την ενημέρωση, το δικό του αστραφτερό πνεύμα, το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο, η επαγγελματική ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά του αποτελούν μοναδικές εγγυήσεις στην αναζήτηση πειστικών απαντήσεων για τις αιτίες των σημερινών όπου Γης συγκρούσεων και τα κίνητρα της πολύμορφης βίας που μας κατακλύζουν.

Είχε την ξεχωριστή ικανότητα να χρησιμοποιεί με απαράμιλλη σαφήνεια και ακρίβεια τις λέξεις και τον λόγο στις αναλύσεις του, προσφέροντάς μας βαθιά και άμεση κατανόηση όλων των θεμάτων που πραγματευόταν. Την ίδια στιγμή άγγιζε τα υψηλότερα επίπεδα επιδέξιας και καλλιτεχνικής εκφοράς αυτού του λόγου, καθώς διέθετε το αισθητήριο του κάλλους και της ευγένειας, προσφέροντας ιδιαίτερη αισθητική ικανοποίηση στον αναγνώστη-ακροατή του.

Μιλούσε και έγραφε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, με το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά του. Ενας αριστοκράτης της πένας. Δεν είναι εύκολο για κάποιον να σκεφτεί και να γράψει όπως αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, όσο κι αν έχει θητεύσει στο παράδειγμά του, στη στάση ζωής, τις αρχές και τις αξίες του. Το βαθύ αποτύπωμά του όμως, ο τρόπος σκέψης, η τεράστια πνευματική, πολιτική και ηθική παρακαταθήκη του, τα μοτίβα κατανόησης του κόσμου, η σχέση του τοπικού και παγκόσμιου που βρίσκεται σε γόνιμη διεργασία, είναι εδώ. Διαχέονται στους κληρονόμους, αναμιγνύονται με τις νέες ανάγκες και συντελούν στις σημερινές δυνατότητες αναζήτησης και έκφρασης.

Χαρακτηριστική για την προβλεπτικότητα και την αξία των αναλύσεών του είναι η αναφορά του από το 2015 ακόμη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στον σημερινό πρωθυπουργό και στην αντίστοιχη κατάσταση στη χώρα μας: «Ο εξτρεμιστικός φιλελευθερισμός του ακραίου νεοφιλελεύθερου "κοινωνικού κανίβαλου" Κυριάκου Μητσοτάκη τον καθιστά αναμφισβήτητα ως τον πιο ακραίο αντιδραστικό από κοινωνική σκοπιά. Κυριολεκτικά "στάζει" ταξικό μίσος απέναντι στους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα. Αλίμονό μας αν γινόταν ο άνθρωπος αυτός πρωθυπουργός της Ελλάδας! Θα ξεπερνούσε σε αντιδραστικότητα ακόμη και τον πατέρα του, τον "πολιτικό βρικόλακα" Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τα τριάμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του οποίου ήταν τα πιο μαύρα που έζησε ο ελληνικός λαός στα τελευταία σαράντα χρόνια» («Πριν», 26.12.2015).

Το παράδειγμα του Γιώργου Δελαστίκ μάς υποδεικνύει να ψάχνουμε πάντα τις βαθύτερες αιτίες, το νόημα, την αλήθεια, ουσιαστικές εξηγήσεις για το τι γίνεται και τι δεν γίνεται στην πολιτική και την κοινωνία. Αυτό που δεν φαίνεται, το αόρατο που δεν το πιάνει εύκολα ο κοινός νους, πέρα από τη συνήθειά μας να προτιμούμε μια επιφανειακή προσέγγιση στα πάντα. Να δούμε σήμερα ότι η Αριστερά βρίσκεται σε «αφασία», η Δεξιά συμπορεύεται με την Ακροδεξιά. Να συνειδητοποιήσουμε την αδυναμία των αριστερών κομμάτων πανευρωπαϊκά και παγκόσμια να αρθρώσουν πειστικό λόγο και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Να διαπιστώσουμε την κατάντια της δημοσιογραφίας και την αξία της αληθινής ερευνητικής ενημέρωσης, να υπενθυμίσουμε το καθήκον, τη δεοντολογία και την ηθική των δημοσιογράφων. Να χαρούμε για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης σε δύο μαχόμενους δημοσιογράφους, που «βραβεύτηκαν για τη θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» και οι οποίοι «αντιπροσωπεύουν όλους τους δημοσιογράφους που υπερασπίζονται αυτό το ιδανικό σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες».

Μας είναι ιδιαίτερα αναγκαίος και χρήσιμος σήμερα ο τρόπος του Γιώργου Δελαστίκ. Χρειαζόμαστε το φως του, την αισιοδοξία, την ελπίδα και την ομορφιά που μόνο ένας κομμουνιστής διανοητής μπορεί να μεταφέρει με πίστη και ενθουσιασμό για τη ζωή και τον αγωνιζόμενο άνθρωπο, χαρακτηριστικά που πηγάζουν από τους αληθινούς εμπνευσμένους επαναστάτες, οι οποίοι έχουν έναν ιδιαίτερο προορισμό στον κόσμο και μια ξεχωριστή θέση στο μυαλό, την ψυχή και την καρδιά όλων των ανθρώπων για πάντα.

 * επιμελητής του βιβλίου-αφιερώματος στον Γιώργο Δελαστίκ «Η δημοσιογραφία ως τέχνη», εκδ. Τόπος, 2020

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον Μάριο Ποντίκα και για ένα έργο που δεν χωρούσε σε καμιά σκηνή
Το ακόλουθο κείμενο δεν είναι ένας ακόμη δημοσιογραφικός επικήδειος για τον Μάριο Ποντίκα. Τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα («δεινό ανατόμο της νεοελληνικής κοινωνίας» τον είπαν), που έφυγε ξαφνικά πριν από...
Για τον Μάριο Ποντίκα και για ένα έργο που δεν χωρούσε σε καμιά σκηνή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μεγάλη Αιώνια Εβδομάδα
Η πιο δύσκολη, συχνά ασήκωτη, εβδομάδα του χρόνου, η εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Η Μεγάλη. Ο συμβολισμός της φέτος είναι στο μυαλό πολλών που πενθούν για έναν δικό τους άνθρωπο ή ακόμη μπορεί να πενθούμε και...
Η Μεγάλη Αιώνια Εβδομάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ζέζα Ζήκου και οι σαμουράι
Ο θάνατος της δημοσιογράφου Ζέζα Ζήκου ήταν άδικος, παράλογος, δεν είχε νόημα, όμως η ζωή της και τα γραπτά της είχαν νόημα.
Η Ζέζα Ζήκου και οι σαμουράι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μικρή Όλγα δεν είναι η μόνη
Όλγα, Χριστίνα, Βιολέτα. Τρία κορίτσια Ρομά, 8, 11 και 13 χρονών. Το πρώτο το συνέθλιψε η βαριά συρόμενη γκαραζόπορτα μιας αποθήκης. Τα άλλα δύο παρασύρθηκαν από τα κύματα και τσακίστηκαν στα τραχιά βράχια σε...
Η μικρή Όλγα δεν είναι η μόνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν το κράτος σκοτώνει και ο Τύπος «το βουλώνει», είμαι με τον δίκαιο αγώνα του κάθε Δ. Κουφοντίνα
Το μεσημέρι της Παρασκευής 19/2 έγινε παρέμβαση με την ανάρτηση πανό στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Π. Μπακογιάννης στις 26/9/1989…Στο πνεύμα και στον...
Όταν το κράτος σκοτώνει και ο Τύπος «το βουλώνει», είμαι με τον δίκαιο αγώνα του κάθε Δ. Κουφοντίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας