• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.2°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.8°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.2°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.6°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 21.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον «απόηχο» του «χορού της φωτιάς»

 • A-
 • A+

Τα δάση, ως εμβληματικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος και μετά τη φετινή θερινή πύρινη δήωση που υπέστησαν, αναδύθηκαν για πολλοστή φορά στο επίκεντρο του δημοσίου διαλογισμού, με «εφαλτήριο», όπως σχεδόν πάντα, τη συνήθη, δυστυχώς, για την περίπτωσή τους τραγική «διάπυρη» και «τεφροειδή» επικαιρότητα.

Κοινή διαπίστωση και κεντρικό πρόταγμα η αναγκαία ουσιαστική και ποικιλότροπη θωράκισή τους, χωρίς να λείψει η ειδική αναφορά και στη θεσμοθετημένη και ισχύουσα νομοθετική και δικαστική προστασία τους, που βεβαίως δεν μπορεί να εμφανίζει χαρακτηριστικά διαλείποντα και ανάλογα των διακυμάνσεων της επικαιρότητας, αλλά οφείλει να είναι πάντα «ζώσα» και ενεργός.

Η «εσωτερική» νομική «διελκυστίνδα» που αναπτύχθηκε κατά τη διαδικασία σχηματισμού της πλειοψηφίας της υπ’ αρ. 2499|2012 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, κατέστη και «διελκυστίνδα» εκατέρωθεν επιχειρημάτων, κατά τον προκύψαντα ως άνω, και μεταξύ ειδικών, πρόσφατο δημόσιο «πύρινο» διάλογο, αναφορικά με τα άρθρα 24 παρ. 1 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος.

Δεν θα επιδοθούμε σε νομικές αναλύσεις, ούτε συνιστά κατάλληλο προς τούτο πεδίο ένα άρθρο του είδους του παρόντος.

Ούτε η διά του Τύπου κριτική της ως άνω απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι στις προθέσεις μας.

Βεβαίως και η μειοψηφία, πολλώ δε μάλλον όταν είναι αριθμητικώς σημαντική (εννέα σύμβουλοι Επικρατείας), αποτελεί μη δυναμένη να αγνοηθεί συνιστώσα κάθε δικαστικής απόφασης, τονίζουσα μάλιστα και εκθέτουσα εναργώς ενώπιον των τρίτων, ειδικών και μη πλειστάκις, την ορθότητα ή, ενδεχομένως, το σφαλερό ή, έστω, προβληματικό των θέσεων της πλειοψηφίας που κάθε φορά συμβαίνει να διαμορφώνεται και αντιστρόφως, οπωσδήποτε όμως και σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει δεόντως τον διεστώτα έντονο προβληματισμό που επικράτησε στους κόλπους του δικαστηρίου κατά την προσέγγιση του ζητήματος που αντιμετώπιζε.

Δεν εμφιλοχωρεί αντίφαση μεταξύ των άρθρων 24 παρ. 1 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος.

Διαφορά του ρυθμιζόμενου από κάθε διάταξη αντικειμένου συντρέχει.

Τα υφιστάμενα όντως στο άρθρο 24 παρ. 1 «δάσος» και «δασική έκταση» ελλείπουν παντελώς και από πραγματική άποψη στο άρθρο 117 παρ. 3, λόγω της επισυμβάσης καταστροφής.

Το άρθρο 24 παρ. 1 ρυθμίζει καταστάσεις «εν ζωή» των δασών, ενώ το 117 παρ. 3 μετά τον βίαιο «θάνατο» αυτών, λόγο για τον οποίον, στην τελευταία αυτή διάταξη, ο συνταγματικός νομοθέτης έχει ως γνώμονα και μοναδική μέριμνα των προβλέψεών του τη δασική αναδημιουργία και μόνον, αποκλείοντας ρητώς, απολύτως και ανεπιφυλάκτως τη διάθεση των εκτάσεων που καταστράφηκαν «για άλλο προορισμό».

Κύριο χαρακτηριστικό και ισχύς του άρθρου 24 παρ. 1 είναι η αναγωγή της περιβαλλοντικής προστασίας σε ατομικό δικαίωμα και η καθιερουμένη αρχή της αειφορίας, η οποία εμπεριέχει και επικαλύπτει όλα τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα που συνάπτονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την επιβεβλημένη αλληλεγγύη των γενεών υπηρετεί με συνέπεια.

Εχοντας ο συνταγματικός νομοθέτης επίγνωση του ότι η αειφόρος ανάπτυξη βασίζεται σε συνδυασμό παραγόντων και δη στον συνδυασμό των ανθρωπίνων αναγκών και του περιβάλλοντος, επικεντρώνεται στο άρθρο 117 παρ. 3 στην αναδημιουργία και αποκατάσταση του τελευταίου και μόνον, προκειμένου, έτσι, να αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία που διαταράχθηκε κρίσιμα από την καταστροφή και να επαναφέρει με την αποκατάσταση αυτή, ενεργοποιώντας τες εκ νέου, τις προϋποθέσεις της αειφορίας και της ενδοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης, ως και τη δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση άλλων χρήσεων του άρθρου 24 παρ. 1.

Η παρεχόμενη από το Σύνταγμα αυξημένης τυπικής ισχύος περιβαλλοντική προστασία αποτελεί ήδη σημαντικό κεκτημένο για την ελληνική έννομη τάξη, η οποία σε επίπεδο κοινού νομοθέτη, ωστόσο, εμφανίζεται επ’ αυτού πλειστάκις χωλαίνουσα, ελλειπτική, αντιφατική και επαμφοτερίζουσα.

Μόνιμο ανάχωμα και ελπίδα, κατά τούτο, η συντεταγμένη Δικαιοσύνη, έχοντας στη φαρέτρα της ως κρίσιμο και καίριο όπλο τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.

Σε μια εποχή, όμως, του ψευτοδιλήμματος «ανάπτυξη ή περιβάλλον», της διαφαινόμενης σύγχυσης μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος και της πλειστάκις ισχυρής τάσης υποβάθμισης του τελευταίου, δεν μπορεί παρά να προκαλεί σκεπτικισμό η εναντίον του γράμματός της ερμηνεία σαφέστατης και αδιάστικτης συνταγματικής διάταξης, εις τρόπον ώστε να εναρμονισθεί αυτή προς διάταξη κοινού νόμου.

Δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με σύννοια η αναγνώριση στον κοινό νομοθέτη δυνατότητας θέσπισης εξαιρέσεων από ρητή και απόλυτη συνταγματική απαγόρευση, που ισοδυναμεί ουσιαστικώς «με ανεπίτρεπτη άσκηση αναθεωρητικής εξουσίας» από αυτόν, όπως εκτίθεται στο εμπεριστατωμένως αιτιολογημένο σκεπτικό της μειοψηφίας της παραπάνω απόφασης του ΣτΕ.

Πέραν όμως και μακράν από κάθε συγκεκριμένη και ταυτοποιημένη εστίαση, σε μια γενική και σφαιρική προσέγγιση του ζέοντος και τραγικά επίκαιρου περιβαλλοντικού ζητήματος, η σκέψη ότι η «ωφέλεια» και το «συμφέρον» είναι χαρακτηριστικά εγγενή προς την ανθρώπινη φύση και στοιχεία που ασκούν έντονη δυναμική σε άτομα, οργανωμένες κοινωνικές ομάδες και κράτη, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Δεν δύναται να παροράται, επίσης, το δίκην απαράβατου κανόνα ισχύον, ότι όλος ο ιδιωτικός, κοινωνικός και κρατικός βίος είναι ένας διαρκής αγώνας διασφάλισης συμφερόντων.

Ωστόσο, ιδιωφελής, κοντόθωρη και στενόμυαλη προσέγγιση του προβλήματος σε καμία περίπτωση δεν νοείται και δεν συγχωρείται.

Υπέρτατη αξία και ύψιστο των συμφερόντων η έμπρακτη περιβαλλοντική προστασία και ισορροπία, χωρίς την οποία τα άλλα δήθεν συμφέροντα αποτελούν χίμαιρα και είναι, άνευ ετέρου, «προϊόντα» θνησιγονίας.

Η φύση έχει τη δική της αυτάρκη πορεία, τη δική της λογική, τις δικές της αντιδράσεις, τα δικά της «συναισθήματα» και τηρεί απαρέγκλιτα τον κύκλο της.

Ηδη, χωρίς τα τελετουργικά του «χορού της βροχής» ή της «περιφοράς της περπερίτσας», οι πρώτες δυνατές βροχές και οι συνακόλουθες αυτών καταστρεπτικές πλημμύρες στην πυρόπληκτη χώρα ξαναστέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Θα υπάρξουν άραγε ευήκοα ώτα;

Βρισκόμαστε, ενδεχομένως και μάλλον, «στο και πέντε».

Το καβάφειο από τους «Τρώες» «Πάνω στα τείχη άρχισε ήδη ο θρήνος» δεν απέχει πολύ δυστυχώς από την πραγματικότητα.

 * αντεισαγγελέας Α.Π. ε.τ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικιστικές πυκνώσεις: ακόμα μία απόπειρα εγκλωβισμού
Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά επανέρχεται βάζοντας στόχο να εξαιρεθούν οι οικιστικές πυκνώσεις από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, παρακάμπτοντας όλη...
Οικιστικές πυκνώσεις: ακόμα μία απόπειρα εγκλωβισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η στρατιωτική ηγεσία σε ρόλο πολεοδομικής και περιβαλλοντικής αρχής
Σε αναρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΘΑ) αποδόθηκαν χωρίς την ύπαρξη ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης- εξουσίες πολεοδομικής και περιβαλλοντικής αρχής σχετικά με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα.
Η στρατιωτική ηγεσία σε ρόλο πολεοδομικής και περιβαλλοντικής αρχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεφαλονιά: ιστορία, καταστροφές και ανεμογεννήτριες
Οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις κορφές των βουνών, πάνω από τις πόλεις και τα χωριά, χωρίς καθόλου μέριμνα για το περιβάλλον είναι καταστροφικές. Η κορυφή της Αγίας Δυνατής έχει μεταβληθεί σε τεράστια...
Κεφαλονιά: ιστορία, καταστροφές και ανεμογεννήτριες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το περιβάλλον βάλλεται ακόμη μια φορά
Το χειρότερο όλων είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν βλέπει την απαράδεκτη εικόνα των οικιστικών χταποδιών, αλλά και εισάγει στη δασική νομοθεσία αντισυνταγματικούς όρους, όπως είναι οι οικιστικές πυκνώσεις,...
Το περιβάλλον βάλλεται ακόμη μια φορά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αφήγημα της καταστροφής
Για όλα θα πρέπει να λεχθεί κάτι. Όλα είναι αντικείμενο σχολιασμού. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα «όλα» μπορούν να αποτελέσουν μιντιακή ύλη, να περιτυλίξουν πολιτικές, να φτιάξουν κλίμα ότι «εμείς τα...
Το αφήγημα της καταστροφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κλιματική αλλαγή, επιστήμη και πολιτική
Οι τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι ανέδειξαν την κλιματική αλλαγή ως έναν παράγοντα που μπορεί να μετατρέψει συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα σε αιτία πολύνεκρων καταστροφών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πολιτικός...
Κλιματική αλλαγή, επιστήμη και πολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας