• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 11.2°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  58%
Eurokinissi

Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;

 • A-
 • A+

Πολλές και πολλοί δικηγόροι έχουν δεχτεί τις τελευταίες μέρες τηλεφωνική κλήση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούν ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, αλλά και τις επικείμενες εκλογές του ΔΣΑ.

Όσον αφορά τα στοιχεία των καλούμενων, είναι πολύ πιθανό ότι αυτά προέρχονται από τον δημόσια προσβάσιμο κατάλογο μελών του ΔΣΑ στον ιστότοπό του.

Τι ισχύει, όμως, όσον αφορά το πρόσωπο ή τον φορέα που παρήγγειλε και ανέλαβε τα έξοδα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης;

Το εύρος των ερωτήσεων δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η παραγγελία της δημοσκόπησης έγινε από κάποιον εκ των υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές του ΔΣΑ.

Ίσως ένα μικρό κομμάτι των πορισμάτων της δημοσκόπησης δημοσιευτεί σε κάποιο μέσο ενημέρωσης. Ωστόσο, η επιμονή των ερωτήσεων στα χαρακτηριστικά των υποψηφίων Προέδρων, στα κίνητρα πιθανής ψήφου, στα πιθανά ζευγάρια του δεύτερου γύρου και ούτω καθεξής, αποδεικνύει ότι κάποιος «μετράει», για να αξιοποιήσει ευρήματα – που σίγουρα δεν πρόκειται να δημοσιευτούν – στην εκλογική κούρσα.

Τα ερωτήματα είναι δύο: γιατί να γίνεται μια δημοσκόπηση για τις εκλογές ενός σωματείου; Και ποιος την πληρώνει;

Το ποιoς θα είναι ο αυριανός πρόεδρος του ΔΣΑ δεν είναι ένα δευτερεύον συντεχνιακό ζήτημα. Ο ΔΣΑ είναι ένας Σύλλογος χωρίς τη σύμπραξη του οποίου δεν μπορεί να λειτουργήσει η δικαστική εξουσία. Συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, οι παρεμβάσεις του στη δημόσια συζήτηση μπορούν να ταράξουν λιμνάζοντα νερά (άλλο αν οι πρόσφατες ηγεσίες των δικηγόρων βάλτωσαν αυτόν τον ρόλο), η δε σιωπή του είναι κυριολεκτικά χρυσός.

Ο έλεγχος του ΔΣΑ είναι ένα κρίσιμο χαράκωμα για την πολιτική και οικονομική εξουσία. Γι' αυτό και οι εκλογές του δεν μπορούν να αφεθούν «στην τύχη».

Όσο δε για το ποιoς πληρώνει, οι υπόνοιες είναι φυσικό να κατευθύνονται προς την απερχόμενη διοίκηση του ΔΣΑ, που διεκδικεί την επανεκλογή της. Σε κάθε περίπτωση, όποιος από τους υποψήφιους και αν πληρώνει, είναι βέβαιο ότι πληρώνει αδρά (ο ίδιος ή οι χορηγοί του), μιας και η διεξαγωγή μιας δημοσκόπησης είναι ακριβό σπορ.

Αυτές τις μέρες, με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία, συζητιέται η προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, μετά από πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω δημοσκοπήσεων.

Αν ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός βρίσκεται πίσω από τη δημοσκόπηση, θα πρέπει να το δηλώσει δημόσια και να ενημερώσει για το κόστος της. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση θα δημοσιοποιήσουμε τα έξοδα της εκλογικής μας καμπάνιας, που δεν περιλαμβάνει ιλουστρασιόν χαρτί για προσωπικές υποψηφιότητες, ούτε βέβαια δημοσκοπήσεις. Καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις να πράξουν το ίδιο.

Όσο για την ουσία: είναι βέβαιο ότι, στα επιτελεία των κυρίαρχων δυνάμεων του δικηγορικού συνδικαλισμού, επικρατεί τρόμος μπροστά στο ενδεχόμενο μαζικής συμμετοχής της «γαλέρας» της δικηγορίας στις επικείμενες εκλογές. Είναι τόση η απόστασή τους από την καθημερινότητα της μεγάλης μάζας των χιλιάδων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που χρειάζονται δημοσκόπους για να τη «μετρήσουν»...

Έχουν δίκιο να φοβούνται. Μια υπόκωφη βοή ακούγεται ήδη από τους κόλπους ιδίως των νέων συναδελφισσών και συναδέλφων.

Αυτή η βοή μπορεί να πάρει τα χαρακτηριστικά σεισμού στις εκλογές του Νοέμβρη.

* Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι τ. Σύμβουλος ΔΣ και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές ΔΣΑ: Η ορμητική άνοδος ενός ριζοσπαστικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος 
Ο κ. Βερβεσός επανεκλέχτηκε γιατί η εναλλακτική που προσφερόταν στον δεύτερο γύρο δεν νοηματοδοτούσε μια προοπτική πραγματικής αλλαγής. Γι' αυτό ο κ. Βερβεσός δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει. 
Εκλογές ΔΣΑ: Η ορμητική άνοδος ενός ριζοσπαστικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω
Στον β’ γύρο των εκλογών του ΔΣΑ για την εκλογή προέδρου το δίλημμα συνίσταται στο αν θέλουμε να αλλάξει όντως κάτι στον Σύλλογο, να γίνει πιο συμπεριληπτικός και πιο κοινωνικά ευαίσθητος.
Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Αχόρταγοι του Μαξίμου: Επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον ΔΣΑ, τον οποίο ήδη ελέγχουν
«Η πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ αρνήθηκε επίμονα την οποιαδήποτε σύγκρουση με την κυβέρνηση».
Οι Αχόρταγοι του Μαξίμου: Επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον ΔΣΑ, τον οποίο ήδη ελέγχουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικηγόροι, εκλογές και προτάγματα για συνεργασίες
Στις 28 και 29 Νοεμβρίου και σε μια κρίσιμη συγκυρία πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Δικηγόροι, εκλογές και προτάγματα για συνεργασίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από θέση ευθύνης
Η διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας επαναφέρει τον απόηχο των εντάσεων που εκδηλώθηκαν εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κατά το έτος 2016. Τα επιτεύγματα που...
Από θέση ευθύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχαιρετισμός στη Δάφνη Βαγιανού
Η ιστορία της αγωνιστικής δικηγορίας στην χώρα μας εγγράφει από σήμερα ανεξίτηλα στις τάξεις της μια σπουδαία ποιοτική, ευπρεπή και αξιοπρεπή, ηθική και αγωνιστική δικηγόρο, την Δάφνη Βαγιανού.
Αποχαιρετισμός στη Δάφνη Βαγιανού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας