• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%
AP Photo/Francois Mori
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Grècafrique (Γκρεκαφρίκ)

 • A-
 • A+

Françafrique (Φρανσαφρίκ) ονομάστηκε από τον πολιτικό ακτιβιστή Φρανσουά Βερσάβ η πολιτική της Γαλλίας έναντι των πρώην αποικιών της στην υποσαχάρια Αφρική (παρωδώντας τη ρήση «France Afrique» ενός επί τρεισήμισι δεκαετίες προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού).

Γκρεκαφρίκ ονομάζω την αφρικανική πολιτική της χώρας μας μετά τη γαλλο-ελληνική συμφωνία.

Με τα βιβλία του, «Φρανσαφρίκ: το πιο μεγάλο σκάνδαλο της Δημοκρατίας» (1998), «Μαύρη Σιωπή» (2000) και «Από τη Φρανσαφρίκ στη Μαφιαφρίκ» (2004), ο Φρανσουά Βερσάβ έθιγε δυο πράγματα. Πρώτον, τη μετα-νεοαποικιοκρατική γαλλική πολιτική. Δεύτερον, τους διεφθαρμένους ηγέτες του Σάχελ (που, παρεμπιπτόντως, του άσκησαν μήνυση επικαλούμενοι γαλλικό νόμο του 1881 περί προσβολής ξένου ηγέτη).

Ποιος ξεχνάει τα διαμάντια του αιμοσταγούς Μποκάσα στον Ντ’ Εστέν ή το σκάνδαλο γαλλο-αφρικανικής διαφθοράς της ELF (συγχωνευμένης πλέον στην Total); Ή το σκάνδαλο Bourgi – και τη συνέντευξη του εν λόγω «παιδιού των θελημάτων» στο Journal du Dimanche, 2011, για τις παράνομες δοσοληψίες Σιράκ και άλλων υψηλά ισταμένων εκατέρωθεν της Μεσογείου;

Το 2013, οι Γάλλοι κλήθηκαν από την κυβέρνηση του Μάλι να προστατεύσουν τη χώρα. Το βόρειο Μάλι είχε καταληφθεί από τους στρατούς δύο υπερμάχων της σαρία τζιχαντιστικών οργανώσεων – προσκείμενων σε Αλ Κάιντα και «Ισλαμικό κράτος» αντιστοίχως. Να σημειώσουμε ότι οι πρώην γαλλικές αποικίες του Σάχελ έχουν, από την κήρυξη της ανεξαρτησίας τους, συνταγματική ρήτρα τη γαλλικής σύλληψης laïcité (λαϊκότητα, δηλ. χωρισμό θρησκείας - κράτους).

Επειδή, πλην Αλγερίας και Ινδοκίνας, η γαλλική απο-αποικιοποίηση έγινε αναίμακτα και διπλωματικά, όλες οι κυβερνήσεις του Σάχελ διατήρησαν προνομιακές σχέσεις με το Παρίσι. (Το προνόμιο βέβαια αφορούσε τους ηγέτες και όχι τους λαούς της περιοχής που πένονται μέχρι λιμού.) Από το 1960 μέχρι το 1995, η Γαλλία επιχείρησε 35 στρατιωτικές επεμβάσεις στην Αφρική (μία κάθε χρόνο), όλες κατόπιν επίσημης πρόσκλησης.

Η παγκόσμια προβολή της Γαλλίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξαρτιόταν πάντα από την προβολή ισχύος της στην υποσαχάρια Αφρική. Πέραν των άλλων, αυτό εξασφάλιζε το ουράνιο του Νίγηρα για τους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. (Η Γαλλία, με 70% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από πυρηνική, εισάγει ουράνιο και από τον Καναδά.)

Στην τελευταία περίπτωση του Μάλι, οι Γάλλοι, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις SERVAL και ακολούθως BARKHANE, κηρύσσοντας τον δικό τους πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, κατάφεραν εύκολα στην αρχή να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι, όμως, κάθε φορά επέστρεφαν δριμύτεροι (θυμίζοντας Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν).

Προ δύο μηνών, ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε τον τερματισμό της BARKHANE μέσα στο 2022 (θυμίζοντας ΗΠΑ στο Αφγανιστάν). Θα παραμείνει έτσι επί εδάφους του Σάχελ η υπό γαλλική διοίκηση –αλλά με πολύ μικρότερη γαλλική δύναμη– πολυεθνική (με αμερικανική κάλυψη πληροφοριών) Takuba Task Force. Η τελευταία, από τον Μάρτιο 2020, συνδράμει τις δυνάμεις του «G5 Sahel» (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας) στον πόλεμο κατά τζιχαντιστών αλλά και έναντι των εντεινομένων τοπικών εθνοτικών συγκρούσεων. (Παραμένουν επίσης στο Μάλι οι κυανόκρανοι της MINUSMA καθώς και δύο ανθρωπιστικού χαρακτήρα ευρωπαϊκές δράσεις.)

Φαίνεται ότι εμείς, ως χώρα, θα πληρώσουμε τη γαλλική στρατιωτική συνδρομή στα ελληνο-τουρκικά με την ελληνική στρατιωτική συνδρομή σε ένα πεδίο ασύμμετρα πιο απρόβλεπτο από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. (Θυμίζει Ελλάδα –πυροβολαρχία– στη Σαουδική Αραβία.) Υπονομεύουμε το κύρος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή (υψηλό από την εποχή των εκεί παροικιών μας), πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε, εναλλακτικώς, να οικοδομήσουμε χρήσιμο διπλωματικό κεφάλαιο ειρηνευτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών.

ΥΓ. 1: Το Μάλι, επίκεντρο των συγκρούσεων, έχει, σε σχέση με την Ελλάδα, δεκαπλάσια έκταση, διπλάσιο πληθυσμό και μόλις το ένα δέκατο του ΑΕΠ μας. Δίπλα στις επαύλεις, το μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ανεργίας και απόλυτης ένδειας. Σε τέτοιες συνθήκες, συναντάμε υψηλή παιδική θνησιμότητα, απαγωγές, στρατολόγηση παιδιών, απασχόληση πεντάχρονων σε αυτοσχέδια ορυχεία χρυσού.

ΥΓ. 2: Η κύρια τοπική εθνοτική σύγκρουση, με εκατέρωθεν μαζικές σφαγές, μαίνεται σήμερα στο κεντρικό Μάλι μεταξύ των κτηνοτρόφων Φουλάνι και των γεωργών Ντογκόνι, οι οποίοι, μέσα στην απόλυτη φτώχεια, διεκδικούν την ίδια ξερή γη (που λόγω κλιματικής αλλαγής γίνεται ακόμη πιο ξερή).

*http://costasvergos.blogspot.com

** οικονομολόγος- διεθνολόγος (PhD)*

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
H ισχύς μόνο με ειρήνη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, διά της οποίας υποτίθεται ότι η χώρα μας γίνεται πανίσχυρη και φόβητρο για την Τουρκία.
H ισχύς μόνο με ειρήνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάς - Γαλλία - δυσπιστία
Εχει ειπωθεί ότι η συμφωνία αναβαθμίζει το κύρος της Γαλλίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, δίνοντας ταυτόχρονα μια «απάντηση» σε ΗΠΑ και Βρετανία.
Ελλάς - Γαλλία - δυσπιστία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καμπούλ όπως Σουέζ και Ντιεν Μπιεν Φου
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπoύλ θα σκιάζουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκροτήσουν αντικινεζική συμμαχία στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.
Καμπούλ όπως Σουέζ και Ντιεν Μπιεν Φου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μήνυμα της Βαγδάτης
Σχεδόν το σύνολο των χωρών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής συν τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν συναντήθηκαν στη Βαγδάτη για να συζητήσουν την πρόκληση...
Το μήνυμα της Βαγδάτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς στρατηγική
Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία θα πυροδοτήσει όχι απλά ένα προσφυγικό κύμα αλλά μια μαζική έξοδο από το Αφγανιστάν με προορισμό την Ευρώπη μέσω Ιράν και Τουρκίας.
Χωρίς στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τις 13/11 τι;
Οι επιθέσεις στο Παρίσι, όπως και στις περιπτώσεις της πτώσης του ρωσικού αεροπλάνου στη Χερσόνησο του Σινά και των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων στη Νότια Βηρυτό, φαίνεται να ήταν καλά οργανωμένες και...
Μετά τις 13/11 τι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας