• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%

Δεν υπάρχει αντιπολίτευση να αποτρέψει το έγκλημα του Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

 • A-
 • A+

Την Τρίτη 19 Οκτώβρη η κυβέρνηση Μητσοτάκη με εντολοδόχο τον διορισμένο από αυτή Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Στάση ετοιμάζεται  να γυρίσει τη χώρα στο 1950  όταν δεν υπήρχε Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Τόσο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ όσο και η εγκληματική απόφαση για  απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ισοδυναμούν με πολλά περισσότερα πράγματα από μια απλή ιδιωτικοποίηση. Συνιστούν μέγα εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα κατά της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.  

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΗ σε συνδυασμό με η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και σε συνδυασμό με την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα σημάνει:

→ α)  Μετατροπή κατά 100% του Δημόσιου αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην κοινωνία και οικονομία.

→ β)  Ότι το  Δημόσιο εκτός από το ότι θα εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα την μεγαλύτερη στρατηγική εταιρεία της χώρας απεμπολεί  και τη δυνατότητα του να ασκεί πολιτική στο μέγα θέμα του κόστους ενέργειας.

→ γ) Εκτίναξη  ακόμα περισσότερο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, με βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία και οικονομία  αφού εκατομμύρια καταναλωτές παραδίδονται  στο έλεος αδίστακτων κερδοσκόπων που θα αυξάνουν τα τιμολόγια για να αυξάνουν τα  κέρδη τους αφήνοντας χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό.

→ δ) Ότι η Δ.Ε.Η. αφού θα είναι πλέον Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παύει να είναι προμηθευτής τελευταίας καταφυγής όπως είναι μέχρι σήμερα. Άρα θα υπάρξει δραματική αύξηση της ενεργειακής φτώχιας αφού πλέον το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε εμπόρευμα. Αυτό όμως θα είναι επιστροφή στον Μεσαίωνα και όχι παράθυρο στο μέλλον!

Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν κυβέρνηση πετύχει να προχωρήσει το έγκλημα αυτό στις 19 Οκτώβρη που θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τη γενική συνέλευση των μετόχων, τότε σε πολύ λίγα χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας. Γι' αυτό επιβάλλεται τώρα και όχι αύριο οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός να αντιδράσουμε μαζικά, ενωτικά και δυναμικά και να μην επιτρέψουμε  στη «Μητσοτάκης Α.Ε.» να ξεπουλήσει μετά «τα ασημικά» και «τα χρυσαφικά» της πατρίδας μας. Να ξεπουλήσει τον Δημόσιο ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας τη ΔΕΗ και να οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια όλη σχεδόν την κοινωνία.

Απέναντι σε αυτό το μέγα έγκλημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη έπρεπε να συγκροτηθεί ένα «Παλλαϊκό Μέτωπο  για τη σωτηρία  της ΔΕΗ», ένα παλλαϊκό μέτωπο για να μην γίνει το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας εμπόρευμα 100%. Διότι η πλήρης εμπορευματοποίηση του 2ου Δημόσιου Αγαθού δεν αφορά τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ αλλά όλη τη κοινωνία.

Έπρεπε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα όπως έγινε όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 επιδίωξε να πουλήσει τη μισή ΔΕΗ με το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ»  το οποίο έμεινε στα χαρτιά.

Με δεδομένη την κατάσταση και στο συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων  και των αναγκών και την σιωπή από τα «Πετσωμένα» ΜΜΕ, ο ρόλος και η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ λόγω δυνατοτήτων και δυνάμεων ήταν και είναι καθοριστικός.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποδείχθηκαν τραγικά ανύπαρκτα και πολύ «λίγα» να αντισταθούν στο έγκλημα του Μητσοτάκη. Δεν αναφέρομαι στο ΜΕΡΑ 25 διότι έχει μικρές δυνάμεις και στο ΚΙΝΑΛ γιατί δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί αλλά και αν θέλει να έχει σχέση με τη πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Αλήθεια, τι πρωτοβουλίες πήραν ως κόμματα το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δυνάμεις; Τι κατευθύνσεις έδωσαν στα στελέχη τους για να δημιουργήσουν τοπικά μέτωπα ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στην Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα και στους φορείς που συμμετέχουν; Τι πρωτοβουλίες πήραν ως Κοινοβουλευτικές ομάδες; Δυστυχώς καμία. Τι δεσμεύσεις και τι πρωτοβουλίες πήρε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Πάλι καμία.

Θυμίζω στους πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2014  για τη «Μικρή ΔΕΗ», είχαμε δημιουργήσει  ένα μεγάλο παλλαϊκό κίνημα και πετύχαμε να  αποτραπεί η μνημονιακή δέσμευση Σαμαρά – Βενιζέλου για τη  «Μικρή ΔΕΗ».

Το  παλλαϊκό κίνημα τότε  αγκάλιαζε όλους. Τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους βιοτέχνες και εμπόρους, τους αγρότες ακόμη και τους επιχειρηματίες των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Είχαμε κάνει δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς  στη Βουλή, δώσαμε συνέντευξη τύπου με την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ως υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας   του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους άλλους σ. βουλευτές του Ενεργειακού τομέα, το Τμήμα Ενέργειας δεν είχαμε επί 40 ημέρες αφήσει εργασιακό χώρο σε όλη την Ελλάδα, της ΔΕΗ του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ που να μην είχαμε κάνει περιοδεία και συζήτηση  με τους εργαζόμενους για να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις τους.

Θυμίζω επίσης ότι επί πατρός Μητσοτάκη και της πρώτης απόπειρας «απελευθέρωσης» της ενέργειας, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου πήγε στις 29 Μαρτίου 1993 στα Γραφεία της ΔΕΗ και έκανε παρέμβαση που οδήγησε στην παραίτηση του τότε Προέδρου της ΔΕΗ αειμνήστου επίσης Θ. Ξανθόπουλου και στη Βουλή δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα ακυρώσει τον νόμο Μητσοτάκη όταν έρθει στην εξουσία και παρέθεσε όλα τα στοιχεία.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖ,Α η κοινοβουλευτική του ομάδα και ο Πρόεδρος του τώρα που δεν πωλείται η μισή ΔΕΗ όπως το 2014 αλλά ολόκληρη η ΔΕΗ; Δυστυχώς δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έκανε κάποια έστω δήλωση – δέσμευση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που να λέει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει πάλι το  51%  όταν γίνει κυβέρνηση; Δυστυχώς όχι. Άρα ένα απόλυτο  Μηδέν η δράση του και οι δεσμεύσεις του. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ανύπαρκτος σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2014.  

Όσο δε το ΚΚΕ είναι τραγική και η ανάλυση του και η απραξία του. Για το ΚΚΕ η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας την Τρίτη 19 Οκτωβρίου «είναι απλά ένας ακόμη κρίκος στην απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα που άρχισε από το 1997», καμία ποιοτική διαφορά δεν βλέπουν, το ότι αύριο δεν θα υπάρχει Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Δεν βλέπουν δυστυχώς ότι τόσο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ όσο και η απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ισοδυναμούν με πολλά περισσότερα πράγματα από μια απλή ιδιωτικοποίηση. Δεν βλέπουν δυστυχώς ότι αυτές οι εξελίξεις  εισάγουν τον κλάδο της ελληνικής ενέργειας στην πρώτη θέση της διεθνούς άγριας κερδοσκοπίας, παραδίδοντας εκατομμύρια καταναλωτές αλλά και το οικονομικό μέλλον της χώρας στο έλεος κεφαλαίων που δρουν για έναν και μόνο σκοπό: το μεγάλο κέρδος! Για αυτό ούτε ως Κόμμα, ούτε ως Κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε ως ΠΑΜΕ πήραν κάποια ενωτική και μετωπική πρωτοβουλία. Τους  αρκεί να καταγγέλλουν τους άλλους και την Ε.Ε.! Θεωρούν ότι αυτό είναι το επαναστατικό τους καθήκον! Με μια λέξη τραγωδία ανάλυση και μηδέν αντίσταση.

Επειδή όμως και αυτό το έγκλημα του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλο δεν πρέπει να μείνει χωρίς τιμωρία. Ό λαός πρέπει να αντιδράσει μαζικά και δυναμικά και να μην αφήσει τη Μητσοτάκης ΑΕ να γυρίσει τη κοινωνία και τη χώρα 71  χρόνια πίσω. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το ηλεκτρικό ρεύμα είδος πολυτελείας.

 

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί
Οσο κυλούν οι μέρες τόσο πιο πιεστικό προβάλλει το ερώτημα: Πότε ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει να εφαρμόζει το περιεχόμενο της ατζέντας που έχει σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του στο Μαξίμου;
Δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χώρα της ασφυξίας
Βέβαια, για το ότι τα ελληνικά νοικοκυριά ασφυκτιούν με τους λογαριασμούς του ρεύματος, δεν έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει άλλοθι ότι πήρε μέτρα που, αν δούμε την υλοποίησή τους,...
Η χώρα της ασφυξίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εγκάθετος και η Εφορία
Με τον εγκάθετο της Ν.Δ. Γιώργο Στάσση μόνο ντροπή έχουν οι πολίτες τόσο για την απίθανα υψηλή αμοιβή του όσο και για τα υπέρογκα μπόνους, που μόνος του αποφάσισε να παίρνουν ο ίδιος και οι συν αυτώ.
Ο εγκάθετος και η Εφορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέδιο για το ρεύμα; Καλό καλοκαίρι...
«Δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της...
Σχέδιο για το ρεύμα; Καλό καλοκαίρι...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μούγκα ο κύριος...
Εχουν πολλές πλάκες όμως - τους το δίνω. Και φαντασία καλπάζουσα. Και θράσος... Εδώ ο Τσίπρας προχθές στο Συνέδριο είπε καμιά δεκαριά φορές τη λέξη «ευθύνη» (μα τι λέξεις περίεργες πάει και θυμάται αυτό το...
Μούγκα ο κύριος...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βλέποντας τις κρίσεις να περνούν
Αυτό που βιώνουν οι πολίτες δεν είναι απότοκο μιας υποτιθέμενης «τεχνοκρατικής κυβέρνησης» σαν αυτή που διαφήμιζε ο πρωθυπουργός το 2019. Είναι ένα σύστημα νέων «τεχνικών διακυβέρνησης», σε πλήρη ρήξη με την...
Βλέποντας τις κρίσεις να περνούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας