• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 15.8°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.3°C / 12.0°C
  0 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.2°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 6.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.3°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 18.5°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.4°C
  4 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 15.4°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 12.1°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  76%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ουσιαστικά μέτρα και όχι ψίχουλα για τη μείωση του κόστους ενέργειας

 • A-
 • A+

Στις 15 Οκτώβρη ξεκινάει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και οι καταναλωτές  είναι σε ΣΟΚ. Κοινωνία και οικονομία στενάζουν από  την τρομακτική αύξηση των τιμών της ενέργειας και θα στενάξουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Απ την άλλη τα μέτρα της κυβέρνησης  είναι εντελώς  ανεπαρκή. Για αυτό  πολίτες, φορείς ,συνδικάτα, συνεταιρισμοί και αυτοδιοίκηση, οφείλουμε να απαιτήσουμε  να πάρει η κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα  και όχι μέτρα «ασπιρίνες», όπως οφείλουν αυτό να το απαιτήσουν και τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και της κεντροαριστεράς.
 
1. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ:

Είναι  γνωστό ότι έχουμε δραματική αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου κατά 108,5%  και του Πετρελαίου  κατά 29% .Συνεπώς απατούνται γενναία μέτρα και όχι ψίχουλα για να ζεσταθεί ο  κόσμος το χειμώνα, να κινηθεί η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μειωθούν τα  μεταφορικά  έξοδα αλλά και για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι αγρότες τη γη τους.
α) Για το πετρέλαιο θέρμανσης προτείνουμε:  Να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα προμνημονιακά επίπεδα του 2010 δηλαδή στα 21 €/χιλιόλιτρο από τα 280€/χιλιόλιτρο που είναι σήμερα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή .β)  Για το Φυσικό Αέριο: Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.  γ) Για το αγροτικό Πετρέλαιο: Η αύξηση των διεθνών τιμών στο αργό προφανώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο  και  τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους. Γι αυτό ως ελάχιστο μέτρο απαιτείται να μειωθεί ο ΕΦΚ από τα  330 ευρώ /χίλια λίτρα που είναι σήμερα στα 66  ευρώ /χίλια λίτρα που ήταν στα προμνημνιακά επίπεδα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή. δ) Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 2021-2022: θα πρέπει να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν στην ελληνική περιφέρεια και επιλέγουν να θερμανθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η τηλεθέρμανση και οι άλλες μορφές. ε) Για  το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη: Να μειωθούν δραστικά οι ΕΦΚ  και να   επανέλθουν στα  προμνημνιακά επίπεδα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.

2.  ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ:


Είναι γνωστό ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος  έχουν αυξηθεί κατά 40 % (την μνημονιακή   περίοδο 201Ο-2014) λόγω κυρίως της αύξησης των τελών και των φόρων. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη βιώνουμε νέες αυξήσεις 15-20% στους λογαριασμούς του ρεύματος  λόγω της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της απόφασης για βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση.
Συνεπώς απαιτούνται ουσιαστικά  μέτρα: Με πρώτα την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας,  την ακύρωση της απόφασης για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση  και την επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης. Αν γίνουν όλα αυτά και καταργηθούνκαι οι διάφοροι  Ειδικοί φόροι, τα διάφορα τέλη, τα ΥΚΩ, μειωθεί και ο ΦΠΑ και επανέλθει η κλιμακωτή  τιμολόγηση τότε μπορεί  να υπάρξει μείωση έως και 55%! Στο λογαριασμό του ρεύματος για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200KWh/4μηνο).  

  Αυτό προκύπτει και αποδεικνύεται από τα  ίδια τα στοιχεία και τα γεγονότα:

 α) Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε συνδυασμό με την πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση έχει εκτινάξει την τιμή της Η.Ε. στη χονδρική αγορά στα 205 ευρώ /Mwh ενώ στην Πολωνία είναι 112 ευρώ /Mwh.

 β) Είναι χαρακτηριστικό  ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι φθηνότερες από αυτές του ΦΑ. Αφού το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη τα 200 ευρώ /MWh. Ενώ μια λιγνιτική μονάδα έχει λειτουργικό κόστος  120 ευρώ /MWh μαζί με το κόστος  των ρύπων του CO2.   Δηλαδή μια λιγνιτική μονάδα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος της τάξης των 80 ευρώ /MWh από μια μονάδα Φυσικού Αερίου. Όταν σήμερα μάλιστα υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να μειώσει κατά πολύ την εκπομπή CO2, κάτω από τα όρια εκπομπής από το ΦΑ και συνεπώς να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της λιγνιτικής μονάδας αλλά και να μειωθεί πολύ η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

γ) Η Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης 0-800, 800-1000, 1000-1200, 1200-1600, 1600-2000, 2000-3000, 3000 και άνω κιλοβατώρες με φθηνότερες τιμές για τις χαμηλές κλίμακες, δηλ. τα πιο φτωχά και μικρά νοικοκυριά. Η κλιμάκωση θα φέρει άμεση μείωση από 10%  έως 26% για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.

δ) Κατάργηση φόρων και τελών:


i. Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τέλους εκτελωνισμού 5/1οοο. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200 KWh της τάξης του 5% στο λογαριασμό της.


ii. Ενιαίος λογαριασμός σημαίνει καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ.Η κατάργησή τους θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh της τάξης του 14% στο λογαριασμό της.


iii. Το ρεύμα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης για αυτό απαιτείται περαιτέρω άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%  γεγονός που θα φέρει μείωση του συνολικού λογαριασμού κατά 2%.


iv) Να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ.  Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση ανακούφιση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh, με μείωση της τάξης του 22% στο λογαριασμό της.


v) Ενιαία Καθετοποιημένη ΔΕΗ σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή - Προμήθεια και άρα ενιαία τιμή, χρέωση και ενιαίος λογαριασμός ρεύματος. Μια ΔΕΗ που θα ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Πέρα από τις οικονομίες κλίμακας και την φθηνότερη τιμή ρεύματος που θα επιφέρει άμεσα η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, θα γλιτώσουν τα νοικοκυριά και όλοι  οι καταναλωτές  από τους απανωτούς ΦΠΑ σε κάθε ξεχωριστή χρέωση και θα πληρώνουν έναν   ΦΠΑ στο ρεύμα.


Ο αγώνας λοιπόν για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να υλοποιηθεί από μια ενιαία και 100% δημόσια και κοινωνική Δ.Ε.Η.. Αυτά προϋποθέτουν  την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων  πολιτικών και άμεσα την αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή  πιο σωστά η Μητσοτάκης Α.Ε.   .

ε) Ειδικά όμως για τους ανθρώπους που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας απαιτούνται και επιπλέον μέτρα. Απαιτείται η επαναφορά του νόμου 4320/ 19-03-2015. Ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίστηκε το Μάρτη του 2015 (υπουργός  Ενέργειας ο Π. Λαφαζάνης), προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου 4320/19-03-2015 θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ. δηλαδή 3,5 φορές επάνω.

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Γενναιόδωροι σωτήρες» που σκορπούν όλεθρο
Μερικές χρήσιμες υπενθυμίσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της «αλτρουιστικής» δράσης των μεγάλων διεθνών επενδυτών και πολυεθνικών από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ελλάδα.
«Γενναιόδωροι σωτήρες» που σκορπούν όλεθρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΕΗ, ενέργεια, τεχνολογικό πανεπιστήμιο
Η ΔΕΗ, μετά την αναγκαστική αναδιάρθρωση, προφανώς θα συρρικνωθεί, αλλά θα συνεχίσει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ενεργειακή πολιτική της χώρας. Απέναντι στη λογική της ιδιωτικοποίησης των προηγούμενων...
ΔΕΗ, ενέργεια, τεχνολογικό πανεπιστήμιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο εναλλακτικές για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης
Χωρίς πυλώνες υψηλής τάσης στη Χερσόνησο του Μαλέα και στα χωριά της Μονεμβασίας. Με επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των Κυθήρων ● Η διάκριση Χανίων-Μονεμβασίας, με υπόγειο καλώδιο στην Κρήτη έναντι...
Δύο εναλλακτικές για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υγιής ΔΕΗ χωρίς λιγνίτη
​Πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ που συμπεριελήφθη στη συμφωνία με τους θεσμούς. Στόχος, ο προσδιορισμός των λιγνιτικών μονάδων που θα είναι πιο ελκυστικές για αγορά από ιδιώτες. Κι ενώ τα...
Υγιής ΔΕΗ χωρίς λιγνίτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίκτυα: μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νησιών. Η βασική του...
Δίκτυα: μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάμε όπως «Hellas Power» και «Energa»;
Οι σοβαρές καταγγελίες του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ και την τεχνητή έλλειψη ενέργειας που φέρεται να δημιούργησε, ζημιώνοντας τη ΔΕΗ και προφανώς σε δεύτερο χρόνο τους καταναλωτές, ήρθαν να...
Πάμε όπως «Hellas Power» και «Energa»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας