• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  0 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.5°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  92%
AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ λοκντάουν στη Μελβούρνη

 • A-
 • A+

Η Μελβούρνη έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ημερών σε γενικό λοκντάουν λόγω του κορονοϊού. Καθώς τα νέα κρούσματα ξεπερνούν την περίοδο αυτή τα 1.000 ημερησίως, οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας έχουν αναγκαστεί σε κατ’ οίκον απομόνωση πάνω από 245 ημέρες! Και το γενικό λοκντάουν προβλέπεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον έως τις αρχές του Νοεμβρίου.

Οι αιτίες που οδηγήθηκε η Μελβούρνη στην κατάσταση αυτή είναι πολλές. Τα αυστηρά περιοριστικά είχαν αρχικό στόχο να μειωθούν στο μηδέν τα νέα κρούσματα, κάτι που το πετύχαμε πηγαίνοντας σε λοκντάουν. Αλλαξαν όμως τα πράγματα όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα και δεν μπορούσαμε να περιορίσουμε τα κρούσματα. Ετσι ξαναμπήκαμε σε λοκντάουν μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού.

Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι καθυστερήσαμε γενικά με τον εμβολιασμό. Η αιτία για αυτό είναι απλή. Αρχικά η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κατασκευάζεται το εμβόλιο AstraZeneca στη Μελβούρνη. Οταν όμως άρχισε να συζητείται το θέμα των παρενεργειών και ιδιαίτερα μερικών θανάτων από θρομβώσεις, αποφασίστηκε να προμηθευτούμε νέα εμβόλια όπως το Pfizer. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να καθυστερήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Σίντνεϊ και της Μελβούρνης.

Οι επιπτώσεις των αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι τεράστιες. Οι επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, τα σχολεία έχουν κλείσει, οι άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς να μπορούν να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους τους και η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ ώς τις 5 το πρωί στη Μελβούρνη.

Προσωπικά, δεν μπορώ να συναντηθώ με τη μητέρα μου και τους φίλους μου, καθώς απαγορεύονταν οι επισκέψεις σε άλλο σπίτι και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε πάνω από πέντε χιλιόμετρα, κάτι που τώρα έχει αυξηθεί στα 10 χιλιόμετρα. Οι ηλικιωμένοι γονείς μας δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Εκλεισαν τα σύνορα με τις άλλες πολιτείες της Αυστραλίας και με το εξωτερικό και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε και να επισκεφθούμε την πατρίδα μας.

Ενα κομμάτι της κοινωνίας μας, ιδίως αντιεμβολιαστές, άρχισε να διαμαρτύρεται. Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία ορισμένοι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν στον δρόμο ζητώντας να σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονική του ζωή. Το φαινόμενο των συγκρούσεων των αστυνομικών με τους διαδηλωτές επιδεινώθηκε τελευταία με εκατοντάδες συλλήψεις, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει για δυο εβδομάδες την εργασία σε νέες οικοδομές λόγω του ότι οι οικοδόμοι δεν τηρούσαν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Οι Αρχές επιμένουν πως αν η πλειονότητα του πληθυσμού δεν εμβολιαστεί, τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν. Η λύση για την κατάργηση των λοκντάουν είναι ο εμβολιασμός, αναφέρουν οι αρμόδιοι. Και αυτό φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση σχεδόν το 80% των κατοίκων της Μελβούρνης, και με τις δυο δόσεις σχεδόν το 50%. Προβλέπεται ότι ώς τις αρχές Νοεμβρίου το 80% του πληθυσμού θα έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σε συνάντηση που είχα με τον υπουργό Μετανάστευσης Alex Hawke, μου ανέφερε ότι αναμένεται να εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού της χώρας.

Ανακοινώνοντας ο πρωθυπουργός της Βικτώριας τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, δήλωσε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα φτάσει το 80%, θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα, οι επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν, τα καταστήματα να ανοίγουν, οι μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία και ο κόσμος να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα, λαμβάνοντας φυσικά συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Η κυβέρνηση της Βικτώριας αποφάσισε οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και οι οικοδόμοι να είναι υποχρεωτικά πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, αεροπορικές εταιρείες όπως η Τέλστρα, η Κουάντας και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης αποφάσισαν να υιοθετήσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού τους.

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό 150 κατηγοριών εργαζομένων, για να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Και οι πολυαναμενόμενες αυτές ελευθερίες θα αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους και με τις δυο δόσεις. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν θα μπορούν για παράδειγμα να πηγαίνουν σε εστιατόρια, θέατρα, κέντρα διασκέδασης και γήπεδα.

Συζητείται, επίσης, ότι αν ο σημερινός ρυθμός εμβολιασμών συνεχιστεί, από τα Χριστούγεννα θα ανοίξουν σταδιακά τα σύνορα της Αυστραλίας, που είναι κλειστά σχεδόν δυο χρόνια, και όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Υστερα από εγκλεισμό-ρεκόρ, φαίνεται να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και ενδείξεις ότι θα μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από τα σπίτια και να επιστρέψουμε σε έναν κανονικό τρόπο ζωής, διαφορετικό βέβαια από αυτόν πριν από την πανδημία.

 * νομικός και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τουρισμός εκτόξευσε στα ύψη τα κρούσματα
Η χαλάρωση των μέτρων γενικά και η απρόσμενα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό είχαν αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μας, που είχε «γονατίσει» με τα διαδοχικά lockdown και τα...
Ο τουρισμός εκτόξευσε στα ύψη τα κρούσματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραδύτερη του πρώτου η αποκλιμάκωση του ισχυρού τρίτου κύματος του κορονοϊού (παρά τους εμβολιασμούς)
Το τρίτο κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 30.1.21 και έφτασε στην κορύφωσή του την εβδομάδα 3.4.21 με θετικότητα 6,73. Στη συνέχεια, άρχισε η αποκλιμάκωσή του, η οποία συνεχίζεται.
Βραδύτερη του πρώτου η αποκλιμάκωση του ισχυρού τρίτου κύματος του κορονοϊού (παρά τους εμβολιασμούς)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
Η αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε από νωρίς ότι θα ήταν ένας μαραθώνιος. Μέτρα χωρίς λογική στόχευση οδήγησαν στην αποδυνάμωση της τήρησης και των πιο στοιχειωδών κανόνων εναντίον της διασποράς του ιού.
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη εικόνα
Μολονότι τα σχέδια του μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών έχουν ήδη ξεκινήσει, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αρα, οι προβλέψεις των μελλοντικών εξελίξεων είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Η μεγάλη εικόνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μέτρον άριστον»
Η Αποκριά μαζεύτηκε στη γωνία και δεν υπάρχει οξυγόνο γι’ αυτήν υπό το κράτος του φόβου.
«Μέτρον άριστον»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μία επέτειος-στοίχημα για το «πόσο ακόμα;»
Η πανδημία συμπληρώνει σε λίγες μέρες ένα έτος. Ενα έτος περιορισμών, αιχμαλωσίας, κοινωνικής αποξένωσης και απομονωτισμού· ένα έτος φόβου για το αύριο· ένα έτος οικονομικής ανασφάλειας. Ολα αυτά...
Μία επέτειος-στοίχημα για το «πόσο ακόμα;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας