• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 36.0°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  0 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.4°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 27.5°C / 33.3°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 34.3°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξοπλισμοί, παλαιοί και νέοι

 • A-
 • A+

Χρόνια και χρόνια, από τα μικράτα μας, ακούμε για τους γείτονές μας, τους Τούρκους, που εξοπλίζονται, ετοιμάζονται για πόλεμο. Σε κάθε ονομαζόμενο «θερμό επεισόδιο», μας τηλεφωνούνε οι φίλοι κι οι γνωστοί, κυρίως απ’ την Αθήνα, για να μας ρωτήσουν πώς είμαστε στο νησί. Μάλλον εκείνοι ανησυχούν, φοβούνται πιο πολύ από εμάς, τους νησιώτες. Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της στεριανής Ελλάδας επισκέπτονται περισσότερο, στις κρίσεις, τα μαγαζιά τροφίμων. Σίγουρα υπάρχει επιθετική, επεκτατική πολιτική από τους γείτονες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και φωνές, κινήσεις φιλίας, επικοινωνίας, ειρήνης. Κατά περιόδους, οι υποστηρικτές του διαλόγου, της ειρηνικής συνύπαρξης, φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους, τους λαούς. Ενίοτε αναγκάζονται και οι πολιτικοί να πράξουν παρόμοια. Αλλοτε επικρατούν ακραίες φωνές, λογικές και πρακτικές.

Οπότε αυξάνουν οι αγορές όπλων, οι πολεμικοί εξοπλισμοί. Συχνά, όπως τούτο το διάστημα, οι αγορές είναι τεράστιες· δυσβάσταχτες για την οικονομία της χώρας. Και όπως γνωρίζουμε, από το παρελθόν, η Τουρκία θα αγοράσει νέα όπλα κι ο κύκλος των πολεμικών εξοπλισμών θα συνεχιστεί. Με όλα αυτά γεννιούνται δυο σκέψεις. Πότε «έπιασαν τόπο» οι ανάλογες πολεμικές αγορές, από την Απελευθέρωση της Ελλάδας, μέχρι και σήμερα;

Με τις αγορές που έγιναν πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους. (Ακόμα και οι αγορές κατά την Επανάσταση του 1821, μέσω δανείων, λίγο συνέβαλλαν.) Τότε που έγινε αξιόμαχος ο στόλος, με την αγορά της ναυαρχίδας «Αβέρωφ» και των άλλων πλοίων. Τα πλοία αυτά συνέβαλαν, τα μέγιστα, στην απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου, στην υπεράσπιση της πατρίδας. «Σπεύσατε να μας απελευθερώσετε», έγραψαν οι Μυτιληνιοί στον ναύαρχο Κουντουριώτη. Τότε όλοι οι κάτοικοι των νησιών ενίσχυσαν οικονομικά την αγορά των πλοίων, με τα λαχεία του στόλου. Από τους αφεντάδες μέχρι τους μεροκαματιάρηδες. Ανάμεσά τους κι ο τελάλης-λαχειοπώλης Κώτσος Λούης της Μυτιλήνης. Πουλούσε λαχεία, τελάλιζε κι ό,τι εξοικονομούσε το έστελνε για την ενίσχυση του Στόλου. Οι τοπικές εφημερίδες ανήγγελλαν τις δωρεές του και δημοσίευαν τα ευχαριστήρια τηλεγραφήματα του πρωθυπουργού Βενιζέλου και του ναυάρχου Κουντουριώτη.

Ας πούμε άλλη μια φορά ότι οι εξοπλισμοί φέρνουν νέους εξοπλισμούς. Χρειάζονται σώφρονες φωνές, να μιλήσουν για πάγωμα εξοπλισμών, μορατόριουμ ανάμεσα στις χώρες της περιοχής και κυρίως με τη γείτονα Τουρκία. Ναι, θέλουμε λεφτά για ψωμί, υγεία, εκπαίδευση. Και κάποιοι να πούνε ότι τα λεφτά για τα όπλα πάνε στον αέρα. Οπως έγραψε το 1925 ο Στράτης Μυριβήλης, ως εκπρόσωπος των εφέδρων στρατιωτών που έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για την πατρίδα, για ανάλογη αγορά αεροπλάνων: «Τα λεφτά μας θα κάνουν κυριολεκτικώς φτερά προς όφελος της πατρίδος […] Έως τώρα έκαναν φτερά μέσω των καταχραστών».

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συριακό σταυρόλεξο
Ο Ερντογάν επανήλθε στην πάγια απειλή για εισβολή στη Συρία με στόχο την εκκαθάριση των Κούρδων ανταρτών του PYD-YPG. Η απειλή αυτή τη φορά είναι πιο αξιόπιστη.
Συριακό σταυρόλεξο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενταση σε όλα τα μέτωπα
Ποτέ άλλοτε από την εξαγγελία του Δόγματος Τρούμαν το 1947 αλλά και την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 1952 η Τουρκία δεν ήταν σε τόσο ευνοϊκή θέση για μια συνολική διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.
Ενταση σε όλα τα μέτωπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ερντογάν εναντίον πάντων»;
Λες και ο εκνευρισμός του αντιπάλου αποτελεί, από μόνος του, απόδειξη δικής μας επικράτησης ή προαναγγέλλει, άνευ άλλου τινός, την αδυναμία του.
«Ερντογάν εναντίον πάντων»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Ράκα στη Στοκχόλμη
Στη Ράκα της Βορειοανατολικής Συρίας, υπάρχει μια ντε φάκτο κουρδική οντότητα, υπό την προστασία, χρηματοδότηση αλλά και εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού στρατού.
Από τη Ράκα στη Στοκχόλμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γεωπολιτικά συμφέροντα και Κύπρος
Η Τουρκία έχει διαχρονικά παρόμοιες συμπεριφορές με αυτές της Ρωσίας, δηλαδή σφαγές, γενοκτονίες, εκτοπίσεις και προκαλεί εντύπωση κατά συνέπεια η αποδοχή της από την Ουκρανία ως χώρας διαμεσολάβησης.
Γεωπολιτικά συμφέροντα και Κύπρος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη αναταραχή…
Διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Ερντογάν κλείνει τα Στενά στα πολεμικά πλοία και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα ρωσικά μαχητικά που κατευθύνονται προς τη Συρία.
Μεγάλη αναταραχή…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας