• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.4°C / 24.7°C
    4 BF
    50%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 15.9°C / 18.5°C
    3 BF
    65%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.6°C / 20.4°C
    5 BF
    82%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    3 BF
    51%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.9°C / 17.9°C
    5 BF
    77%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 16.6°C / 21.0°C
    4 BF
    61%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 14.5°C / 17.4°C
    3 BF
    27%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.7°C / 15.7°C
    4 BF
    69%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 21.1°C
    2 BF
    61%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.6°C / 19.9°C
    6 BF
    60%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.4°C / 18.8°C
    5 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.4°C / 18.4°C
    5 BF
    57%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    3 BF
    72%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 22.8°C
    5 BF
    40%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    21°C 21.2°C / 22.5°C
    5 BF
    46%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 20.4°C
    2 BF
    76%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.0°C / 24.9°C
    4 BF
    31%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.3°C / 16.6°C
    2 BF
    77%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 16.7°C / 18.9°C
    3 BF
    50%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.5°C / 15.5°C
    3 BF
    46%

Από την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ισραήλ Μπλίνκεν - Λαπίντ

AP Photo/Andrew Harnik, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκηνικό του 2015

  • A-
  • A+

Το σκηνικό της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ιράν και της ομάδας Πέντε συν Ένας (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) θύμισε η προχθεσινή μέρα.

Τότε είχε χρειαστεί να σταματήσουν τα ρολόγια για να είναι εμπρόθεσμη η συμφωνία για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Προχθές, Τετάρτη, οι σκληρές προειδοποιήσεις του Aμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και του Ισραηλινού ομολόγου του Λαπίντ, ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές, αν το Ιράν δεν επιστρέψει στη Συμφωνία του 2015, θέτουν εύλογα το ερώτημα αν υπάρχει συνολική εμπλοκή στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.

Οι κυριότεροι περιφερειακοί παίκτες έχουν προεξοφλήσει την επιτυχή τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με κορυφαία κίνηση την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, με μεσολάβηση του Ιράκ.

Και όχι μόνον, καθώς αργά αλλά σταθερά, αποδομείται η απομόνωση του καθεστώτος Άσαντ στη Δαμασκό, με την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία να φέρονται έτοιμες να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, που είναι ο πιο πιστός σύμμαχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Άλλωστε, η σκληρή γλώσσα του Μπλίνκεν καταγράφηκε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του τού Ισραήλ και των Εμιράτων, των δύο χωρών που επί προεδρίας Τραμπ υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ, την πρώτη επίσημη και δημόσια συμμαχία του Ισραήλ με αραβική χώρα εναντίον του Ιράν.

Εξυπακούεται ότι αν το Ριάντ και το Αμάν αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό, τότε θα είναι ζήτημα χρόνου η εξομάλυνση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με το καθεστώς Άσαντ.

Τα παραπάνω, η εξομάλυνση δηλαδή των σχέσεων αραβικών χωρών με τη Δαμασκό, εμμέσως πλην σαφώς συνιστά αποδοχή της ιρανικής παρουσίας στη Συρία.

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχει απ’ ό,τι φαίνεται φτάσει, από το 2015, στη δέσμευση της Τεχεράνης να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα έναντι της διαβεβαίωσής τους ότι δεν θα παρεμποδίσουν τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση των ισορροπιών της επόμενης μέρας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοδυτική Ασία.

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν σχετίζονται με την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στην Τεχεράνη, καθώς διαχρονικά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ τον έχει ο θρησκευτικός ηγέτης Χαμενεΐ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέο τοπίο στη Μέση Ανατολή
Η εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν θα δώσει την απαιτούμενη ευελιξία στην αμερικανική πλευρά για να αντιμετωπίσει σήμερα την παρουσία της Ρωσίας και αύριο της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.
Νέο τοπίο στη Μέση Ανατολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρκία: οι δύο δρόμοι
Η Τουρκία, το Ιράν και η Αίγυπτος αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά και ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου, είτε επέλεγαν τον αυταρχικό...
Τουρκία: οι δύο δρόμοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανατροπή στη Μέση Ανατολή
Η σύγκλιση των θέσεων Λιβάνου-Ισραήλ είναι μια δυναμική εκκίνηση μιας ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ να αξιοποιηθεί ο υποθαλάσσιος ενεργειακός πλούτος της περιοχής ως καταλύτης για συνολική σταθεροποίηση.
Ανατροπή στη Μέση Ανατολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλην Λακεδαιμονίων...
Εδώ και ένα εξάμηνο καταγράφεται μια σειρά από κινήσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή που στην πράξη προεξοφλούν τη σταδιακή, πλήρη και συνολική εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Τεχεράνης.
Πλην Λακεδαιμονίων...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αντίτιμο της αποπυρηνικοποίησης
Οσο δεν υπάρχει συμφωνία τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία πολύ δύσκολα μπορεί να προχωρήσει πέραν της επιστροφής των ΗΠΑ στη Συμφωνία του 2015 μια συνολική προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.
Το αντίτιμο της αποπυρηνικοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μονόδρομος του συμβιβασμού
Παραίτηση από την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου έναντι αναγνώρισης από την Ουάσινγκτον του ρόλου της Τεχεράνης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή των ΗΠΑ.
Ο μονόδρομος του συμβιβασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας