• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 21.5°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ιδεολογικές παρενέργειες του Covid-19

 • A-
 • A+

Ζούμε σε καιρούς όχι μόνο δύσκολους, με τον κορονοϊό να θερίζει, αλλά και ιδεολογικά αχαρτογράφητους. Κι αυτό επειδή τα σταθερά σημεία αναφοράς, τα οποία διαμόρφωναν τη σκέψη μας μετατοπίζονται, αλλοιώνονται και συνδυάζονται απρόβλεπτα, δημιουργώντας καταστάσεις που προκαλούν αμηχανία ή σύγχυση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια εικόνα: ακροδεξιοί οπαδοί του Τραμπ που αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες σε δημόσιους χώρους διαδήλωναν με το σύνθημα «Για το σώμα μου αποφασίζω μόνο εγώ». Σας θυμίζει κάτι;

Το προς εξέταση πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την άρνηση του εμβολιασμού –όσοι λένε πως δεν θα εμβολιαστούν ο κόσμος να χαλάσει ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία– αλλά αφορά την υποχρεωτικότητά του. Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη είναι ότι σε αντίθεση με τις γνωστές μάστιγες, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό ή η καρδιοπάθεια, ο Covid 19, άκρως μεταδοτικός και συχνά θανατηφόρος, έχει μια εμφανέστατα κοινωνική διάσταση επειδή περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και ο μόνος τρόπος να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης είναι ο εμβολιασμός. Με αυτό το σκεπτικό, η υποχρεωτικότητα δεν είναι γενική και απόλυτη, αλλά περιορίζεται στα άτομα που αναγκαστικά έρχονται σε στενή επαφή με τους άλλους σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Τούτου δεδομένου, πώς δικαιολογείται η συνηγορία υπέρ της μη υποχρεωτικότητας; Είναι σαν να λες ότι πρέπει να υπάρχουν στους δρόμους φανάρια που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά όσοι τα παραβιάζουν δεν θα υποστούν καμιά συνέπεια. Είτε με το πράσινο είτε με το κόκκινο περάσεις, ένα και το αυτό. Ο λόγος που υποτίθεται ότι δικαιολογεί αυτή τη στάση, ότι δηλαδή λειτουργεί διχαστικά, είναι εξίσου άτοπος και αντιβαίνει στην κοινή λογική. Τέτοιες απαγορεύσεις ήδη ισχύουν και ουδείς τις αμφισβητεί. Για παράδειγμα δεν μπορείς να καπνίσεις σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Και σε τελική ανάλυση, όλοι οι κανόνες σε μια ευνομούμενη πολιτεία λειτουργούν διχαστικά. Θα δεχόμαστε ποτέ να καταργήσουμε τη διάκριση μεταξύ εκείνων που πληρώνουν φόρους και εκείνων που φοροδιαφεύγουν; Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι η υποχρεωτικότητα είναι έκνομη, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πίσω απ’ όλα τούτα θα βρούμε κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό και πιο δυσανάγνωστο: τον ρόλο του κράτους. Το κίνημα των «δικαιωματιστών», που στις μέρες μας έχει αέρα στα πανιά του και εκφράζει μια προοδευτική ή αριστερή αντίληψη των πραγμάτων, προσπαθεί να εντοπίσει και να ανατρέψει τα κυρίαρχα κοινωνικά στερεότυπα, τα οποία αναπαράγουν τις σχέσεις εξουσίας με θύματα διάφορες ομάδες, από τις γυναίκες μέχρι τους ομοφυλόφιλους, που στιγματίζονται ως υποδεέστεροι ή «μη κανονικοί». Και ως προς αυτό έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Ως συνήθως όμως, μια καλή ιδέα ενδέχεται να έχει ανησυχητικές παρενέργειες. Διότι αυτό που δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι ότι το δικαίωμα να ζούμε σύμφωνα με τις δικές μας απόλυτα ατομικές και ελεύθερες επιλογές, μπορεί να βλάψει όχι το κακό κράτος ή κάποια σκοτεινή δύναμη θέλει να μας κάνει πρόβατα, αλλά τους συνανθρώπους μας.

Κι αυτό ακριβώς ισχύει για τον Covid-19. Στο όνομα της αντίστασης κατά του κατεστημένου, αυτό που υπονομεύεται είναι οι υποχρεώσεις που εκπηγάζουν από την ένταξή μας σε μια κοινότητα. Η λογική του «εγώ διαλέγω πώς θα ζω» από αίτημα για ελευθερία και αποδοχή της διαφορετικότητας γίνεται σύνθημα στα χείλη των ακροδεξιών και των κάθε λογής ψεκασμένων, με τους οποίους συναγελάζονται μερικοί ακροαριστεροί που πιστεύουν ότι αρκεί μια σπίθα για να ανάψει η εξαγνίζουσα φωτιά που θα μας οδηγήσει στον επί Γης Παράδεισο.

Μια άλλη ανησυχητική απορρέουσα αντίληψη, η οποία δυστυχώς περνάει απαρατήρητη, είναι ότι το μικρότερο κράτος που δεν επεμβαίνει και επιτρέπει στα άτομα να ρυθμίζουν μόνα τους τις μεταξύ τους σχέσεις είναι το βασικό αίτημα του νεοφιλελευθερισμού. Αντίθετα η Αριστερά πιστεύει πως πρέπει με νύχια και με δόντια να πολεμήσουμε για να αποτρέψουμε τη συρρίκνωση του κράτους. Και ένα από τα καθήκοντά του είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Το επιχείρημα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν το έπραξε θα ήταν πιο πειστικό αν είχε παραλάβει το ΕΣΥ σε καλύτερη κατάσταση από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝ.ΕΛΛ. Αλλά όπως και να έχει το πράγμα, όταν σήμερα θεσπίζει μέτρα τα οποία οι νεοφιλελεύθεροι Τραμπ στις ΗΠΑ και Μπολσονάρο στη Βραζιλία απέρριψαν, είναι τουλάχιστον ανακόλουθο για τους αριστερούς να τάσσονται κατά της υποχρεωτικής τήρησής τους. Ας το ξαναπούμε: η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Αν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι θα την προφυλάξουμε καλύτερα δίνοντας στον καθένα το δικαίωμα να μην τηρεί τα απορρέοντα μέτρα χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες, να το δηλώσουν δημόσια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
Μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας και 16.000 νεκρούς στην Ελλάδα πρέπει να ξανασκεφτούμε τα αίτια αυτού του καταστροφικού αποτελέσματος και τις πιθανές προτάσεις εξόδου από το αδιέξοδο.
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική της κολακείας και η... τιμωρία
Αν προσπαθήσουμε να ξύσουμε κάτω από την επιφάνεια των προσεκτικά διατυπωμένων δηλώσεων που διαχωρίζουν τους πολίτες, μπορεί να ανακαλύψουμε μικροπολιτικά κίνητρα και ευτελή ελατήρια. Τι μπορεί να κρύβεται...
Η πολιτική της κολακείας και η... τιμωρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
Ας σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους δικούς τους και τους γύρω τους, παροτρύνοντας όσους εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτούς, να πράξουν το ίδιο.
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια και αμφισβητίες σε έναν νέο «ιερό πόλεμο»
Ο τρόπος που οι κρατικοί μηχανισμοί και οι νομοθετικοί τους περιορισμοί αντιμετωπίζουν το κίνημα του αντιεμβολιασμού και η αμφισβήτηση από την άλλη στους κυβερνητικούς θεσμούς παραπέμπουν σε ιστορικές...
Εμβόλια και αμφισβητίες σε έναν νέο «ιερό πόλεμο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απραξία και η αταξία
Ας αναλάβουν δράση. Ας τρέξουν σε όλη την επικράτεια, σε όλη την επαρχία, σε κάθε χωριό και σε κάθε γειτονιά οι νεολαίες των κομμάτων πόρτα πόρτα και ας παροτρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Η απραξία και η αταξία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη δίνη και την οδύνη μιας «νέας κανονικότητας»
Eίναι να απορεί κανείς που δεν βρίσκουμε τίποτα άλλο να πούμε μπροστά στην ωμή αντιμετώπιση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, εκτός από το «εμβολιαστείτε» και πληρώστε.
Στη δίνη και την οδύνη μιας «νέας κανονικότητας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας